論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

舊姐姐係印尼,係香港做過兩年, 我囡1嵗時過來,又做多兩年,我就來生第二個,佢唔續約,當時給出的理由係佢老公想佢返去。之後完約,佢話唔要買機票,直接俾錢,我感覺應該是搵到新工,我問唔返家鄉,你住系邊,佢話有朋友係香港。臨走時,我問你會住係邊度,香港定九龍定新界?佢用手指指話HERE。跟住問where is here?我話九龍,佢話,九龍。

舊姐姐主要照顧我囡,感覺是醒目老實,同我囡玩得很好,我囡都好鍾意佢,譬如姐姐週日放假返來,一聽到开门声,我囡就會衝過去攬住佢。姐姐性格較內向,係出邊人多就唔講野。由於我囡很敏感,舊姐姐走之前,我很早就開始同囡講,我話姐姐要返屋企照顧自己的囡囡,等佢有個心裏準備。新姐姐來左,都好快同我囡熟悉,我囡都鐘意新姐姐,不過有時提起舊姐姐,仲會問舊姐姐幾時返來。
跟住,琴晚,我朋友發信息俾我,話見到舊姐姐在樓下會所沖涼。今朝,又有另一個親戚話我聽,話见到姐姐,姐姐見到我親戚,側埋身,低頭行過,唯恐俾認出。佢隔離仲有個姐姐系度笑。咁我基本肯定佢仲系度,仲要係同一幢樓做。當然心裏有些唔舒服,我自問對舊姐姐算唔錯的。估唔到兩年時間的相處,,話唔做就唔做。咁就算你搵新工,都行遠D啦(emoji)
而家我擔心的是俾我囡撞到舊姐姐,點算?我覺得舊姐姐很有可能是低頭避開,當睇唔到我囡,因佢性格唔系活潑多野讲果只。咁我囡一定會傷心。又或者我囡衝過去叫佢點算?
同埋,我系唔系要同而家新姐姐講聲先呢?問問各位姐妹意見。

水晶宮

回覆樓主:

你冇對唔住舊工人, 舊工人又係完約離開你家, 何解在屋苑見到面會有hard feeling?

舊工人唔想湊newborn 而唔續約, 好正常。佢揾到同屋苑新僱主, 有咩問題? 何解要避開你而不可在屋苑找新工? 換個角度想, 你屋苑d僱主普遍對工人幾好, 你舊工人先至留番在舊屋苑打工。

你個3歲幾女兒, 在屋苑會否遇见舊工人係你控制不来, 到時工人的反應, 女兒的反應, 你亦冇得估, 何必往負面想??!!

禁止訪問

翡翠宮

回覆樓主:

完全吾明 hard feeling 從何而來
完約大家 bye bye 係常事
可能新工少D野做,亦可能人工高D
應該直接同女女講姐姐轉左工。

子爵府

我係樓主也會覺得有些少吾舒服。其實d工人吾做直接講吾想湊NB咪得咯,成日要擺d屋企人出來當理由。

樓主又無須同新姐姐交代既,不必擔心尚未發生既野,如果會親自撞到咪等撞到時先講咯,到時順其自然罷了。

別墅

birdbird 發表於 17-4-5 12:00
你冇對唔住舊工人, 舊工人又係完約離開你家, 何解在屋苑見到面會有hard feeling?

舊工人唔想湊newborn 而 ...

我都諗左下,点解有唔好的感觉。其一,佢之前講大話佢要返屋企,我寧願佢直接同我講佢搵新工。第二,係屋苑見到,都唔塞刻意迴避,大大方方打個招呼,其實我會感覺好好多。如果佢系覺得之前講大話而家撞到我地有D尷尬,咁當初搵工就應該諗到,以後大把機會撞到,唔通佢諗住一路避開?

男爵府

要好好教識女女,工人雖然照顧佢一齊住,但她始終不是一家人,她只是過客,大家完約好來好去,沒有hard feeling

別墅

小猴子兒 發表於 17-4-5 12:57
在可以選擇既情況下,佢地係唔會趕newborn 家庭來做,換成我也不會啦!無覺好訓一定會。 ...

