懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

加固問題求賜教

B剛六個月 五個半月開始試奶粉開米糊

佢其實"梅"到呑到 亦會張開口想再要 但唔知點解一圍口水肩/圍兜就喊 次次喊住食 食到成面成手係但又唔鍾意人同佢抹嘴抹手 一掂就喊 但米糊跌咗落圍巾佢又會舔返曬 所以我都唔知佢鍾意定唔鍾意 暫時只試過加南瓜蓉 效果差唔多 驚好似夾硬逼佢喊住食 會有反效果有陰影 越來越唔鍾意

另外一個問題係佢而家食得好少 我哋唔係用建議份量20g粉加200ml奶開俾佢 可能只係五分一 但淨番d奶佢又飲唔晒 (total應該比平時飲少左) 驚佢水份唔夠 唔知使唔使俾佢飲水 因poopoo杰左

同埋到底幾多糊仔先可以完全代替一餐奶 中間又要飲返幾多水?

Thanks

男爵府

頂到一餐奶意思係佢食完唔會扭要飲奶,水就有飲就得,除非去唔到大
我個b就食一碗用4安水加奶粉加6.5匙既奶糊一餐唔駛補奶

大宅

nita2012 發表於 17-3-27 13:14
頂到一餐奶意思係佢食完唔會扭要飲奶,水就有飲就得,除非去唔到大
我個b就食一碗用4安水加奶粉加6.5匙既奶 ...

請問BB幾大?
可否share下BB一日飲食嘅時間表同食幾多?

別墅

其實開頭加固應該係兩餐中間比佢試下試下咁,唔係黎就代替一餐。
佢食唔慣同覺得食咁耐都唔飽,就會唔鍾意,好正常,慢慢黎,同留意有無敏感反應

翡翠宮

試下餵半流質嘅糊仔,慢慢嚟都唔急得嘅

翡翠宮

會唔會係你BB皮膚太敏感唔鐘意圍口水肩呢?

男爵府

回覆 hkcalvin 的帖子

佢而家10個月,一日食2餐粥仔

6個月開始試奶糊,最初俾幾啖佢適應,

一日一次,揀中午果餐,食完補奶粉

之後逐日加奶糊份量,直到佢食晒成碗糊仔,就只俾水佢飲唔補奶粉

份量就跟番佢原本飲幾多安奶去夾架啫

男爵府

其實佢滿6個月前一,二個星期就食糊仔

佢6個月去打針果時醫生有問頂唔頂到一餐

大宅

咁請問大家大概用左幾耐先可以用一碗仔糊仔代替一餐奶?
因為我試左兩個幾禮拜都仲係每次食得幾匙羹之後就發晒脾氣

首頁

尾頁

跳至