自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

會唔會乜都廁所見?平時食完野抹咀既紙巾會掉垃圾筒,咁不如抽廁所啦咁如果有d人乜都掉廁所,低層會唔會塞渠?
又會唔會隨手掉落街?

咁M到係街換,唔通要包番屋企掉BB塊片又點

子爵府

YAC0601 發表於 17-3-19 20:28
首要政府回收要做得好,之前啲三色回收桶根本都做唔到個功能,減廢係要多方面配合,回收,教育,一味收錢同 ...

冇錯。政府成日一味諗住收左錢就有左嚇成效,根本連點回收配套都未做得好。
http://uccfs.paran.com/PUD/co/conut1004/IMG/20110227/1298810488_201102272141582684200601_0.jpg

用戶要求終止服務

畀面勳章

LedTV 發表於 17-3-19 20:12
遲d真係唔會買咁多小食

食完都唔知掉邊

樽裝飲品都還好,紙包飲完點收落袋

諗個個...

大宅

回覆樓主:

真心反對

到時條街應該好多垃圾

子爵府

回覆樓主:

如果係咁,我諗住村既人會乜都燒

珍珠宮

肥豆媽咪 發表於 17-3-19 21:19
如果係咁,我諗住村既人會乜都燒
我驚住公屋既就係街燒

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Jasmine-4711 發表於 17-3-19 19:53
回覆 LedTV 的帖子

新聞話街上垃圾筒将減40%.
每家每戶將垃圾掉去每層個大垃圾筒, 咁點知邊啲人有用垃圾徵費膠袋, 邊啲無, 到時點攪?

水晶宮

白毛毛 發表於 17-3-19 19:38
做得好,人民教育得好,拎返屋企無問題。
日本街頭甚少垃圾桶,日本人帶垃圾返家。
但呢個要長久教育。

香港呢方便好難追上

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

實際情況應該唔好處理,冇垃圾筒在街點搞
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

公爵府

2018復活節勳章

唔做好回收,做徵費冇用,都係咁多垃圾

男爵府

回覆樓主:

一定減少消費
感覺香港好難實行

珍珠宮

好媽媽勳章

_candy_ 發表於 17-3-19 20:28
會唔會乜都廁所見?平時食完野抹咀既紙巾會掉垃圾筒,咁不如抽廁所啦咁如果有d人乜都掉 ...

我都想話,第時真係唔好住低層,啲人實乜都掉哂去廁所,除非係收月費就好啲
自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

伯爵府

YAC0601 發表於 17-3-19 20:28
首要政府回收要做得好,之前啲三色回收桶根本都做唔到個功能,減廢係要多方面配合,回收,教育,一味收錢同 ...

無錯。

要減少垃圾,再用&回收都係好好既方法。
重用:宜家都好多free group
回收:回收行業太細&無錢賺,大家回收意慾都無咁大

大宅

回覆樓主:

斬脚趾避沙蟲!又多左徵費膠袋,膠袋商就發到豬頭炳, 但垃圾也不會顯得少左囉

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

alicialee1210 發表於 17-3-19 21:32
實際情況應該唔好處理,冇垃圾筒在街點搞

冇錯,依家一街地下都係煙頭都攪唔到,真心覺得到時唔會 work
總有離別的時候

水晶宮

畀面勳章

LedTV 發表於 17-3-19 19:27
一個三人家庭$40/月

仲貴過一季水費

我都係咁諗

子爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

會掉就會掉架啦…而家唔駛錢D人都周圍掉…你又唔知係邊戶掉…點執法呀…分類回收箱又唔係每層樓都有…下下要落到樓下大堂閘外面幾咁唔方便
凡是發生過的都存在,凡是存在過的都有價值。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

膠袋稅已經比d衰鋪搞衰

食三文治打包
$0.5 膠袋
$1 紙袋

姐係迫我帶飯盒黎裝?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆 angelacch 的帖子

大厦唔會装cam 24小時監察边个掉乜(勞民傷財,嫌冇野做咩),所以冇得監管,在管理費中扣,全大厦攤分,因此冇誘因令人改習慣.人的心態係就算自己改,人地未必改,咁我為乜要咁做?.....除非自律.
村屋就夜晚静静雞掉遠d/垃圾站(收工冇人看)

跟本冇得監察.如逼每户一個月至少買一pack 30個膠袋,咁大中细三款,你估d人要边款??

伯爵府

回覆樓主:

到時我肯定少煮飯煲湯,刨下皮切下菜又一大袋垃圾又湯渣廚餘,外賣算

首頁
12345...9

尾頁

跳至