自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

更新:都唔會再回覆,呢個故事,呢度好多Eq高既jm教識左我,都開解左我。同樣事件發生,我點都會拖實小朋友唔放,呢個係不變。人地點做我唔需要理,唔需要管,不論佢小朋友會唔會跌到玩具紙盒既硬角或貨架而受傷,我只需要擋開自己小朋友,事件就會完滿結束。都唔需要為啲唔講理既人勞氣
去玩具反斗城,你個初初開行既小朋友,周圍走係一件開心既事(對於你黎講),但你知唔知周圍都係疊高既玩具!跑黎跑去開心忘形既小朋友!邊個整親都冇好處!何況你由得小朋友行唔拖都唔關我事!最重要唔好整到我!我一直都拖住我小朋友行!你呢個男人就唔拖,由佢自由發揮!唔緊要!但你個仔同我個女(兩歲)得番五cm距離都冇,到我發現佢仲準備申手推我個小朋友!作為父母,你要跑要跳唔拖,唔關我事!你個小朋友要推我小朋友就關我事!我話(小心呀,唔好推到呀)你呢個所謂男人話(推到邊度呀!巴屎閉)我立刻無名火起!咩叫巴屎閉?我個女係我心目中就係咁巴屎閉!我唔保護到佢就係我問題!我問佢你講咩?你講多次?你走!如果你覺得冇問題!點解要走?其實你個小朋友咁細,唔抱由佢學行好正常,但你明明望到佢想推人都唔捉住,由佢?呢啲係咪身教?唔係供書教學讀名校著靚衫叫好,基本禮貌重要過一切!出到門口同個老婆講話我大聲話我教壞細路,我教壞細路?你知唔知你小朋友想推人?小朋友唔識,你父母係咪要捉住佢?要教唔好,你講唔該借借我實借比你!我一路就話你地唔拖小朋友,你小朋友推我小朋友,但你地一直只話我大聲,你話我巴屎閉好有禮貌?我係咪要多謝你個仔準備推我個女,之後要多謝你!唔好同我講學行管唔到!我女由一識行就知要拖!唔拖就唔好落地行!再唔拖就唔好出街!教左幾次都記得!個小朋友冇問題,佢唔識!做父母點解你會唔識?

禁止訪問

伯爵府

係咁易啦 發表於 17-4-1 21:35
放鬆下喇,放日假扯到行

呻完,多謝你。我個女大過佢小朋友小小,我都唔想佢小朋友會整親,但佢句巴屎閉真係

wcpcelia    發表於 17-4-2 20:43

男爵府

sumsum_so 發表於 17-4-1 21:30

去玩具反斗城,你個初初開行既小朋友,周圍走係一件開心既事 ...

個小朋友咁細,就算真係*推*你個囡都唔會受傷掛,何況你仲拖住,有必要咁勞氣嗎?你個女唔會知道發生咩事,只會見到你潑婦罵街咋。。 。

伯爵府

sumsum_so 發表於 17-4-1 21:30

去玩具反斗城,你個初初開行既小朋友,周圍走係一件開心既事 ...

見到依啲細路,我会行去其他少人位企……

大宅

回覆樓主:

其實我囡去反嘔城都會好興奮咁每件玩具玩下。。。我又唔覺有咩問題

其實小朋友有小小碰撞我覺得唔係大問題(當然講緊唔係有心推撞)

會唔會係樓主太緊張?? 定第1句說話既語氣重左??

伯爵府

vvevv 發表於 17-4-1 21:42
個小朋友咁細,就算真係*推*你個囡都唔會受傷掛,何況你仲拖住,有必要咁勞氣嗎?你個女唔會知道發生咩事 ...

會唔會受傷,都唔應該推,係禮貌,小朋友唔識,我理解,作為佢爸爸,有責任要捉一捉個小朋友。你話我潑婦我冇所謂,為左我小朋友,我願意放下任何野,包括面子,唔通拖喼既碌到我隻腳會痛,但唔會受傷,我就由佢碌嗎

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

初初學行即係一歲多d, 仲好細啫,我唔係話個阿爸啱,但樓主睇開d啦,周街好多小朋友都係咁,嬲得幾多?

伯爵府

yaubb2014 發表於 17-4-1 21:46
見到依啲細路,我会行去其他少人位企……

行左,假期,成條直路得我地同佢地,想轉彎避又有貨架。算啦,呻完舒服左

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我係沙田玩具反斗城真係見到有個小朋友自己行撞到排高既貨, 成幢跌晒落個小朋友度, 即時大喊...DUMP一聲, 嚇到我以為咩事

禁止訪問

伯爵府

like_yan 發表於 17-4-1 21:50
其實我囡去反嘔城都會好興奮咁每件玩具玩下。。。我又唔覺有咩問題

其實小朋友有小小碰撞我覺得唔係大問題 ...

我認我緊張,自從有次佢仆親扯我隻手指,我手指條根發炎我發燒燒左幾日,呢幾日我仲要坐車湊返放學,再湊個未夠一歲既小朋友,好痛苦,再大啲嗰啲七八歲要跑要推我都避,佢地見有小朋友唔會推,會避開再跑。我可能天生西面,句野我就平和咁講,可能佢覺得我語氣重啦。其他父母點教唔關我事,但我開到聲話唔好推你仲話我巴屎閉,我真係無名火起。

伯爵府

rayrayus 發表於 17-4-1 21:54
初初學行即係一歲多d, 仲好細啫,我唔係話個阿爸啱,但樓主睇開d啦,周街好多小朋友都係咁,嬲得幾多?
...

如果有人話你個小朋友巴屎閉呢?

子爵府

講真,人地係唔應該,但我係妳唔會同佢嘈,帶走自己個女算

伯爵府

anita_yps 發表於 17-4-1 21:57
我係沙田玩具反斗城真係見到有個小朋友自己行撞到排高既貨, 成幢跌晒落個小朋友度, 即時大喊...DUMP一聲, ...

最怕就係呢啲整親,小朋友又痛,大人就話啲貨放得唔安全如果佢地父母認為係必經階段,我冇野好講

大宅

sumsum_so 發表於 17-4-1 21:59
我認我緊張,自從有次佢仆親扯我隻手指,我手指條根發炎我發燒燒左幾日,呢幾日我仲要坐車湊返放學,再湊 ...

咁佢覆你巴屎閉又真係無咩禮貌。。。

唔好勞氣啦。。可能個小朋友咁啱企唔穩捉住你囡借一借力啫

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

你語氣係點?為何人哋會起“桿”?同意你講。讀名校都冇用禮貌同修養係好重要的。大家努力學習吓啦~

大宅

wyeth冷知識勳章

回覆樓主:

而家d人唔教細路的,只有人地果d唔啱,特別係覺得自己果個細個d就打橫行都應份既

明白樓主激氣,俾我都會保護自己小朋友,唔係應份俾你個寶貝推,調返轉你推佢果個你就大獲了。過左去唔好諗,反正鬧過話過教精過佢,身邊總有d咁既人,無謂自己激氣

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

vvevv 發表於 17-4-1 21:42
個小朋友咁細,就算真係*推*你個囡都唔會受傷掛,何況你仲拖住,有必要咁勞氣嗎?你個女唔會知道發生咩事 ...
我都同意,比小朋友推可能都冇咁驚,媽媽反應真係嚇親小朋友。即使對方唔啱,可以慢慢講,無理既,咪拉開個女囉,媽媽反應真係太大。。。

侯爵府

睇個勢你係追住鬧佢鬧到佢出門口⋯放日假去反斗城行下就放鬆d啦⋯何必呢⋯

首頁
12345...6

尾頁

跳至