家庭理財

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

跟個表計,假設買1百萬保額 (40-49歲)
1) 買純人壽十年共$51,500
2) 儲蓄人壽十年共$675,000
3) 若將每年差價$62,350, 每年買5厘大藍籌
4) 10年20年30年40年後不計股票升值,價值是$90萬/1.5M/2.6M/4.5M
5) 而儲蓄保單10/20/30/40年後價值係$10/36/67/77萬
6) 差額去左邊?第一年保費就肯定送左比你個保險親戚或朋友囉,佢地為左賺你果幾千/萬零蚊,令你比多$60幾萬出黎,但又賺少百萬計,呢啲親故/fd真係去邊度搵

**睇完快啲留底

男爵府

基金保險又點呢?
每月$1千20年供完
同一假設,買基金供20年,以基金聲稱回報5厘5計
1) 供20/30/40 年,基金單收$25/33/39萬
2) 供20/30/40年,完全同一基金(但去銀行買), 收$46/79/135萬
3) 比20年每月$1k, 最後老左$135萬比左差唔多1百萬($135萬-$39萬)個agent親故/fd

男爵府

留毛學野

禁止訪問

複式洋房

基金保險最可怕...d手續費...高到嚇死人...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

幅圖好曚。。睇唔到。。
我蠢。。都唔太睇得明。。所以留毛學野

大宅

成日只講保險收益我唸你搞錯曬保險的基本功能囉⋯⋯保險最主要係幫你轉移風險,同埋用最簡單的繼承辦法處理你家庭各成員的保障,在受保人發生意外,疾病的時候及時提供給受保人或受益人經濟的支持,同埋係一套操作簡單的應急機制,呢d層面經常被人忽視。

男爵府

Naturedoo 發表於 17-3-19 12:13
成日只講保險收益我唸你搞錯曬保險的基本功能囉⋯⋯保險最主要係幫你轉移風險,同埋用最簡單的繼承辦法處理 ...

我同意你講保險係保障,轉移風險,所以我會買「純」保險,即係agent永遠唔會主動攞出黎賣的產品(低保費高保額)。但你攪錯左,你將儲蓄投資同保險連結,兩者係兩樣野,保險公司將兩者結合黎賺取高盈利,賺你應得既回報,有人仲意養佢既agent,咁有人認識保障就係保障,投資就係投資,我只係計條數分別買純「保障」和投資產品(低保額點做到你所謂既保障)既分別

男爵府

wy_yen 發表於 17-3-18 20:45
幅圖好曚。。睇唔到。。
我蠢。。都唔太睇得明。。所以留毛學野

你試下點入相片睇下清唔清?有咩唔明,歡迎發問呢度好多高手會教你,我都學緊野,齊齊學

大宅

topyy 發表於 17-3-19 13:09
我同意你講保險係保障,轉移風險,所以我會買「純」保險,即係agent永遠唔會主動攞出黎賣的產品(低保費高 ...

市場上的所謂純保險大多都係定期壽險,只保一定年期不能保終身,有d人的觀念不一定能接受到,所以先會出現儲蓄型的險種,呢個係保險功能的完善,市場上也深受高淨值人士的歡迎,因為人地不差錢,可作分散投資。而對於普通百姓而言,投資渠道相對富人而言更加窄以及風險更高,說白了玩投資最大的籌碼係本金,如果你本金不多,與其學人玩投資不如好好儲蓄,而保險比其他投資產品有樣重要特點就係槓桿作用,所以保守的人比較喜歡保險帶來的這些作用,而儲蓄型的保險在可保終身的前提下會比純保險產品更具彈性,儲戶同保險公司雙贏。反觀純保險產品雖然保費低,但出險率低銷量未必會好,觀念上很多人覺得沒事的話筆錢就蝕比保險公司,這對儲戶同保險公司都係雙輸的局面。所以從行業發展同儲戶利益來看,儲蓄型保險的銷路都會優於純保險產品,產品的暢銷程度很多是市場的自然選擇,不要一味賴在銷售人員的傾向上,誠然會有不成熟的客戶可能會因受到誤導而感覺上當,但相信更多的客戶是理智成熟型的。別老拿佣金分配說事,在企業運作來說,每個行業都會用最好的獎勵機制刺激一線銷售人員,對於其他行業只是一錘子買賣來說,保險業相對服務客戶的年期很長,如果用服務年期來除平均數,保險員的佣金實在比不過賣樓的。每個行業都有害群之馬,總不能一竹竿打沉一船人,從而否定整個行業。

