婆媳關係

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

距離臨盤仲有2個月,好心問下99駛5駛去買薑醋比你....點知佢竟然同我老公講,我唔會煲,唔想煲,我幫你帶bb已經好好啦!記住每個月比番$6000我當幫你帶bb費用!(emoji) 究竟佢當我係咩?要仔唔要娘嗎?

ami703    發表於 17-5-9 10:18
Jolin_Yuen    發表於 17-3-27 12:48

伯爵府

回覆樓主:

搵人煲搵人湊喇!

大宅

giraheiyear 發表於 17-3-26 21:14
搵人煲搵人湊喇!

個bb五個月大時,已經同全世界講晒,幫我地湊b wor 以為佢真是體諒我地返工辛苦添! 點知係我太高估佢啦!(emoji)(emoji)

男爵府

拿拿聲請外傭, 裝 cam啦! 何必勞氣. 記得要老公出返一份.

Jolin_Yuen    發表於 17-3-27 12:49

大宅

ying1999ying 發表於 17-3-26 21:39
拿拿聲請外傭, 裝 cam啦! 何必勞氣. 記得要老公出返一份.

唉~家境清貧(emoji)請唔起姐姐丫

子爵府

買現成薑醋,自己食既可以買八珍,送人既買鴻福堂券,快靚正!我生時都係咁
其實老人家肯湊已經好好,我媽直頭講明唔湊,湊BB真係好辛苦
唔好勞氣啦,你奶奶煲既又未必啱你口味

大宅

Natalie625 發表於 17-3-26 22:04
買現成薑醋,自己食既可以買八珍,送人既買鴻福堂券,快靚正!我生時都係咁
其實老人家肯湊已經好好 ...

多謝你的安慰啊!不過我心裡總是不明白,生bb係件喜事,老人家應該開心,但她由頭至今對我都好冷淡(emoji)

我有d擔心等時比阿b佢湊,有咩事上黎唔同我講就幣啦!(emoji)(emoji)(emoji)

子爵府

Leung3B 發表於 17-3-26 22:10
多謝你的安慰啊!不過我心裡總是不明白,生bb係件喜事,老人家應該開心,但她由頭至今對我都好冷淡(emoji) ...

咁俾D心理準備你,到時應該會衝突,因為大家湊BB方法唔一樣,老人家係唔會聽我地果套。因為我媽都係咁,成日話以前點點點,開頭都有鬧交,後尾隻眼開隻眼閉算了。

翡翠宮

老人家嫌辛苦都好正常,佢哋無義務幫你哋湊小朋友架

翡翠宮

有能力都系自己湊返喇,老人家唔好要求佢哋咁多

複式洋房

回覆樓主:

我99都係啊,仲反問我媽唔煲俾我咩,佢完全唔覺得應該男家要煲

公爵府

唔煲薑醋就叫要仔唔乸!e家已經唔妥99,幫你湊b,你一定樣樣唔順眼,唔合你意。

男爵府

肯幫你湊咪算好咯!
求人不如求己!

我生bb果陣都無任何野㗎,無補品無湯水無薑醋,不聞不問,9個月入面只見過一次面,人地好忙㗎,掛住做facial,shopping,去旅行,邊得閒理我!
bb出世果幾日,佢去北海道添,都係乜都無幫手㗎,坐月無見過面,之後淨係俾D過期lotion,二手沖涼液,鋪塵尿片,嚇鬼玻璃碟,二手bb女衫仔我(我生仔喔)!(詳情可以睇翻我舊post)
bb發燒40度入院,我老公出trip唔係香港,叫99幫手攞奶樽同衫仔嚟醫院都話唔得閒啊!
我地住好近㗎咋,我打開個窗就望到佢棟樓!

我地無嘈交,關係平和,見面大家客客氣氣咁㗎!

樓主,睇完我的case心裡有無舒服D?

男爵府

Leung3B 發表於 17-3-26 21:11
距離臨盤仲有2個月,好心問下99駛5駛去買薑醋比你....點知佢竟然同我老公講,我唔會煲,唔想煲,我幫你帶bb ...
有d唔明,點解好心問使唔使買薑醋比你99,比佢派?定你意思係比佢煮比你?你仲要話好心問佢?咁你又太大安旨意,
你生仔好辛苦其實佢應承你湊bb都好大壓力,6000做家用真係唔多,佢特登講明費事你以為佢唔使用錢,我覺得ok.
我父母想幫我湊都湊唔掂,奶奶完全無諗過,薑醋我媽煲但我都無飲過,坐月自己坐,每日阿媽黎屋企幫手一個鍾,
做人媽媽唔好乜都旨意人,努力加油

男爵府

sillykaka 發表於 17-3-26 23:58
肯幫你湊咪算好咯!
求人不如求己!
保持朋友關係係最好最好

男爵府

回覆 Leung3B 的帖子

香港嘅新抱唔會旨意99煲薑醋同凑B,文化差別,內地人一般視呢個為99責任,你係新港人?

伯爵府

唔明你點解要指定99煲你認為需要煲咪自己煲囉!想懶嘅咪出街買現成囉!根本冇嘢搵嘢嚟講

男爵府

ccgirlcc 發表於 17-3-27 00:01
保持朋友關係係最好最好

係啊!
無拖無欠,舒服自在!!

禁止訪問

公爵府

我99都有幫我煲,係女家煲先假腥腥地話要煲,我拒絕咗,佢唔肯幫我湊,我也唔需要佢幫手湊,第時小朋友出世你預咗要忍,我份人比較直、火爆,為咗唔忍99,寧願請工人。工人質素參差,但請工人可能博到個好,99就注定㩜炒。

首頁
12345...9

尾頁

跳至