烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2011至尊種植勳章

整麵包新手想請教... ...

現用手提打蛋器攪拌麵包麵團,
打蛋器馬力 250W,但覺得好似唔夠力,因當麵團開始"有重量"時,感覺部機有輕微發熱,甚至有"law"味 (平時打蛋打cream無事) ... ... 好驚部機會爆炸

係咪換部馬力大啲就可以? 幾多 W 先夠? 有哪個牌子哪個型號可以推介嗎?

大宅

monkichi 發表於 17-3-27 17:03

打蛋器打唔到麵團架,因為佢嘅作用係不段打入空氣,打麵團應該用廚師機吧,呢類型馬力強勁好多,或可以用手搓

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

手提打蛋機打麵糰,小量還可以,一多就好易燒,得250W真係唔建議。要打麵糰的話,最好都係買部廚師機,大份量麵糰的話最好選有500W嘅。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

只可打輕身嘅嘢 , 如蛋 , 忌廉 , 忌廉芝士 。

男爵府

2011至尊種植勳章

rose-mag 發表於 17-3-29 01:27
手提打蛋機打麵糰,小量還可以,一多就好易燒,得250W真係唔建議。要打麵糰的話,最好都係買部廚師機,大份 ...
500g粉嘅麵團算唔算大份量呢?500W夠唔夠力打?

水晶宮

打蛋器唔適合打麵團

男爵府

2011至尊種植勳章

幾位 jm 都話打蛋器唔適合打麵團,
但個打蛋器隨機除咗有用來打蛋嗰對棒外,仲有對"S形搓粉勾",應該係用來搓麵團咖喎 ... ...

點解唔適合嘅? 唔夠馬力? 要多啲時間打? 定咩原因呢?

新手真心救教

大宅

monkichi 發表於 17-3-29 10:43
幾位 jm 都話打蛋器唔適合打麵團,
但個打蛋器隨機除咗有用來打蛋嗰對棒外,仲有對"S形搓粉勾",應該係用來 ...
很久以前我也有同樣想法買部打蛋器來打麵團,但諗深一層打蛋器的變速是不使用波牙的,所以就算450W都會係力不從心的,打得十餘次就會斷勾或燒線圈。反觀KitchenAid mixer 祗用300W都能勝任打麵團啊。打蛋器對S形勾相信祗可用黎打麵糊。

男爵府

2011至尊種植勳章

Jarrah 發表於 17-3-29 12:18
很久以前我也有同樣想法買部打蛋器來打麵團,但諗深一層打蛋器的變速是不使用波牙的,所以就算450W都會係力 ...
Oh! 我仲以為大馬力啲就得... ... 你講得有道理喎,唔係用波牙,純粹大馬力都係唔得.

咁係咪所有廚師機變速都係用波牙? 喺部機嘅技術規格可以點睇得出係唔係用波牙呢?

珍珠宮

大廚勳章

Good question !

我綜觀咁多位 JM 用手提打蛋器搋麵團嘅經驗 , 歸納出嚟嘅結論 .....
就係 Tammy 大C 用過嗰幾款 最堪用嘞 :

Philip~ HR 1565 (350W 粗棒 + 兜 , made in Hungary) $398 [2014年 舊價]
呢款勝在有一對粗壯嘅搞麵棍 !

至於以下各款 , 雖然有足夠馬力去搋麵團 , 但弊在佢哋嗰對 金屬 搞麵棍 唔夠專業 , 如果 經常用的話 ... 它們的 搞麵棍 大多會在一年半載之後 (因為 "金屬疲勞"/metal fatigue 而) 拗柴、斷裂 :

1/ 450W T~fal HT412/HT413(without bowl : Prep'line 2 HT4101/HT4111 )
2/ 350W T~fal Prep'line 8143/8141
3/ 400W kps/祈和 KS-938N
4/ 300W 億X通 HBM300 (OEM version of donlim/東菱 HM-849)
5/ 300W 祈和 KS-550 (同上述嗰款一模一樣)
6/ 500W 數字屋 GT-KKM-5002

以上 6 款 , 以 數字屋GT-KKM-5002 最抵玩 , 又平、馬力又大 , 減價之後 唔駛一舊水 ~

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

珍珠宮

大廚勳章

monkichi 發表於 17-3-29 09:17
500g粉嘅麵團算唔算大份量呢?500W夠唔夠力打?

Tammy 大C 嘅經驗 [2015-8-7] :
用 500W (數字屋 GT-KKM-5002) 、500G粉,成功 快速打出薄膜 !!

麵團放雪櫃30分鐘, 再打5分鐘就好好了~

注意 : 說明書有講, 最長打5分鐘, 之後要休息20-30分鐘左右.

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~

珍珠宮

大廚勳章

很久以前我也有同樣想法買部打蛋器來打麵團,但諗深一層打蛋器的變速是不使用波牙的,所以就算450W都會係力 ...

打蛋器 沒有 改變轉速的波箱(gear box) , 只係靠 電阻 改變電流強度 嚟改變轉速 .
所以 , 要將個 打蛋器 開盡 最大馬力(Watt 數) , 就一定要 set 去最高(轉)速 .

ご馳走様

珍珠宮

大廚勳章

.... 反觀KitchenAid mixer 祗用300W都能勝任打麵團啊。....

Kitchen Aid Stand Mixer (廚師機) 係用 direct drive , 電路板設計 能因應 loading 自動改變速度 , 所以 低速也能開盡馬力 !

ご馳走様

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

都係個句 , 打蛋機唔係要嚟打麵團 , 只可以打麵糊 , 如果樓主想打麵團 , 買返部廚師機喇 。

大宅

monkichi 發表於 17-3-29 13:12
Oh! 我仲以為大馬力啲就得... ... 你講得有道理喎,唔係用波牙,純粹大馬力都係唔得.

咁係咪所有廚師機變 ...
一般廚師機主要是皮带帶動齒輪傳送動的,變速是接上不同的齒輪便可
http://baike.baidu.com/item/%E5%8E%A8%E6%88%BF%E6%9C%BA

珍珠宮

大廚勳章

Jarrah 發表於 17-3-30 10:44
一般廚師機主要是皮带帶動齒輪傳送動力的,變速是接上大小不同的齒輪便可
http://baike.baidu.com/item/%E5 ...

kenwo~d 多數都係 "無級" 調校速度 , 並非好似 波箱、齒輪 咁 1波、2波、... 咁轉 .
帶動 皮帶 嗰個 軸芯 嘅 "圓周" 可以自由改變 , 所以能夠 "無級" 調校。

by the way , Kitchen A~d 唔係 belt drive .

ご馳走様

大宅

淘番部強國麵包機PE6280啦, HK$270.連運費, 整麵團肯定夠力...

大宅

khman 發表於 17-3-30 11:06
kenwo~d 多數都係 "無級" 調校 , 並非好似 波箱、齒輪 咁 1波、2波、... 咁轉 .帶動 皮帶 嗰個 軸芯 嘅 " ...
你說得對,KitchedAid是直接用一系列齒輪傳動的,但只係professional series 才有electronic speed senor哦。
http://mixitbakeit.com/kitchenaid-professional-600-stand-mixer-review/

http://mixitbakeit.com/best-kitchenaid-stand-mixer/

khman    發表於 17-3-30 12:12

大宅

KitchenAid mixer gear replacement 分享 (可看它的內部結構哦)

大宅

一部廚師機, 名牌要2~3千蚊...

強國的和麵機, 最平都要二百幾蚊人仔, 所以, 買部麵包機當和麵機, 超抵...

首頁

尾頁

跳至