自由講場

跳至

首頁
23456...13

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

唉…………實在太多新移民喇,再加上鬼叫自己窮咩!

珍珠宮

cinda72. 發表於 17-3-25 00:28
所以保險係要買既
當日我中風都係保險救我一命,
唔理3721,連寶血醫院呢d生仔醫院我都衝左入去先 ...

我媽試過頭痛和嘔,即刻入公立急症,等左一晚,終於有得見醫生,醫生一睇就知佢可能爆瘤,即刻安排照ct scan 和做手術,即日完成。

我阿媽仲可以向保險claim 返公立住院費。

d 人成日話公立唔好,但係我多數睇都好正常。

男爵府

BIGPAT 發表於 17-3-25 09:13
而家好多放落黎係大陸唔窮,甚至拎退休金,唔明點解仲可以拎香港身份証

我親戚就係,佢話為左醫療,以後有 ...
有邊個吾係自私?吾為自己?你同佢角色調轉,分分鐘你都會咁做

複式洋房

BIGPAT 發表於 17-3-25 09:13
而家好多放落黎係大陸唔窮,甚至拎退休金,唔明點解仲可以拎香港身份証

我親戚就係,佢話為左醫療,以後有 ...

好同意,佢地可能覺得香港醫療好好-_-#

複式洋房

遇見晨曦 發表於 17-3-25 09:02
香港人口太多,醫院根本負荷唔到,仲未計d少少事就要去急症,人口老化嚴重,加上醫學倡明,d人周身病痛,醫 ...

人口老化問題真係好嚴重,年紀大,機械壞,樣樣都退化緊,如果有時光機就好

男爵府

車厘小姐 發表於 17-3-25 08:57
其實歐美醫生想番黎多限制都正常 可能兩地標準唔同 同埋醫生職責咁重要 你都唔想好hea就可以番黎做醫生掛
...

呢個重點,97 前好多英國讀書回來醫生執業(包括現正好多名醫),唔通97後呢啲學校畢業生的水準會急劇下降。如果驚國內醫生下來,可以好似星加坡咁,衹準許某啲世界排名高的醫科生通過面試或者祇準香港永久居民,不過在外國畢業的醫科生應騁。講來講去祇不過醫生協會醫醫相衞,囗講保障病人利益,其實保障自己利益,連改革醫院療事故委員會的勇氣都沒有!攪到政府醫院長期缺人手,最後受苦又係我地普通市民,有病明明有得醫,結果唔係醫死,係等死!

伯爵府

PPKS 發表於 17-3-25 00:17
睇完封信後,即時O 嘴
之後諗緊放邊到好,驚自己隔幾年後唔記得左放左係邊
...

我都係,我張封信㚒係福字月曆,每年轉換夾返佢,又要寫曰期,唉⋯⋯太耐了,急症唯有睇私家,比多d多d錢囉

侯爵府

choco_soup 發表於 17-3-25 09:50
我媽試過頭痛和嘔,即刻入公立急症,等左一晚,終於有得見醫生,醫生一睇就知佢可能爆瘤,即刻安排照ct sc ...

Touch wood , 公立大事好,小事就有排等、等到變大事都有
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

真係等得好耐

男爵府

嚴重嘅快睇,唔嚴重嘅又快睇,邊有咁多資源?講真,排得你幾年,因為覺得你等到,排你2星期睇到,你都驚啦

大宅

laiyee6121 發表於 17-3-25 10:12
我都係,我張封信㚒係福字月曆,每年轉換夾返佢,又要寫曰期,唉⋯⋯太耐了,急症唯有睇私家,比多d多d錢 ...

係啊... 自己諗起都想笑唔mark低佢真係唔會記得放係邊...
有幾次頂唔順走去睇私家....

珍珠宮

馬霸 發表於 17-3-25 09:52
有邊個吾係自私?吾為自己?你同佢角色調轉,分分鐘你都會咁做

所以制度問題,我親戚食兩家茶反

應該拎左香港身份正,大陸不能拎退休金

公爵府

lovecatt 發表於 17-3-25 00:14
說得對

禁止訪問

公爵府

katrinabekiki 發表於 17-3-25 00:24
我仔好好彩遇到好醫生,佢手指一直之前話係有個血管瘤,但後來我同醫生嘈左好耐究竟幾時正視問題嚴重性,因 ...

其實只要係急症就好快,但政府等見醫生檢查真係等好耐。所以有懷疑就先去私家睇左先,發現係大病就寫紙去政府,好快跟進。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

kolher 發表於 17-3-25 07:45
政府人口政策唔好再加上醫醫相衛,好既醫生走出佢私人市場找錢。歐美大學畢業的醫生,想返來香港,醫委會又 ...

起醫院容易(如果冇人拉布)請人至係難。

我係醫護界, 老實講, e+d學院派妹妹仔, 真係嘔嘔地血, 遲d有機會分享。 好似天水圍醫院咁, 發展咗20幾年, 起咗間醫院, 咁耐都請唔足人去全面投入服務。

我提出, 如果有官肯推, 我寫包單個官一定比人批到祖宗都掘埋出來。

其實, 讀醫, 讀護, 你話有比學費, 但其實政府係補貼好多去訓練一個人出來, 外國好多地方, 畢業後, 必定要係公營醫療機構做滿一定年期, (eg. 3年)咁至可以取得註冊資格。 咁推, 一定會改善到人手問題。

禁止訪問

男爵府

cool2000hk 發表於 17-3-25 08:52
依家成百萬新移民,個個講明有事實黎香港睇醫生,你起多一百間醫院都唔掂。
...

認同,所以增加幾多醫護都唔夠啦

侯爵府

開心吸收勳章

人口老化, 我見好多專科都係老人家, 香港醫療制度不足, 成本貴, 醫護壓力大, 傷風咳嗽都睇急症, 其實政府可吾可以保貼, 等有需要人士分流去私院, 早D診症

男爵府

Pulmma 發表於 17-3-25 11:43
起醫院容易(如果冇人拉布)請人至係難。

我係醫護界, 老實講, e+d學院派妹妹仔, 真係嘔嘔地血, 遲d ...

所以話醫醫相衞,根本上醫生衞員會,把口講就話為病人著想,其實為咗自己。如果佢地肯請外援,可以限定佢地係政府醫院服務満一個年期才可離職,又或者每年限定幾多醫生來港,咁可以舒緩政府醫生的壓力!

首頁
23456...13

尾頁

跳至