論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

點解呢?關你地咩事呢?姐姐放假返去過年唔係佢地自費??我唔係好明,請指教

子爵府

你應該請的都是海外姐姐而非本地姐姐,好多本地完約會選擇完約時不回鄉而選擇回教齋戒月前後回鄉,作為新僱主你要為姐姐提供回香港單程機票,亦有姐姐6月或7月完約是否續約僱主都要提供一程或兩程機票,機票會比閒日貴。

大宅

tuenmunoasia 發表於 17-3-19 07:22
你應該請的都是海外姐姐而非本地姐姐,好多本地完約會選擇完約時不回鄉而選擇回教齋戒月前後回鄉,作為新僱 ...

係呀,我只請海外,咁我想知道,佢話要6月返,我有無權拒絕?貴咁多機票,又唔洗佢比錢,佢梗係想新年返去啦

子爵府

歌莉泡泡 發表於 17-3-19 14:16
係呀,我只請海外,咁我想知道,佢話要6月返,我有無權拒絕?貴咁多機票,又唔洗佢比錢,佢梗係想新年返去 ...
你姐姐是完約返鄉還是合約中途返鄉,如佢係6月完約又續約返鄉僱主又好難話唔批嘅,因為請佢時已知佢完約月分,但如姐姐係合約中途返鄉僱主根本無須負責佢機票,你姐姐是否未完約想提早返鄉要你提供機票,如你覺得差價大而你又批佢放假可以同姐姐商討要姐姐補回旺淡季的差額。

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

點會自費呀?不嬲係我俾錢個喎!

大宅

工人未完約放假,工作超過一年可放有薪假,但機票係工人自費.

若果係完約再績,放上一份約嘅假,顧主要提供機票.

大宅

poonsun 發表於 17-3-19 17:21
點會自費呀?不嬲係我俾錢個喎!

佢放假,點解唔係自費?就係唔明囉
點解咁多僱主揀peak season比佢地返去?
完約又另計哦

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

歌莉泡泡 發表於 17-3-19 19:25
佢放假,點解唔係自費?就係唔明囉
點解咁多僱主揀peak season比佢地返去?
完約又另計哦
乜唔係架?我不嬲都係...

大宅

poonsun 發表於 17-3-19 19:27

以我理解就唔係囉,只需負責僱工來回機票之嘛,佢放假係佢既事,佢一年放幾次 你次次包咩...

水晶宮

poonsun 發表於 17-3-19 19:27

吓?! 工人合約期內放大假返家鄉張機票你包???!!!! 工人表現好好??

男爵府

回覆樓主:

總之一張兩年contract包一出一入機票,但可雙方協議幾時飛,除此外就工人自費喇。我上個工人都有揀印尼新年先返去,因可以見到晒啲親戚,我見都係貴一千幾百,兩年先一次,等佢開心吓囉。

首頁

尾頁

跳至