夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

感覺到老公呢排工作上係真係灰灰地, 問佢咩事又堅持唔講, 話比D空間佢
我好明白男人有時壓力大係想收埋自己 唔似女人咁分享

但我好想聽佢講, 同佢傾, 因為佢愈唔講我愈唔知佢咩事......愈擔心

我同佢做同一行, 我係會明白佢嘅困難.......

各位SIS, 比你地會點做?? 繼續由得佢收埋自己???

大宅

回覆樓主:

試再試下傾。。
唔好畀佢自己一個諗。。或者盡量令佢覺得家先係佢最強後盾

諗諗下,搵到個岩傾既就出事。。我個就係咁,搵左個女同事,覺得最明佢,了解佢有將大壓力。日日同我講有幾忙幾大壓力,日日就搵人減壓做借口。(emoji)

大宅

我問親佢, 佢就話琅公私分明, 唔想工作野影響到我地關係.....但佢愈唔講我就愈唔安心......

大宅

gtg435i 發表於 17-3-27 17:22
感覺到老公呢排工作上係真係灰灰地, 問佢咩事又堅持唔講, 話比D空間佢
我好明白男人有時壓力大係想收埋自己 ...

你做錯了... 你唔應該問工事野,尤其係同行,到時你比意見佢,只會令佢覺得你係說教,好煩好多說話。仲有,你係咁追問,會令佢反感。
我平時做法係唔直接問工作,只令佢返屋企好relaxed, 從其他方面令佢開心輕鬆,佢自然會講。愈問愈唔講,男人係小朋友,唔係你個仔, 千萬唔好以自己經驗說教~
引佢講有好多方法,唔係直接不停問又表現到好緊張。

大宅

IPodnano 發表於 17-3-27 21:14
你做錯了... 你唔應該問工事野,尤其係同行,到時你比意見佢,只會令佢覺得你係說教,好煩好多說話。仲有 ...

多謝你意見。 我都要試一試。 其實我份人又性急。 好想有咩事都盡快解決唔好拖。 可能咁樣會令老公更加大壓力。

好多時見佢返到屋企都係做公司野。。relaxed 唔到。 我只可以係旁邊唔出聲。。。

大宅

回覆樓主:

可能平時煮下野比佢。 幫佢按摩下。 唔問佢公事野反而佢有機會講。。。

別墅

回覆樓主:

我老公前排都係點咁。。佢走去同朋友飲野
點知呢兩個星期成日出街
我就黎抑鬱

翡翠宮

有調查,大部分男人係唔會用傾訴嚟轉移矛盾嘅,所以,唔好問佢太多工作上嘅嘢,如果佢唔肯講,就唔好追問

翡翠宮

因為男人覺得同你講佐,佢工作嘅問題都唔會解決,不如唔好講仲唔洗煩

大宅

wahiuma 發表於 17-3-27 23:12
因為男人覺得同你講佐,佢工作嘅問題都唔會解決,不如唔好講仲唔洗煩
男人同女人就係有咁大分別....
女人無論解唔解決到, 都想講左出尼同人分享, 都會覺得舒暢D

男人係result-oriented....解決唔到索性唔講!!

瑪瑙宮

佢唔想講比佢靜下, 佢想講自然會講.

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

處理好佢唔想煩既野就夠
佢要講自然會講
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

大宅

回覆:老公工作壓力大....又唔想SHARE

你越煩越佢,佢就唔想講,反而等佢自己講出來會好d

大宅

我C6比較容易處理。佢好多嗜好,玩模型、食日本嘢、旅行、睇戲⋯ 每次我見佢有心事,為公事煩,我唔會日問夜問。我反而會問佢邊日放工得閒(佢好多時要ot開會),我就會去接佢放工,訂定餐廳食日本菜,再陪佢去買模型或睇戲,佢就會開心好多。個人relax咗,佢會自動講有乜嘢事諗唔通,我就做聆聽者,或者比少少意見。要比佢知,你係佢嘅後盾,唔係因為自己擔心著急,就成日問佢乜事,佢會覺得好煩

大宅

回覆 gtg435i 的帖子

兩公婆, 關心對方係好嘅. 不過唔係事事都要問到篤, 關心對方嘅感受就夠. 有時簡單一句, "你唔開心唔想比人煩, 咁你一個人休息下, 或者出街行下, 想講先講", 比對方足夠空間煩少樣. 不過人人唔同, 對你老公唔知 work 唔 work 㗎.

珍珠宮

減齡達人勳章

個個男人處理壓力方法不一,我老公呢,我就會訂定一間靚餐廳,親自接佢放工,跟著去吃飯,食飯時絕口不提工作,只會談天說地。返屋企會幫佢整個泡泡浴,叫佢放鬆一下
買定啲佢鐘意食嘅嘢,生果放雪櫃。一般過一兩天老公臨睡前就會話我知為乜唔開心,又或者有乜工作壓力。

水晶宮

佢唔想傾嘅話就唔好逼佢,俾D空間佢等佢想講就自然會講

首頁

尾頁

跳至