跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

環保接龍勳章

原帖由 jacqueline_law 於 09-1-7 11:41 發表
grace : hihi ~~~ long time no see ^^
你 & 小 b 點呀 ?

CC & 弟弟都ok, 家姐可能已經接受o左弟弟出現的事實, +上呢個x'mas holiday差不多日日同佢出街, 所以呢排屋企冇家嘈屋閉.
弟弟出世後, 好想買部靚d相機幫佢地影靚相, 睇緊nikon d90, 你有冇咩提議???

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

禁止訪問

醒目開學勳章

珍珠宮

好媽媽勳章

自然光線可預防近視

進行戶外活動及多接觸自然光可預防兒童近視。澳洲一項研究比較了當地及新加坡6至7歲兒童的近視比率及生活習慣,發現30%新加坡兒童患有近視,但只有1.3%同齡的澳洲兒童有近視。研究顯示兩國兒童看書、看電視及用電腦的時間無明顯差異,但澳洲兒童平均每日花最少兩小時進行戶外活動,接觸自然光線,但新加坡兒童每天只會花30分鐘參與戶外活動。

資料來源: 2009年1月7日蘋果日報

~ ~ 我相信香港很多小朋友, 每天未必有30分鐘在戶外活動 ~~

男爵府

2小時戶外時間?? 真係比較難喎. nik最近熱愛網上同爸爸部iPhone遊戲, 我都怕佢好快要帶眼鏡

新姐姐轉眼已經半個月, 但始終對工人既誠信有陰影, 成日仲會"形"住佢會唔會有野呃住我, 因為而家裝左webcam, 可以由公司睇到屋企, 唔睇唔安樂; 其實以前冇得睇時, 乜都唔知仲心安.

珍珠宮

原帖由 amypekkle 於 09-1-7 18:23 發表
自然光線可預防近視

進行戶外活動及多接觸自然光可預防兒童近視。澳洲一項研究比較了當地及新加坡6至7歲兒童的近視比率及生活習慣,發現30%新加坡兒童患有近視,但只有1.3%同齡的澳洲兒童有近視。研究顯示兩國兒童看書 ...

我聽過一個理論點解香港小朋友咁多近視,係因為屋企太細,睇遠野係有助視力,咁屋企細,又時常留係室內,咁睇遠野o既機會相對少左,所以香港小朋友咁多近視!
唯有 weekend 多 d 戶外活動lor!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

珍珠宮

好媽媽勳章

nik ma,
如果好似你家咁有花園, 相信已經比其他小朋友多機會在戶外的了.
好似我家智程咁, 就算夏天時, 平日一至五都冇咩時間俾佢落樓下玩. 星期六日我怕熱, 就成日去左商場行街食飯. 冬天我又怕佢地凍親, 好少機會俾佢地到戶外.

re: 網上/電子遊戲
我怕智程咁細個冇咩自制能力, 所以冇咩俾佢玩網上/電子遊戲. 甚至乎屋企部電腦都唔俾佢用. 雖然好像有點斬腳趾避沙蟲, 但我怕佢玩多了電子遊戲, 我同佢都唔識handle. 或者等佢大個d時才俾佢玩.
不過如果去朋友屋企, 俾佢玩下電子遊戲我又好歡迎. 佢試過在我的朋友gathering時玩wii, 佢玩得開心, 我地大人睇佢的攪笑表現, 都好開心.

禁止訪問

醒目開學勳章

禁止訪問

醒目開學勳章

禁止訪問

醒目開學勳章

珍珠宮

原帖由 amypekkle 於 09-1-8 09:51 發表

星期六日我怕熱, 就成日去左商場行街食飯. 冬天我又怕佢地凍親, 好少機會俾佢地到戶外. ...

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

禁止訪問

醒目開學勳章

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 jacqueline_law 於 09-1-8 09:56 發表 我冇用過眼仔呀 ... 覺得用途唔大 ...
我諗 ... 如果真係唔好彩請左個衰的 ... 都唔會蠢到係 cam 前面做 d 唔應該做的野掛 ... 唔知啱唔啱 ...

re: 眼仔
我覺得眼仔真係有作用架. 可以俾工人一個warning等佢唔好偷懶, 亦可以睇到小朋友.
如果真係不幸遇著些衰工人, 佢地蝦慣小朋友, 就算知道有裝cam, 日子耐左防避低左, 有些工人真係在cam面前都照蝦小朋友架.
我在家傭版見過有媽咪話在cam見到工人好大力掟bb, 結果梗係要即炒個工人啦.

禁止訪問

醒目開學勳章

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 amypekkle 於 09-1-8 11:09 發表

re: 眼仔
我覺得眼仔真係有作用架. 可以俾工人一個warning等佢唔好偷懶, 亦可以睇到小朋友.
如果真係不幸遇著些衰工人, 佢地蝦慣小朋友, 就算知道有裝cam, 日子耐左防避低左, 有些工人真係在cam面前都照蝦小朋友架. ...

我都會係呢個月內裝眼仔,坦白講,我未必會日日睇,但比個warning佢都好,而家我未裝,有時得佢同焮焮係家,我都唔放心

珍珠宮

環保接龍勳章

原帖由 niklaus903 於 09-1-7 22:36 發表
2小時戶外時間?? 真係比較難喎. nik最近熱愛網上同爸爸部iPhone遊戲, 我都怕佢好快要帶眼鏡

CC呢排都係鐘意玩網上遊戲/小畫家, 有時都會玩成0.5~1 hr, 每星期都玩4~5次.

珍珠宮

環保接龍勳章

原帖由 jacqueline_law 於 09-1-8 10:21 發表
旅行時影的, 尋日先睇返, 笑 c 我 ...

真係好攪笑!!!

禁止訪問

醒目開學勳章

男爵府

畀面勳章 貢獻勳章

all~

請問你地有冇bb車不要呢?
其實,我是幫我姑奶問呀~~

琳b由細坐到3歲的桃紅色bb車,
她的bb已坐不下~

有請pm我~

男爵府

就係隻眼仔比我發現之前個姐姐用earphone一邊摺衫一邊講電話, high到攞住我地件衫黎冚住塊面笑, 又試過一次見到細佬成個朝早都在網床冇出過黎, 佢就唔在鏡頭範圍內. 佢仲要同agent講話我唔要佢令佢鬆晒因為個眼仔比到佢好大壓力. 而家呢個暫時都OK, 係我有少少介意佢坐我地梳化 (暗細佬瞓).

大宅

講開菲姐, 我呢個昨晚又俾我 事原我昨晚有事, 要7點幾至番到屋企, 於是我5點幾call 佢, 叫佢叫兩個小朋友做完功課至可以玩(佢地由細至大都係o甘), 家姐仔就要溫埋黙書先....結果7點幾打開門, 家姐仔仲做緊功課, 黙書未溫, 涼未沖 果兩個幾鐘, 菲姐就咁俾佢地玩,玩,玩, 自己就5知做過d mud:-x

原帖由 niklaus903 於 09-1-8 23:09 發表
就係隻眼仔比我發現之前個姐姐用earphone一邊摺衫一邊講電話, high到攞住我地件衫黎冚住塊面笑, 又試過一次見到細佬成個朝早都在網床冇出過黎, 佢就唔在鏡頭範圍內. 佢仲要同agent講話我唔要佢令佢鬆晒因為個眼仔比 ...

首頁

尾頁

跳至