自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

Yokohamaling 發表於 17-4-1 22:32
一句唔好意思咪息事寧人、話人巴屎閉又好撩交嗌

可能佢以為我一個女人拖一個小朋友出街掛,我老公一聽到我出聲就行黎望,佢就越走越快,仲要眼啤啤口upup,出到門口同佢可能老婆講話我地教壞細路,我老公行過去佢走得仲快!男人!邊可能要女人幫你擋?有個陌生男人行埋黎要行老婆後面!算咩男人?其實佢啲同行朋友都算講道理既人,都知要拖,但只係不停話我教壞細路教壞細路,個男人有冇同啲朋友講佢有講巴屎閉都成問題!

琥珀宮

回覆樓主:

好多依d父母認為小事囉,問題整到人喎,人哋覺唔舒服喎,我試過坐係度,有個小朋友無啦啦衝過嚟扯我掛係手袋上的公仔吊飾,我無話佢架只係自行彈開,個阿媽衝埋嚟話我好巴閉咩,嘩真係咩人都有,痴痴地

伯爵府

ilikethis2005 發表於 17-4-1 22:36
唉,冷靜d啦⋯宜家先2歲,幾時先嘈到大?

我都有個仔,宜家都7歲⋯你問我佢出街有無比人撞過,推過,搶過 ...

你岩,我反應係大,但佢句巴屎閉真係同埋做阿媽,邊個想小朋友有一刻受傷。唉,唔識講,我明你意思,我理解,我認同。但我需要時間學習。

伯爵府

tansyneko 發表於 17-4-1 22:42
好多依d父母認為小事囉,問題整到人喎,人哋覺唔舒服喎,我試過坐係度,有個小朋友無啦啦衝過嚟扯我掛係手 ...

又係好巴閉咩係呀!個公仔好巴閉嫁,你個仔都好巴閉。亂咁掂人地啲野根本就唔岩!唔好話街外人個袋,我教小朋友我個袋都唔可以搞,要問左我先可以開黎攞野曾經有人話,細路仔係咁嫁啦,我知教一個小朋友唔係易事,但唔教好,只會害左個小朋友一世

大宅

sumsum_so 發表於 17-4-1 21:30

去玩具反斗城,你個初初開行既小朋友,周圍走係一件開心既事 ...

樓主,其實我覺得這件事是非想小事,如果我是你,我唔會同人鬧,因為唔知對方是甚麼人或是傻人,而你仲拖著小朋友就更加要避免,(我會以小朋友安全為首要)因為有d人好衝動,如果噤小事你都說要用保護字眼,噤小學中學你實日日擔心及不安,你可以乘機教自己小朋友之後怎樣應對事件,如果小朋友成日由你保護,大個之後就唔識保護自己,你都明白身教重要性,但如果你一遇到同類形事件又嘈,噤你認為小朋友點睇,一樣米養百樣人,你理得人哋教唔教,最緊要教好自己小朋友!

侯爵府

sumsum_so 發表於 17-4-1 22:44
你岩,我反應係大,但佢句巴屎閉真係同埋做阿媽,邊個想小朋友有一刻受傷。唉,唔識講,我明你意 ...

大家一齊加油

伯爵府

超級妹妹 發表於 17-4-1 22:49
樓主,其實我覺得這件事是非想小事,如果我是你,我唔會同人鬧,因為唔知對方是甚麼人或是傻人,而你仲拖 ...

我明白,咁如果係你,你會點?我抱唔切我個女,我左右有貨架避唔到,佢仲有幾厘米就推到自己小朋友。請教教我。我都唔想做壞榜樣

伯爵府

ilikethis2005 發表於 17-4-1 22:49
大家一齊加油

其實佢都返學,有時睇啲短片見佢比人搶玩具,佢好慘又唔搶番,企係度望住人玩,真係好心up,老師冇可能睇得哂咁多人,唯有等佢自己慢慢學習啦....

琥珀宮

sumsum_so 發表於 17-4-1 22:47
又係好巴閉咩係呀!個公仔好巴閉嫁,你個仔都好巴閉。亂咁掂人地啲野根本就唔岩!唔好話街外人個 ...

但好多父母都唔明覺得小事,仲會覺得係自己個小朋友鍾意先想掂啫,個小朋友肯掂你d嘢係你的榮幸添,小朋友係咁架啦好小事你應該俾佢掂俾佢自由發揮,有事上嚟唔係小朋友錯係點解你唔收好你d嘢要俾小朋友掂

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

可能那一刻覺得你在恰佢細路,本能地起桿啦,咁細就任個BB周圍走,真危險。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

伯爵府

tansyneko 發表於 17-4-1 22:56
但好多父母都唔明覺得小事,仲會覺得係自己個小朋友鍾意先想掂啫,個小朋友肯掂你d嘢係你的榮幸 ...

有事上嚟唔係小朋友錯係點解你唔收好你d嘢要俾小朋友掂,呢句先係重點呀你大人黎嫁嗎,你有責任嫁嗎,做阿媽冇責任?連街外小朋友我都需要有責任,我真係會好忙

伯爵府

heidys 發表於 17-4-1 22:59
可能那一刻覺得你在恰佢細路,本能地起桿啦,咁細就任個BB周圍走,真危險。
...

佢小朋友特別黑人憎咩,鬼得閑恰佢小朋友,我本能只係想講,小心啲,唔好推到人,正常父母聽到都捉住自己小朋友而唔係話人巴屎閉啦,當我小朋友唔巴閉,好未?係咪你初學行就大哂可以推人

用戶要求終止服務

不如換個角度,咁細個小朋友周圍探索下係好事啦,咪咁拘緊啦

琥珀宮

sumsum_so 發表於 17-4-1 23:00
有事上嚟唔係小朋友錯係點解你唔收好你d嘢要俾小朋友掂,呢句先係重點呀你大人黎嫁嗎,你有責任 ...

別墅

我覺得唔使話人地個小朋友,細細聲同自己果個講小心啲就OK。

水晶宮

放假唔好嬲喇!忘記佢,plan吓聽日去邊度玩啦
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

伯爵府

流星花丸 發表於 17-4-1 23:06
不如換個角度,咁細個小朋友周圍探索下係好事啦,咪咁拘緊啦

我都係人地父母,見到自己小朋友初學行真係會好開心,但學行都唔好推人呀開到聲叫唔好推仲話人巴屎閉,邊有掂到咩道理

伯爵府

bmuimami 發表於 17-4-1 23:12
放假唔好嬲喇!忘記佢,plan吓聽日去邊度玩啦

呢啲天氣真係想親親大自然又有風有太陽,小朋友跑跑跳跳實好開心

伯爵府

starrycarol 發表於 17-4-1 23:11
我覺得唔使話人地個小朋友,細細聲同自己果個講小心啲就OK。

你岩。人地細路唔到我教,提自己小朋友小心就足夠

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

sumsum_so 發表於 17-4-1 22:00
如果有人話你個小朋友巴屎閉呢?

佢口臭固然佢唔啱,但一個三唔識七既人話你,唔駛咁在乎。網上都好多人鍾意撩交拗,但我成日提自己嘈交呢樣嘢 it takes two to tango, 佢話你,你唔還口,就冇交可嘈。有時唔還口唔得於懦弱,而係講多都嘥氣

首頁
12345...6

尾頁

跳至