自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

龜精靈 發表於 17-3-19 11:08
抗生素係幫你減少細菌

堅有用

無話抗生素無用,但唔係普通傷風感冒都用囉,最慘係好多人唔知咩事咩病菌都食左食

公爵府

我有個親戚係大6.佢仔4個月.咳左2日有痰.去醫院.話要入院之後一日吊一瓶20毫升唔知鹽水定乜嘢.吊左一星期好返出院.一出院當晚又入返院一檢查話係肺炎!跟著又住院仲打2支針落patpat度.話係抗生素.e+手尾真係長要定期返e院抽痰.一個月一次!

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

我女個醫生,通常轉藥睇第2或3次都唔好先會開擴生素,好細嘅好轉佢都睇到,算係咁啦,有啲人覺得要睇幾次先好係騙錢,小朋友嘅野,佢唔識講,一陣重手左對大家都無著數
想認識多啲屯門友

子爵府

其實一般感冒食二日必利痛,之後再飲二日感冒茶已好得8-9成,尾數過2日會自愈

大宅

龜精靈 發表於 17-3-19 11:08
抗生素係幫你減少細菌

堅有用

平時既傷風感冒係由病毒引起, 即係同流感一樣,無藥可醫, 唯有打預防針。

預防針其實係死左既病毒,即係唔識得傳播,但係身體發現佢地入侵咪打仗囉, 所以咁多人打完針病係係咁解。 打針目的係等你身體打過呢場仗, 下次佢再黎就好快清左佢, 唔比佢大規模傳播。

好喇, 講返抗生素對附既唔係病毒,係細菌, 所以如果有細菌感染一定食清抗生素黎打死晒d 菌。 但係,極少傷風感冒係由細菌引起, 只有抵抗力極差,或者長期病患者會有較大機會受細菌感染。 所以傷風感冒食藥係無用,只係用黎令你無咁辛苦,可以繼續返工。 但係如果乖乖地飲多d水,睡多d, 根本唔駛食藥。

如果因為傷風感冒要開抗生素,其實應該種左菌先,連咩菌都唔知食乜鬼抗生素。

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆樓主:

謝分享
其實醫生個人 操守先最重要,可惜依加好多無良心醫生, 濫開抗生素,醫者不再是父母心好耐了.......

複式洋房

我個人喜好營養調理多啲,始終營養係食物當中吸收到,天然安全好多

子爵府

抗生素係殺菌,抗生素係唔理好菌壞菌都同你殺晒,人既身體係需要益菌,仲有人遇到病菌/病毒會產生抗體去打扙去對付,唔夠打就提升體溫(發燒)去幫手殺病菌殺病毒,免疫力都會一齊提升,次次靠食藥去打扙,自己都未出力對抗就搵外援,最後遇到卒仔病菌都唔夠打,愈來愈易病。

用戶要求終止服務

畀面勳章

pprlala 發表於 17-3-19 12:50
平時既傷風感冒係由病毒引起, 即係同流感一樣,無藥可醫, 唯有打預防針。

預防針其實係死左既病毒,即 ...

一般人都會感染由細菌引起既傷風感冒

至於係細菌引起定病毒,醫生會用臨床經驗分

擴生素一般都係打一group常見細菌,醫生都係用臨床經驗判斷到,唔一定種菌

公爵府

我覺得呢文字更恐怖 , 政府知道情況 , 但似乎要滅聲
"衞生署認為有關抗生素的議題該由更高級的官員代表發言,建議他不要接受訪問"

琥珀宮

回覆樓主:

感冒冇睇西醫,轉睇中醫,有5年咁耐。一般人覺得發燒就要睇西醫,唔係嘅,一樣可以睇中醫,可以配定退燒水,不過我發燒睇中醫一樣退到燒。

西醫係唔會認同中醫嘅,所以袁國勇話冇得救。

珍珠宮

AGa1111 發表於 17-3-19 11:23
無話抗生素無用,但唔係普通傷風感冒都用囉,最慘係好多人唔知咩事咩病菌都食左食
...

我識個媽咪係咁。女發燒第一日醫生開普通藥唔得,第二日就已經要求醫生開抗生素。有次其他媽咪都估話似出玫瑰疹要燒多幾日自己好,佢照俾女食抗生素。結果真係玫瑰疹,個女無啦啦食咗 1 個 course 抗生素

翡翠宮

回覆樓主:

我都覺得有醫生係咪都開! 有次我唔舒服,係男家附近睇醫生,第一次睇,我有少少發燒,醫生話感冒,比錢時收四百幾蚊,原來開左抗生素! 不過我冇食,都叫男家d人唔好去睇果個醫生!

公爵府

rolandbb 發表於 17-3-19 08:59
http://bkb.mpweekly.com/%E5%9F%8E%E5%B8%82%E7%84%A6%E7%82%B9/%E3%80%90%E9%9A%B1%E5%BD%A2%E7%A6%8D%E6 ...

大仔四歳幾
有病就休息多
記憶中,冇食過抗生素
好嘅兒科,會開聽
講明冇好轉,乜嘢情況下食
當然價$會貴D
因為開定冇必要食的藥
但這幾個E生,我都覺得好好

個人覺得,兒科醫生,大部分五十開外的,都主張開少D藥,因為他們斷症準確,有信心病人多休息,會自動好

侯爵府

牛年勳章

回覆樓主:

多謝分享,我每次睇e生都是喉嚨發炎,都是會食抗生素,而且並不是睇一次就好,好多次都是睇2-3先會好

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我女睇親d醫生都好鬼鍾意開抗生素

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

SandyKL 發表於 17-3-19 14:16
感冒冇睇西醫,轉睇中醫,有5年咁耐。一般人覺得發燒就要睇西醫,唔係嘅,一樣可以睇中醫,可以配定退燒水 ...

問題係中醫開唔到病假紙,如果發燒睇中醫就要繼續返工,自己辛苦之餘仲有機會響公司散播病菌,想休息吓嘅唯有睇西醫。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章

Giant 發表於 17-3-19 20:23
問題係中醫開唔到病假紙,如果發燒睇中醫就要繼續返工,自己辛苦之餘仲有機會響公司散播病菌,想休息吓嘅 ...

點解中醫開唔到病假紙?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

其實好多年前已有呢個問題
我舊老闆老公係出名兒科醫生,睇一次3千果d,點解仲咁多人幫襯?
佢姑娘話我知,除左有錢人多,仲有好多係食得抗生素多,抗藥性強。家長見食兩日唔好就轉,又開一隻抗生素。終於失晒控要貴一貴去睇名醫
而醫生偏偏鐘意開抗生素,因為幫助舒緩到一d情況,病人覺得好左就會覺得醫生好

首頁

尾頁

跳至