係,我都理解。所以我都不會怪佢。

別墅

mini1204 發表於 17-4-5 13:32
完全吾明 hard feeling 從何而來
完約大家 bye bye 係常事
可能新工少D野做,亦可能人工高D

直接講轉工,女女唔理解。屋企以前都當姐姐係一家人,係女女心目中,姐姐就係屋企的一員。而之前姐姐俾出的理由都系话要返屋企,所以我就說了姐姐要回去照顧自己女女。

別墅

PonyMom 發表於 17-4-5 13:46
我係樓主也會覺得有些少吾舒服。其實d工人吾做直接講吾想湊NB咪得咯,成日要擺d屋企人出來當理由。

樓主又 ...

係,我都系咁諗。如果我撞到佢,我會主動叫佢,打個招呼,唔中意佢甘樣一路迴避的態度。

別墅

vivienfong 發表於 17-4-5 13:51
要好好教識女女,工人雖然照顧佢一齊住,但她始終不是一家人,她只是過客,大家完約好來好去,沒有hard fee ...

係,而家的姐姐我會向呢個方向努力。始終都有完約唔續約的一日。

水晶宮

回覆樓主:

你話舊姐姐在屋苑迴避你d朋友及親戚目光, 其實你只係聽番來, 又不是親眼見. 到你真係再遇番舊姐姐, 佢唔睬你, 你先至開post 数佢不是啦!

打工仔離職, 比個好d藉口等自己最尾日子好过d, 不為過呀嘛?! 佢走時, 你問佢住边, 佢都話 “here”, 只係你get 唔到佢意思係住番同屋苑啫

伯爵府

大家無拖無欠,點解你覺得姐姐應份要避你?
優悠在澳洲

別墅

jump.jump 發表於 17-4-5 16:06
大家無拖無欠,點解你覺得姐姐應份要避你?

唔系,我覺得唔舒服的地方係佢之前話要返家鄉,而家系佢覺得唔想俾我地撞到,故意避開我地。
我希望大家坦白d,冇需要咁樣。

別墅

birdbird 發表於 17-4-5 14:14
你話舊姐姐在屋苑迴避你d朋友及親戚目光, 其實你只係聽番來, 又不是親眼見. 到你真係再遇番舊姐姐, 佢唔睬 ...

我真系GET唔到原來係呢個意思(emoji)

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

woodyniu 發表於 17-4-5 16:56
唔系,我覺得唔舒服的地方係佢之前話要返家鄉,而家系佢覺得唔想俾我地撞到,故意避開我地。
我希望大家坦 ...

都唔使太認真嘅,如果佢係醒目嘅就唔好搵呢啲藉口啦,不過既然佢喺度返新工都應該知道有機會撞到,佢自己都預咗有今日。

我反而非常好奇,佢點樣可以搵到同一個屋苑嘅新工,係咪有人一早撬走佢,還是真係咁岩得咁橋有朋友介紹。

別墅

Elefant老婆 發表於 17-4-5 17:12
都唔使太認真嘅,如果佢係醒目嘅就唔好搵呢啲藉口啦,不過既然佢喺度返新工都應該知道有機會撞到,佢自己 ...

我都唔知。兩個都有可能

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

盡量解釋俾囡囡知,舊姐姐已轉工,提佢千萬不要跟舊姐姐去任何地方。

大宅

Lihoma 發表於 17-4-5 18:32
盡量解釋俾囡囡知,舊姐姐已轉工,提佢千萬不要跟舊姐姐去任何地方。

,呢點非常緊要
希望樓主個女唔認得舊姐姐,舊姐姐曾經好好照顧她已好足夠
或者舊姐姐亦唔想比新僱主知道她以前在同一屋苑打工

男爵府

如果樓主一向對個姐姐不錯,咁有hard feeling係正常,感覺佢好似好無義氣,仲要係同一棟樓搵新工。

首頁

尾頁

跳至