親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

官網寫22/4開始花期,唔知21/4去有冇得睇?(22/4回港)

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

真係未知, 要到時再check下

大宅

sarahlailai 發表於 17-4-3 07:54
官網寫22/4開始花期,唔知21/4去有冇得睇?(22/4回港)

樓主幾時去?我14/4 去,都留意緊。
尋日(2/4)見 Instagram 有人 post d 相已有少少花,希望我兩星期後去到已開。

複式洋房

mama530 發表於 17-4-3 09:35
樓主幾時去?我14/4 去,都留意緊。
尋日(2/4)見 Instagram 有人 post d 相已有少少花,希望我兩星期後 ...

我21/4去,因為車程都唔少時間,所以想confirm有先去,thanks

伯爵府

好媽媽勳章

sarahlailai 發表於 17-4-3 07:54

我16號去 啲花開唔開都照去 希望好天喇

大宅

BforGirl 發表於 17-4-3 09:55
我16號去 啲花開唔開都照去 希望好天喇

我14/4 都好大機會照去,因為就算粉蝶花未開哂,鬰金香都好靚

洋房

我都會16/4 去睇粉蝶花,及去足利公園睇紫藤花(emoji)

大宅

bbggmm 發表於 17-4-5 00:19
我都會16/4 去睇粉蝶花,及去足利公園睇紫藤花(emoji)

咁啱,15/4 睇粉蝶,16/4 去足利紫藤公園睇紫藤花,自駕遊。

子爵府

BK Milk勳章

回覆 bbggmm 的帖子

我見 1 日 local tour 日立海濱公園 + 足利紫藤公園, 20000 yen /2人 包lunch.
其實係咪好貴?

如你地自己去分2日, 只去呢兩個景點, 交通費/時間, 其實係咪好唔抵?

請比意見.

侯爵府

除日立和足利以外, 足利附近的館林杜鵑岡公園的杜鵑亦非常壯觀, 由足利公園去車程半小時以內.

較遠的河口湖芝櫻祭亦在4月中開始.

各大公園網頁都會經常更新最新花況.

我這帖子有那幾個公園的連結:

雪山花海: 紫藤芝櫻野罌粟,粉蝶杜鵑鬱金香; 人間仙境上高地

洋房

ada_fung 發表於 17-4-5 14:59

我見 1 日 local tour 日立海濱公園 + 足利紫藤公園, 20000 yen /2人 包lunch.

我是包車全日去的。因為有老人家、小朋友共七人,看了資料如果參加一天團,會很早出發及合共的價錢也不便宜。自己坐車車錢也很貴及一天去不了兩個地方。我包了一天10人車$3380:mother:

子爵府

BK Milk勳章

bbggmm 發表於 17-4-5 20:52
我是包車全日去的。因為有老人家、小朋友共七人,看了資料如果參加一天團,會很早出發及合共的價錢也不便 ...

原來係咁。你多人包車都正常。

大宅

ada_fung 發表於 17-4-5 14:59

我5月初都會係join 你以上local tour, 除左停留時間比較倉促, 價錢其實吾錯. 如果自己搭公車去呢兩個公園車費連入場每人一定過一萬yen, 而且呢兩個點搭JR都要轉車至少兩次+巴士, 雖然時間很趕, 考慮到我係黃金周, 所以就跟團算了.

子爵府

BK Milk勳章

回覆 MacyT 的帖子

大宅

回覆 dillon 的帖子

謝謝告知! 實不相瞞, 我就是早前在找資料時看到你的遊記,覺得非常精彩,深被吸引,才會決定老遠的走去茨城和栃木縣賞花,另外河口湖我都會去,低看網上相片,相信我去時(17/4)芝櫻可能還沒怎樣開,幸好我看到千葉的"東京德國村"的芝櫻開得不錯,應該回程當日順便一遊,希望我可以好似你咁一次過欣賞到咁多種花。

侯爵府

mama530 發表於 17-4-11 13:10
回覆 dillon 的帖子

謝謝告知! 實不相瞞, 我就是早前在找資料時看到你的遊記,覺得非常精彩,深被吸引,才 ...
謝謝妳支持, 相信妳一定可以看到很多盛放的花的.

mama530    發表於 17-4-11 13:55

大宅

剛剛在網上看到的照片,已開花30%左右吧

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mama530 發表於 17-4-11 14:03
剛剛在網上看到的照片,已開花30%左右吧

如果過幾日開得再靚啲, 就改行程碌去睇

大宅

TMC3012 發表於 17-4-12 22:57
如果過幾日開得再靚啲, 就改行程碌去睇

今日(15/4 )開花情況