自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

candysandy 發表於 17-3-31 20:52
我4O中仲要真空左6年,轉埋行都得,點解你唔得??? 比d信心自己,依家至30尾再遲d你仲冇自信。
...

轉埋行都得,轉什么行業?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

30尾都不是很老吧!有經驗,處事又成熟D,點會搵唔到

男爵府

我老板話而家中年婦女先最搶手,市場上好想吸納返班冇做野好耐既女人,所以你唔使驚,搵到工就走!

333s    發表於 17-4-1 08:24

水晶宮

不難找

侯爵府

醒目開學勳章

而家D 年青人質素一般, 所以令到D 老細好多都肯請D 中年的, 當然要睇下職位工種係咩啦.

333s    發表於 17-4-1 08:23

公爵府

CSS701 發表於 17-3-31 20:43
30 尾

我上年40頭照走轉到,30中唔難

珍珠宮

yan98 發表於 17-3-31 21:51
我46都想轉工,不過英文一般。請問那裡多文職工作空缺?

jobsDB
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

珍珠宮

happypiano 發表於 17-3-31 22:28
而家D 年青人質素一般, 所以令到D 老細好多都肯請D 中年的, 當然要睇下職位工種係咩啦. ...

都係架,夠穩定,唔怕成日請假照顧小朋友、趕住收工睇功課、考試周溫書(起碼小朋友開始大), 又唔怕懷孕,又唔會郁D就唔做......中年婦女真人係幾好架

333s    發表於 17-4-1 08:23
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

子爵府

333s 發表於 17-3-31 22:13
轉埋行都得,轉什么行業?

由senior merchandise 轉做admin + account

禁止訪問

侯爵府

唔好成日先入爲主覺得人地要請後生,事實根本就唔係...

水晶宮

男爵府

CSS701 發表於 17-3-31 20:33
依家份工一般,唔鍾意個partner, 又返5.5 days. 但人到中年,怕無人請,講真,請都請到後生啦。
...

我都係因為到咗中年呢個原因捱咗幾年唔敢轉工,好彩到我朋友佢公司有個位,介紹我去做,終於轉到工啦,依家好過之前好多啦

333s    發表於 17-4-1 08:22
豈能盡如人意,但求無愧於心......

珍珠宮

回覆樓主:

三軍未動,糧草先行。
想轉工,先增值。

侯爵府

醒目開學勳章

SS0303 發表於 17-4-1 08:32
三軍未動,糧草先行。
想轉工,先增值。

中年我唔會再用錢去增值啦 除非係高薪厚職個d, 因為增完都係無保障。留番d錢好過。

公爵府

瞓得好勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

如果有專長,中年都有機會㗎!

珍珠宮

cbeyond 發表於 17-3-31 21:13
我有新同事入職成5字頭, 唔係高位。
要轉, 都要睇你有無心去揾。
用心去搵實有, 我都係咁應為, 香港地, 肯做, 無話搵唔到
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

珍珠宮

happypiano 發表於 17-4-1 09:36
中年我唔會再用錢去增值啦 除非係高薪厚職個d, 因為增完都係無保障。留番d錢好過。
...
都睇下學D乜, 我呢D 40系, 讀乜都入唔到腦
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

伯爵府

mickeymok410 發表於 17-4-1 00:02
唔好成日先入爲主覺得人地要請後生,事實根本就唔係...

我都覺得唔係人人prefer後生。如果你話搵化妝品sales,賣年輕潮服sales,咁當然要後生好d。但如果係office工,好多老闆會覺得後生唔夠經驗,又唔志在(無經濟壓力)。

我識有個公司管理層,距話好like請已婚有小朋友既媽咪添,因為工作量就係咁多,搵邊個黎做都係要做完呢d野,但如果係媽咪,好多時會為左可以早d放工陪仔女或者weekend唔OT,會工作效率超高。

珊瑚宮

大豬既老婆 發表於 17-4-1 09:55

我都覺得唔係人人prefer後生。如果你話搵化妝品sales,賣 ...

我老闆就係咁諗, 後生子女易跑糟。
佢寧願請年紀大都無問題, 最緊要唔係慢板人士。
仲要你活到老學到老, 因為老闆講明要求係超過100分的。

首頁

尾頁

跳至