男爵府

Naturedoo 發表於 17-3-19 13:42
市場上的所謂純保險大多都係定期壽險,只保一定年期不能保終身,有d人的觀念不一定能接受到,所以先會出現 ...

你都講保障,唔係靠死去賺錢,要賺錢就要投資,所以保障唔等於賺錢

保險=賺錢係保險公司廣告想傳遞的信息姐,做個精明既消費者啦

至於保障,用人壽去講,精明去計保額先

純保險係每年保,你都識講買保險係買保障,但唔係比多多錢得到少少保障,保障在受保人不在時保單受益人的生活開支,所以買保障的人會係家庭經濟收入來源的人,即係搵錢果位,唔係bb/主婦/老人/或不在時令家人失去經濟支柱的人

即係,經濟支柱唔係一出世到死都係需要買人壽囉

假設一出世就買儲蓄投資保險,20歲出身比家用,85歲走,叫人買供10,20年保到100歲果啲,即係10,20年內比多左(20-0)+(100-85)=35年保費囉

睇返一樓啦,每年用比多左買儲蓄投資既錢,自己是但買隻5厘息股市,回報都多過買儲蓄投資保險啦,多左果筆,唔自己儲,放人地度,仲要賺少左,又比多左保費,咁都明,保險公司唔係做慈善架嘛

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

jackkit0615 發表於 17-3-18 14:36
基金保險最可怕...d手續費...高到嚇死人...

保險基金=有牌保藥黨

買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

topyy 發表於 17-3-18 11:46
跟個表計,假設買1百萬保額 (40-49歲)
1) 買純人壽十年共$51,500
2) 儲蓄人壽十年共$675,000

張圖表數據跟文字分析有關?

男爵府

satanail 發表於 17-3-19 18:00
張圖表數據跟文字分析有關?

有呀,我係跟住個圖去計架

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

一句到尾,保險公司掛羊頭賣狗肉的10~30年的低息定期~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

topyy 發表於 17-3-19 18:09
有呀,我係跟住個圖去計架

請教按圖表數據點計出文中的保費?

男爵府

回覆樓主:

股票有機會賺息蝕價,小小錢放保險,當平衡風險ok ge

男爵府

satanail 發表於 17-3-20 00:23
請教按圖表數據點計出文中的保費?

一樓的圖係美金,下面啲個圖已換轉港元

一樓寫整數$675,000只係想比大家簡單啲睇,實際去計,其實買儲蓄投資保險仲要比多$3,756 不過算啦,豪比保險公司

男爵府

kooliestgirl 發表於 17-3-20 07:32
股票有機會賺息蝕價,小小錢放保險,當平衡風險ok ge

想平衡風險,無問題 但因為咁買儲蓄保險,就有問題......你係咪忽略左你要比保費呀 你用$675,000黎買平衡風險,就比多$624,000 (=675,000-51,500) 但保額一樣喎 呢個係咩玩法? 其實...你知唔知咩叫平衡風險

大宅

topyy 發表於 17-3-20 11:22
想平衡風險,無問題 但因為咁買儲蓄保險,就有問題......你係咪忽略左你要比保費呀 你 ...

儲蓄型保險的保額都有分紅制度提升保額,況且而家市面上大多數儲蓄危疾前十年或前十五年都有保額贈送,平衡返前期分紅少的坑,基本保額到二三十年後用係追得上通脹,買100萬唔止賠100萬,相反消費型的純保險就無保額贈送同分紅呢家嘢,而且有定期,唔係保終身,分分鐘保費就咁消費左。你有你觀點,但選擇唔一定只有你呢個係最好。

首頁
12345...8

尾頁

跳至