自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

而家的人無論香港定大陸人
都係唔會拖住小朋友的
佢地跑/撞倒你
佢的父母就會責怪你整跌佢個小朋友
跟著就會嘈喧巴閉咁鬧人

大宅

sumsum_so 發表於 17-4-1 22:55
我明白,咁如果係你,你會點?我抱唔切我個女,我左右有貨架避唔到,佢仲有幾厘米就推到自己小朋友。請教 ...

其實你見到有小朋友想推你小朋友,你講(小心呀……唔好推倒)係本能及正常,或我都會這樣,但下一步我一定唔會同人嘈,噤樣會嚇襯自己小朋友
一定一定要為小朋友安全為首重,絕對唔會為一時火而罔顧安全!這是我的重點!

男爵府

係咁易啦 發表於 17-4-1 21:35
放鬆下喇,放日假扯到行

子爵府

Hotpot-baby 發表於 17-4-1 23:44

咁勞氣做乜,人地都唔同你嘈啦

子爵府

下次可以試試
拉開自己個女避開先
再同小朋友講推人撞到會痛痛㗎
身教好重要
我每星期都會去反斗城
有時候啲小朋友會好激跑來跑去
我仔歲半所以我自己會小心啲

男爵府

sumsum_so 發表於 17-4-1 21:53
會唔會受傷,都唔應該推,係禮貌,小朋友唔識,我理解,作為佢爸爸,有責任要捉一捉個小朋友。你話我潑婦 ...

算把啦,呢啲父母如果佢個小朋友推人,佢地唔會覺有問題,覺得小朋友推碰好正常,但當人地既小朋友推倒佢既小朋友就會鏟到人地上天花板,小朋友細個父母唔識管教,將來佢地自己會受番。

伯爵府

rayrayus 發表於 17-4-1 23:22
佢口臭固然佢唔啱,但一個三唔識七既人話你,唔駛咁在乎。網上都好多人鍾意撩交拗,但我成日提自己嘈交呢 ...

我明你意思根本同啲無關痛癢既人講多句都無謂,我又學到野

大宅

回覆樓主:

贊成條街大把呢d父母,自己唔拖實仔女,亂衝亂撞,咩都唔做,淨係識大叫:小心d,唔好俾人撞到呀!

由我個女學行開始,我就要教個女要拖住,仲會係咁提佢:唔拖實,你周圍走係會撞到人(唔係人地撞到你。)

如果有人咁,我明白點都要做個好榜樣,不過我都會俾個女知道,俾人蝦到上心口就要出聲,唔應該走開就算,所以我支持樓主。

伯爵府

milau 發表於 17-4-1 23:23
而家的人無論香港定大陸人
都係唔會拖住小朋友的
佢地跑/撞倒你

係呀,其實小朋友係人地既,佢跌到撞到我外人睇到都會離一離個心。最重點你講左,你撞到佢,你係大人,就係你錯,兩個小朋友撞埋一堆,兩個都冇拖實,都可以話人唔睇路,唔拖實,自己小朋友係要自己保護,我地外人冇責任要照顧埋一份嫁

伯爵府

超級妹妹 發表於 17-4-1 23:37
其實你見到有小朋友想推你小朋友,你講(小心呀……唔好推倒)係本能及正常,或我都會這樣,但下一步我一定 ...

我終於明你講咩,下次我會小心

伯爵府

iriswy 發表於 17-4-1 23:45
咁勞氣做乜,人地都唔同你嘈啦

冇勞氣啦依家,呢度jm教左我好多,小朋友係人地既,唔駛講咁多野,捉開自己小朋友就算

伯爵府

日日媽媽 發表於 17-4-1 23:47
下次可以試試
拉開自己個女避開先
再同小朋友講推人撞到會痛痛㗎

先初初識行,我唔敢同佢小朋友講野一陣搞喊佢我真係變左大蝦細。再有同樣事件我會唔出聲,拉開個女,啲貨架咁尖,仆落去會受傷,我都試過介到手,算,人地爸爸唔緊,我冇需要咁緊張

珍珠宮

回覆樓主:

樓主,明白你嬲乜,不過你嘅反應,真係會嚇親自己個女架~小朋友真係會怕架~
我細個試過跟爸爸出街,就係有人撞到爸爸,仲無禮貌,爸爸同佢嘈,但其實戈下,我同我弟弟都好驚,覺得點解會搞成咁~
然後係唔敢同爸爸去街~
或者你冷靜啲,佢話巴屎弊係好過份,但佢又無指名道姓,咪當佢話番自己個仔囉~

伯爵府

curryfishball 發表於 17-4-1 23:48
算把啦,呢啲父母如果佢個小朋友推人,佢地唔會覺有問題,覺得小朋友推碰好正常,但當人地既小朋友推倒佢 ...

覺得小朋友推碰好正常,但當人地既小朋友推倒佢既小朋友就會鏟到人地上天花板。
呢句完全正確我都試過比個歲幾兩歲撞埋黎,比人地父母怒啤,咩事呀實睇到你咩。想行就推開人,做父母都可以唔出聲唔好話推人,啲貨架其實有啲位好利,介到面仔點算!

翡翠宮

好激動

伯爵府

ilovebb88 發表於 17-4-2 00:06
贊成條街大把呢d父母,自己唔拖實仔女,亂衝亂撞,咩都唔做,淨係識大叫:小心d,唔好俾人撞到呀!

由我個 ...

多謝你明白我,其實推到,佢歲幾壓落我女度,話傷唔傷,但都會痛掛?壓落地事小,一陣仆埋去啲玩具尖角度,咁就一世。你一句對唔住就可以走左去,到時我係度開post講我小朋友比個歲幾推搞到受傷,實又有人話做咩唔叫個爸爸小心啲

伯爵府

做個靚太 發表於 17-4-2 00:14
樓主,明白你嬲乜,不過你嘅反應,真係會嚇親自己個女架~小朋友真係會怕架~
我細個試過跟爸爸出街,就係有 ...

收到多謝你。其實呻完心情平息左,好多jm教我,我自己身教都唔係好,我會做好比自己小朋友睇

伯爵府

Smallraindrop 發表於 17-4-2 00:16
好激動

激動完啦重新出發!

男爵府

我覺得你系標題加翻:今晚有帶小朋友去反斗城既入來
等果位家長知道距既無禮系令到人(你)有幾憤怒,希望距以後以身作則有翻禮貌。

不過以距角度來睇可能距認為1歲點整得傷你個2歲,距覺得你緊張到離譜咗,覺得你怪責緊一個無知小朋友甚至bb,所以對你有敵意到無禮。

Anyway,多謝你出post令我學識睇緊自己小朋友

.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

男爵府

1歲真系未懂性,有時都唔知自己做緊咩,2歲表達未夠好都會情急下動手先
.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

首頁

尾頁

跳至