時政擂台

跳至

首頁
12345...11

尾頁

公爵府

回覆樓主:

大宅

想當年有D 蠢人扲個TSA result 同D 學校講,又話減資源又殺校,學校咪死谷爛谷D 學生黎救校囉,一傳十、十傳百,做成今日呢個局面。
TSA 原意係好咖,不過教局做咩唔係做研究,囉黎攪人呢。
D 教師梗係唔like 啦,加佢workload 喎。
正常黎講你小朋友連TSA 都唔得,即係below standard。甘點讀上去?個Result 其實可以睇到現在學生level,睇下點Improve 現有教學。

男爵府

其實講一句取消就好容易,但要講埋取消咗用咩方案代替先得架!

水晶宮

mikema820 發表於 17-3-29 16:01
根本 tsa , ps1 學生都吾會溫書嘅, 問下d 過來人就知, 係學校操練之嘛。

我女冇操

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

heilok 發表於 17-3-29 17:03
可唔可以抽埋+x 哥間屋

又唔得喎
填海開發郊區,環保人士say no
發展新界地,亞朱西廸say no

人人有樓抽,政府有$都要問過D政黨喎!
正所謂又要好又要馬兒不吃草麻

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實係學校'加操'+家長的期望問題而已

大宅

leungszeon 發表於 17-3-29 16:01
我都唔知為何那麼多家長對tsa反感。升中肯定要有一個評分指標,不管怎樣肯定都要考試,管它是TSA、ABC還是X ...

講得好

水晶宮

個個唔洗考,一齊升大學,個個可以讀神科,有份高薪厚職等你,就冇人嘈

子爵府

heilok 發表於 17-3-29 16:14
最簡單就升中純抽獎,唔分banding,唔洗呈分,即刻全港小學生無晒壓力

晒氣! 一樣有壓力!

如果按你的說法會無晒壓力,那現在的幼稚園學生就不應有壓力才對啦,因小學就係咁抽獎...但結果呢﹖未一個二個家長爭崩頭到所謂名幼稚園; 報N個所謂興趣班!

主要係現在香港社會的心態已變晒,變得有點歇斯底里,好似讀不到所謂Band 1的就世界末日; 讀不到書將來就沒法生存; 那管心理多不成熟,成綪大過一切....等等。這些都是政府做成的嗎﹖我不覺喎,我覺得是家長跟學校一手弄成多些。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

小黑咪 發表於 17-3-29 16:26
其實我唔知其他學校係咪真係操得咁癲, 但我兩個仔讀唔同小學既,根本就冇操TSA同PS1, 唔知D人點解咁反對. ...
我女以前小學都無操,而且學生都唔介意成績如何?因最後佢地都唔會見番份卷,亦唔知分數,何來担心和有壓力!

大宅

大檸樂 發表於 17-3-29 15:53
咁順手取消埋dse,直升大學!

Fion

珍珠宮

wcandtt 發表於 17-3-29 17:20
個個唔洗考,一齊升大學,個個可以讀神科,有份高薪厚職等你,就冇人嘈

...

個個話舊時有幾好

返返去漁港年代,捉下魚,痴下膠花,車下衣。一家8口住三百尺公屋(toilet 一層樓共用)。唔知有幾多個港女港孩頂得住!

珍珠宮

leungszeon 發表於 17-3-29 17:22
晒氣! 一樣有壓力!

如果按你的說法會無晒壓力,那現在的幼稚園學生就不應有壓力才對啦,因小學就係咁抽獎 ...

為嘈而嘈定是太天真!

男爵府

leungszeon 發表於 17-3-29 16:01
我都唔知為何那麼多家長對tsa反感。升中肯定要有一個評分指標,不管怎樣肯定都要考試,管它是TSA、ABC還是X ...

同意。D人根本吾知乜野是TSA, 只知是一個公開試。為反而反。不知所謂。

大宅

讀緊好ge 小學緊係想繼續有tsa ps1 la
如果無左
點知佢間小學係好
點去分小六banding 比例
點會有半級都band 1
中學派位咪無左優勢
咁辛苦考入名小學咪白費心機
取消tsa ps1 踩中左部分人利益

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

jennycc 發表於 17-3-29 17:50
讀緊好ge 小學緊係想繼續有tsa ps1 la
如果無左
點知佢間小學係好

咁搞笑既!
咁大學唔好分科喎應該!

伯爵府

牛年勳章

ps1 就是分班試

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 17-3-29 16:28
你咁講,証明你唔了解tsa係咩一回事,同學生成績根本無關

贊同

男爵府

回覆樓主:

贊成取消ps1 , ps1 仲衰過 tsa

首頁
12345...11

尾頁

跳至