義工

美容扮靚 今日: 84|主題: 122626

跳至
樓主: bebela
The Ordinary serum 又平又好用  

男爵府

國民生產總值:7626

Elenalan 發表於 17-4-5 16:41
我見好多外國人係咁買Retinol搽undereye/ crow's feet位去皺紋, 佢地好進取唔怕甩皮, 事實佢地好易有眼紋表 ...

正!唔該曬你……我眼真係有表情紋,一笑d紋好勁……試下先……

別墅

國民生產總值:883

回覆樓主:

唔知係咪俾呢度d JM 買到好多都冇曬貨
都是過一陣先補貨

大宅

國民生產總值:4845

bebela 發表於 17-4-8 20:34
唔知係咪俾呢度d JM 買到好多都冇曬貨
都是過一陣先補貨

我都打算集整想買items 先買,唔洗買兩轉又要比運費,依家之前有貨item都out of stock.

男爵府

國民生產總值:8091

樓主,

價格好平呵! 想問下, 熟齡48歲想又收緊面部又想收NOSE毛孔有咩推介呀 (我面皮膚較薄) ?

THANKS

男爵府

國民生產總值:7189

回覆樓主:

我琴晚用左Advanced Retinoid 2%搽頸
但無紅無甩皮 今晚再搽睇下點先

珍珠宮

國民生產總值:37170

2018勳章

回覆樓主:

到我開箱喇!!!個package都好decent
支支都想試,真係唔知開邊支先好
應該開Ascorbyl Glucoside+Advanced Retinoid!! 我要快d美白淡斑!

其實點睇expiry date 呢?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

good_pig    發表於 17-5-23 22:28

子爵府

國民生產總值:11771

Elenalan 發表於 17-4-9 16:21
到我開箱喇!!!個package都好decent
支支都想試,真係唔知開邊支先好
...

我想問吓在無敏感情況下,同一晚搽retinol 2 + vic c 可以嗎?另外搽retinol 會令皮膚乾嗎?是開頭用retinol 會乾,遲啲情況會無咁乾嗎?

別墅

國民生產總值:883

small22 發表於 17-4-9 13:26
樓主,

價格好平呵! 想問下, 熟齡48歲想又收緊面部又想收NOSE毛孔有咩推介呀 (我面皮膚較薄) ?

你可以試下用Niacinamide 10% + Zinc 1%同Advanced Retinol 2%

珍珠宮

2018勳章

fathippo 發表於 17-4-9 18:03
我想問吓在無敏感情況下,同一晚搽retinol 2 + vic c 可以嗎?另外搽retinol 會令皮膚乾嗎?是開頭用retin ...

我未用過呢隻Advanced Retinoid2%唔知會有咩反應,但我以前用0.5% Retinol, 皮膚會幾乾,一定要加強補濕否則會狂甩皮又紅又痕,乾係會持續,適應左會覺得冇咁易敏感,如keep住做好補濕就冇問題,retinol係可以連乾紋都減淡但使用部位角質會薄易曬傷所以一定要做足防曬。

我唔會Retinol/Retinoid同Vit C一齊用,分開早晚用會好d。B3同pure form Vit C一齊用要小心,the ordinay支 B3可以同MAP同用,B3同Ascorbyl Glucoside一齊用對brown sport有效, SKII嘅淡斑經典配方就係B3+AG(但Ascorbyl Glucoside 12%太高,我會溝來用)。L Ascorbic acid唔好同B3同用。

子爵府

Elenalan 發表於 17-4-9 18:26
我未用過呢隻Advanced Retinoid2%唔知會有咩反應,但我以前用0.5% Retinol, 皮膚會幾乾,一定要加強補濕否 ...

Thx!!! 若retinol會令部位變薄,咁係咪應該只塗有需要位置?例如額頭、虎紋⋯始終面珠沒有紋唔想變薄。我這樣有無理解錯誤?

珍珠宮

2018勳章

fathippo 發表於 17-4-9 18:34
Thx!!! 若retinol會令部位變薄,咁係咪應該只塗有需要位置?例如額頭、虎紋⋯始終面珠沒有紋唔想變薄。我 ...

retinol令角質層變薄但同時膠原增生、真皮層變厚,令皮膚結構年齡變年青,就好似bb, 角質薄,膚質嫩但好彈好漲,老人家角質好厚更生慢,形成皺紋其中一個主因係角質更生慢。

珍珠宮

2018勳章

回覆樓主:

其實The Ordinary呢個brand嘅有效成份濃度比一般市面嘅skincare 高,呢個大家要留意下,我唔知佢個濃度點定出來,所以我用佢d野唔會太進取,開始最好隔疏d用,或mix b5用。

子爵府

Elenalan 發表於 17-4-9 18:40
retinol令角質層變薄但同時膠原增生、真皮層變厚,令皮膚結構年齡變年青,就好似bb, 角質薄,膚質嫩但好彈 ...

理解

大宅

國民生產總值:3462

Elenalan 發表於 17-4-9 18:26
我未用過呢隻Advanced Retinoid2%唔知會有咩反應,但我以前用0.5% Retinol, 皮膚會幾乾,一定要加強補濕否 ...

我見你買埋MAP cream,你打算AGS+B3+MAP咁用?定有其他combination? 佢個website suggests 美白係arbutin+b3+MAP,但唔知MAP質地厚定薄身,如果arbutin+AGS+b3成份會撞嗎?thanks

珍珠宮

2018勳章

lchen 發表於 17-4-9 19:30
我見你買埋MAP cream,你打算AGS+B3+MAP咁用?定有其他combination? 佢個website suggests 美白係arbutin+ ...

其實要湊夠USD$75包郵所以我乜都買d, 我其實最想試佢Arbutin和B3不過缺貨。

Arbutin夾B3, AG夾B3係常見配方。我未用過MAP, 不過website話B3可夾MAP呢個我唔sure。

大宅

Elenalan 發表於 17-4-9 19:36
其實要湊夠USD$75包郵所以我乜都買d, 我其實最想試佢Arbutin和B3不過缺貨。

Arbutin夾B3, AG夾B3係常見配 ...

我都等緊arbutin同b3返貨先入貨,咁我買埋AG但唔買MAP

大宅

Elenalan 發表於 17-4-9 19:36

Arbutin夾B3, AG夾B3係常見配 ...

啱啱上website睇,b3同arbutin有stock,但到AG無貨

男爵府

國民生產總值:8091

bebela 發表於 17-4-9 18:13
你可以試下用Niacinamide 10% + Zinc 1%同Advanced Retinol 2%
謝謝回應 !!

子爵府

lchen 發表於 17-4-9 19:55
啱啱上website睇,b3同arbutin有stock,但到AG無貨

我睇咗但仍然無貨喎

珍珠宮

2018勳章

fathippo 發表於 17-4-9 20:28
我睇咗但仍然無貨喎

我喺beautylish未見b3, arbutin返貨

12345678910... 74
跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.