嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

米奇陳 發表於 17-10-13 10:20
謝謝你回答、因我好擔心同緊張

我明白你心情,唔好咁擔心,瑪麗兒科心臟好專業的,你小朋友會好快康復的!!

複式洋房

lanmas 發表於 17-10-13 10:26
我明白你心情,唔好咁擔心,瑪麗兒科心臟好專業的,你小朋友會好快康復的!!
...

請問你是朋友做的是開胸手術穩定是微創

大宅

minglpc 發表於 17-11-3 10:56
請問你是朋友做的是開胸手術穩定是微創

開胸

複式洋房

minglpc 發表於 17-3-24 10:22
女女今年五歲半,患有先天性vsd心漏 , 左右心室間隔缺損,小洞有6mm, 由細到大都不需要藥物處方, 每年做一 ...

仔仔四聯証,约1歲時係瑪麗醫院做左開胸手術,住左9日醫院(5日icu)

民房

lanmas 發表於 17-5-26 09:52
佢4個半月就做左,前後住左10日到,而家都要覆診得好密,遲點穩定了可能先會隔長點覆診
...

請問你BB個VSD有幾大呀?我想了解多D。你可以pm我!感激!

民房

PuPuPig 發表於 17-5-11 16:54
回覆 minglpc 的帖子

我囡囡現在9個月,2個月時健康院醫生聽到佢心臟有雜聲。排政府兒科,上個月排到,照 ...

妳好,我BB都有同樣情況,我們可以聯絡吓嗎?

民房

gi_mama 發表於 17-11-15 22:53
仔仔四聯証,约1歲時係瑪麗醫院做左開胸手術,住左9日醫院(5日icu)

Gi_mama, 我BB或需要開刀;妳介唔介意我私下問妳些問題?請妳指教

民房

lanmas 發表於 17-11-3 12:04
開胸

謝謝lanmas。我BB有一個5到6mm孔。我超級擔心。佢抖氣好急,開始吃奶有D慢。好似成日有氣頂住。你BB有冇噤情況啊?我唔知是心的問題,定係其他原因。

男爵府

回覆樓主

我仔上月返去檢查時醫生話聽唔到有雜音。有可能自己埋左口。醫生之前講過兩歲前好多都會埋口。來緊6月歲半時會照超聲波再確定

之前幾次照都話有2-2.5mm的洞

男爵府

Christy00 發表於 18-1-23 10:39
謝謝lanmas。我BB有一個5到6mm孔。我超級擔心。佢抖氣好急,開始吃奶有D慢。好似成日有氣頂住。你BB有冇噤 ...

我仔都有架,好易氣促。飲少少野都會咳 易嘔。

民房

lukelukeu 發表於 18-1-23 16:17
我仔都有架,好易氣促。飲少少野都會咳 易嘔。

佢飲奶要幾耐呀?佢出世第一個月都ok,但第二個月差咗D。

男爵府

Christy00 發表於 18-1-23 16:25
佢飲奶要幾耐呀?佢出世第一個月都ok,但第二個月差咗D。

佢細個時飲得幾快。但好易嘔奶。或者咳。依家都仲會易咳同想嘔果隻

大宅

Christy00 發表於 18-1-23 10:39
謝謝lanmas。我BB有一個5到6mm孔。我超級擔心。佢抖氣好急,開始吃奶有D慢。好似成日有氣頂住。你BB有冇噤 ...

會架,始終個病會影響佢食奶,唔夠氣食同好易嘔,最好少食多餐,無計,湊得會辛苦d,不過做左手術就無事了,正常咁飲食都好好多,加油呀!

複式洋房

😔各位好,我個女成2歲5個月先被發現有ASD, 威院refer 咗去瑪麗,排緊期,擔心死人

公爵府

PuPuPig 發表於 17-5-11 16:54
回覆 minglpc 的帖子

我囡囡現在9個月,2個月時健康院醫生聽到佢心臟有雜聲。排政府兒科,上個月排到,照 ...

我仔一出世都有,但好彩兩歲前自己癒合,無需做手術,醫院會要求定期返去keep check。

依家我仔都上小學,細時帶多啲去游水,練吓心肺功能。

我有朋友依家都四十歲,n年前一出世又有呢個問題,做左手術,依家生埋bb都無分別。依家醫生先進咁多

複式洋房

Choy11122017 發表於 18-1-14 22:57
Gi_mama, 我BB或需要開刀;妳介唔介意我私下問妳些問題?請妳指教

可以pm 我

複式洋房

karenren_ckw 發表於 17-5-15 01:09
Hihi~ 我都係有VSD嫁 一出世個心就穿左3個窿 3-8歳既時候自然生埋左兩個 直到15歲個年 青春期 confirm 第三 ...

(emoji)(emoji)(emoji)有用資料

複式洋房

回覆樓主

我個囡一出世第二日就比醫生聽到心有雜音,照結構照唔到,而且佢出世輕磅,响威院住左一星期,照心電圖話有VSD,4mm,不用食藥,一開始大概兩個月覆一次診,之後就半年定期覆診,但我媽成日叫我話要趁佢仲細醫好佢。。我老公個邊就覺得我地太擔心。。幾個月時試過一次喊得好勁,谷到紅曬,屋企人話見佢喊到面咀都藍色,好在最後收聲慢慢就無事,之後想返先識驚。
每次醫生又話唔洗太擔心食得瞓到,佢生長又ok,話當正常人咁,做運動呀,咩都可以,將來有機會生埋,一般睇到6、7歲。。但一直覆診只靠聽筒聽聲話仲聽到有雜音,我都唔知點先有得再照心電圖,點知道有無大到細到呢?當時以為一歲覆診會照,點知無。。。所以下次覆診時我會問下。
現在歲半,比較瘦小,但可能食野麻麻唔肯食肉,總括都算是健康活潑,係驚佢太活躍,無時停,夜晚好似瞓得唔太好易喊郁來郁去,同埋佢好似常會有啲咳、Chok親咁咳幾聲,但唔係傷風感冒,唔知關唔關心臟問題。好想搵私家睇,但bb出世有咁嘅問題買唔到保險,自己出去搵私家睇怕好貴,朋友話有醫生覆診睇住情況就不用太擔心。。我驚咁樣會唔會拖累左個病情。。

別墅

Gelb 發表於 18-4-17 01:06
我個囡一出世第二日就比醫生聽到心有雜音,照結構照唔到,而且佢出世輕磅,响威院住左一星期,照心電圖話有 ...

因為bb太細個,通常冇生命危險唔會咁細做手術,如果大個左都未埋會適當時候叫你做手術,平時留意bb飲奶會唔會氣促,飲奶會唔會流汗厲害,如果有要提早覆診

洋房

回覆 Gazettereita 的帖子

今胎第三胎,我們一家沒有心臟病病癧,囡囡一個月大確診先天心臓病VSD,ASD
囡囡一個月大照了心臓超聲波,心室間隔缺損VSD有個小洞4.5mm.心房間隔缺損有兩個小洞分別2mm,3mm
飲奶比較慢,容易嘔奶和濁親,掃唔到風
十分擔心。是否需要做手術?
對她日常生活有什麼影響?
求分享!

首頁

尾頁

跳至