湊B百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章

新手一問,請教加固後點樣知道BB消化得好唔好

回覆 GIGIYUKI 的帖子

Hello GIGIYUKI 媽媽可以留意下BB 便便質地,如果BB消化得好便便係軟身/ 糊狀。有時媽媽可能會見到便便有食物殘渣,如紅蘿蔔、粟米或菜渣 , 係因為BB腸道不能完全吸收食用纖維,其餘嘅會係大便排出黎, 唔代表BB 消化得唔好架! 記住幫BB 建立飲水習慣! BB 而家食固體食成點呀?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

其實我bb啱啱先開始嘗試加固...
係咪平時都要俾佢飲多啲水?
因為好難先飲到一兩啖
唔鐘意就嘔番哂啲水出嚟

大宅

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章

Yvonne註冊護士@牛欄牌 發表於 17-4-5 18:01
回覆 GIGIYUKI 的帖子

Hello GIGIYUKI 媽媽可以留意下BB 便便質地,如果BB消化得好便便係軟身/ 糊狀。有時 ...
食到一餐份量,唔駛補奶,有加蛋黃、蕃薯同菜蓉,便便好軟身,一PAT嘢咁

GIGIYUKI 發表於 17-4-7 11:56
食到一餐份量,唔駛補奶,有加蛋黃、蕃薯同菜蓉,便便好軟身,一PAT嘢咁 ...
BB 食固然嘅進度都唔錯噃! 當BB 試過唔同種類嘅瓜菜/水果, 就可以加肉蓉喇! 餐與餐之間俾一安半安水BB 飲, Keep 住有軟身大便就表示BB 有足夠水份喇!
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