家庭理財

跳至

首頁

尾頁

別墅

我都永遠唔會買儲蓄保險
因為12000*5年=60000, 唔用放保險公司10年先賺$14XX
不如我放X隆銀行10年做港幣定期, 60000*1.2%*10年=$7200

禁止訪問

大宅

回覆樓主

可能我C9仔唔係好明,我讀完大學就買第一份保險,結婚老公再買左份終生人壽,單講我老公果份保額港幣300萬,年供大約港幣7000,供左17年即係港幣11萬9左右,其實保單價值已經超過我地俾嘅保費,當然我地唔會諗住用保險賺錢,但如果呢17年我地俾純保險就1蚊都收唔返喎,所以我唔太明白樓住個concept。我自己都有另外投資,我明白投資同保障嘅分別,只係如果要保障而又有能力供得起點解唔買有儲蓄成份呢?除非情況係要我老公而家呢個年紀去買,純人壽同儲蓄成份嘅人壽同一個保額保費相差太遠啦,但我唔同意係樓住只覺得純人壽會比較好,要睇唔同情況去決定,如果後生嘅信你講,只買純人壽,白俾幾年錢同隔幾又會加價,除左呢刻平小小,我唔見到有咩好處。

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

littlesumsum 發表於 17-6-7 17:24
可能我C9仔唔係好明,我讀完大學就買第一份保險,結婚老公再買左份終生人壽,單講我老公果份保額港幣300萬 ...

年供7000係純人壽定含儲蓄?以前唔識。。老公果份未結婚前買落。。係年供2萬頭。。。得200萬保額但係連儲蓄。。。e家供左10年。。。都仲未break even

大宅

wy_yen 發表於 17-6-7 19:33
年供7000係純人壽定含儲蓄?以前唔識。。老公果份未結婚前買落。。係年供2萬頭。。。得200萬保額但係連儲蓄 ...

我老公個份供左17年同埋係供終身,所以已經break even左,而家每年紅利都多過我地俾保費。

子爵府

回覆樓主:

其實有些公司有term life 之餘,還可附加買term CI 即危疾,好大額兼好鬼平,由10-30/40年不等

大宅

畀面勳章

topyy 發表於 17-3-21 09:21
係呀,有啲人仲好無品添呀 到處呃人比人踢爆仲話恭喜人買危疾,呢個行業啲人真係

我發覺 agent 好鍾意講大話呃人!
比人踢爆後又扮儍唔認!
又—真實例子!

大宅

畀面勳章

gorky 發表於 17-4-30 08:11
總有貪心一眾,自以為買了個保障又有紅利,誰不知領養了個保險經紀!,重係無良個隻 ...

大宅

jackkit0615 發表於 17-3-18 14:36
基金保險最可怕...d手續費...高到嚇死人...
呢句好真…… 如果唔係利潤夠深厚的話,佢地點生活呢? 都係靠客戶長期供養賴以生存

大宅

hin123456 發表於 17-6-4 21:14
我都永遠唔會買儲蓄保險
因為12000*5年=60000, 唔用放保險公司10年先賺$14XX
不如我放X隆銀行10年做港幣定 ...
係咁㗎喇…… 小學生數學題,但係大人將佢複雜化。一句講晒,過度包裝精美祇會令事情失真及令人被蒙蔽

大宅

大力大力 發表於 17-3-19 15:54
保險基金=有牌保藥黨

買基金真係好傷
[size=43.3846px]見你另一文章推介…… 非常認同並認為值得大家認真細讀不可掉以輕心:

[size=43.3846px]投資天書----買基金者是豬兜 (作者周顯)

大宅

topyy 發表於 17-3-20 11:59

仲有一點,0歲今日買$100萬供10/20保到100歲既人壽單,假設85 ...

如果開始咗個頭,供咗份人壽基金約7年,而家應該cut嗎?好像損失好大

禁止訪問

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

teslamodelx 發表於 17-6-9 19:42
總之唔買就岩东啦

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

禁止訪問

複式洋房

講起保險d agent 好識build 個人形象

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

推~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

koalac28 發表於 17-6-9 18:56
如果開始咗個頭,供咗份人壽基金約7年,而家應該cut嗎?好像損失好大

我都想知...

我對哩方面真係聽極都唔明,
如果有人幫我睇下我同我老公份單,再比意見就好了。

其實我都好想cut 晒d 單,但係好驚係咪會渣都冇

子爵府

我想問,有冇人知道
英國保誠的「運籌」智選保障係屬於邊類型保險?

複式洋房

回覆 topyy 的帖子

其實依家好少保險公司主力賣人壽的了, 除非你係之前已經買左,
因為依家主流係玩緊危疾兼人壽, 即係假如你患重疾可以賠, 瓜左一樣賠

人壽保險單純唔複雜, 人瓜左就賠, 但如果係危疾兼人壽, 你就要考慮:
(1)人老左term ci受唔受你玩,
(2)保費加價會貴幾倍,
(3)terms亦都冇主流ci plan咁好,
o係呢d情況之下, 你就要認真諗清楚買term定係whole

首頁

尾頁

跳至