自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

cattz288 發表於 17-3-19 09:53
我有叫醫生唔好開比小朋友架! 之前佢話好mild! 我都唔想

醫生開藥前,我都會叫佢唔好抗生素。

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

李豆豆 發表於 17-3-19 20:39
點解中醫開唔到病假紙?

註冊中醫師可以開到病假紙的

子爵府

回覆樓主:

所以我好鍾意我個仔睇開既兒科醫生,雖然串串地,但真係幾好。。亦從來唔會亂開抗生素。

水晶宮

2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

rolandbb 發表於 17-3-19 08:59
http://bkb.mpweekly.com/%E5%9F%8E%E5%B8%82%E7%84%A6%E7%82%B9/%E3%80%90%E9%9A%B1%E5%BD%A2%E7%A6%8D%E6 ...

Thx

珍珠宮

用醫療卡成日都話要加錢開抗生素

珊瑚宮

2024年龍年勳章

rolandbb 發表於 17-3-19 20:54
註冊中醫師可以開到病假紙的

係囉,我都拎過

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

_candy_ 發表於 17-3-19 21:07
用醫療卡成日都話要加錢開抗生素

係!仲要用開次次都開 唔出口話no都唔得
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

choco_soup 發表於 17-3-19 20:52
醫生開藥前,我都會叫佢唔好抗生素。

佢話係特效葯,用左快d好
放下自在

男爵府

無料嘅醫生咪係唔係都用抗生素囉

大宅

美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

我仔睇開個醫生, 都要我仔起碼燒五日唔退燒先開抗生素, 仲話佢食左藥有退燒可以觀察住, 唔亂開。我都覺得算係有良心既醫生。
我聽過有醫生會一次開兩隻抗生素比小朋友, 我真係唔敢同個仔去睇。

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

beryllium 發表於 17-3-19 22:42
我仔睇開個醫生, 都要我仔起碼燒五日唔退燒先開抗生素, 仲話佢食左藥有退燒可以觀察住, 唔亂開。我都覺得算 ...

嘩,仲要開兩隻抗生素咁多?

珍珠宮

cattz288 發表於 17-3-19 21:36
係!仲要用開次次都開 唔出口話no都唔得
係囉,次次都話要加錢買特效藥(抗生素),我次次都話唔要有時仲要凶我,唔要唔好架

象牙宮

_candy_ 發表於 17-3-19 22:52
係囉,次次都話要加錢買特效藥(抗生素),我次次都話唔要有時仲要凶我,唔要唔好架 ...

好好笑! 我同我媽都講過唔要抗生素, 所以呢個醫生都醒目, 無再加! 點知有次爸同小朋友一齊睇, 因為爸爸次次都係嚴重所以加, 結果加埋比小朋友!
放下自在

琥珀宮

Giant 發表於 17-3-19 20:23
問題係中醫開唔到病假紙,如果發燒睇中醫就要繼續返工,自己辛苦之餘仲有機會響公司散播病菌,想休息吓嘅 ...

政府已承認中醫開嘅醫生病假證明,私人機構唔係跟政府嗎?

子爵府

2024年龍年勳章

rolandbb 發表於 17-3-19 08:59
http://bkb.mpweekly.com/%E5%9F%8E%E5%B8%82%E7%84%A6%E7%82%B9/%E3%80%90%E9%9A%B1%E5%BD%A2%E7%A6%8D%E6 ...

但又成日聽有人感冒菌走咗去其他器官,攪到入深切治癒部好嚴重咁,有話醫生太遲開特敏福,有時又真係唔敢尤佢病多幾日。咁其實應該點?

禁止訪問

複式洋房

成日都有廣告

不過人係自毀動物

大宅

回覆樓主:

我濕疹食過太多,真係好驚,入院又一定打抗生素,宜家暫時甩咗兩個月,希望keep住短期內唔駛再用!

子爵府

唉,我仔仔尿道炎入過院三次,第二次入院時政府開左半年預防性抗生素,預防佢覆發 ,之前我停左一個月(睇過四個醫生,其中一個話可以停) ,跟住佢感冒發燒,c6驚佢覆發 又比返佢食 唉 睇完我好想佢停 唔食。。

大宅

Bertie07 發表於 17-3-19 23:28
但又成日聽有人感冒菌走咗去其他器官,攪到入深切治癒部好嚴重咁,有話醫生太遲開特敏福,有時又真係唔敢 ...

特敏福係唯一一隻可以殺病毒既藥,但係長遠副作用未知,所以極少用

而抗生素只可殺細菌,殺唔到病毒,所以呢個情況有用抗生素都無用

首頁

尾頁

跳至