烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

MsBusy 發表於 17-4-10 12:37
放冰格, 唔會結冰的
分開一份份, 係因為一次唔會用好多, 每次都一整包拎出黎, 怕一冷一熱容易變質,
不過都 ...
明白,我都會試下O甘呢。
不過因我住沙田,附近的材料店都未見過依隻牌子呢。只有法國個隻賣。

其實第一次發唔起後, 材料店的人都建議我用一小包裝(11GRAM)的烤母了。我都係諗住用1-2次就唔用了,即使會餘下少少。。。。但估唔到一開第一次用,個包都係O甘。。

別墅

想問未開PACKING的烤母,放室溫都OK的吧? ︿︿"THANKS呀

子爵府

回覆樓主:

你有冇用電子磅?用磅來量材料會少出錯。另外建議你去烘焙店買過一包酵母,未開封時應該係真空狀態,實嘅!你開封後就要夾實放冰格,可以用到好耐。

你初用機,最好做白方包,唔好加麥粉,唔好用橄㰖油,用牛油或芥花籽油,我一直用以下食譜,訓覺前校時間制,第二朝一樣發起冇問題。

材料依次序加入:

鹽3g
糖15g
蛋加埋鮮奶共180g
高筋麵粉(日本叫強力粉,外國叫Strong Bread Flour) 240g
牛油或芥花籽油10g

即用酵母(Instant Dry Yeast) 3g - 放酵母格

我部Panasonic SD-PT1001, 我按4選擇「法式雪芳麵包」,你P106可選「法式軟包」

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

czche 發表於 17-4-10 12:46
明白,我都會試下O甘呢。
不過因我住沙田,附近的材料店都未見過依隻牌子呢。只有法國個隻賣。
法國酵母係呢隻?

如果係呢隻都得, 一樣咋, 未開唔洗放雪櫃, 如果係新開, 應該唔會發唔起, 你係咪放麵包機酵母格? 或者可能係其他問題

別墅

hchu06 發表於 17-4-10 12:52
你有冇用電子磅?用磅來量材料會少出錯。另外建議你去烘焙店買過一包酵母,未開封時應該係真空狀態,實嘅! ...

有呀, 我都係用電子磅去量材料的。︿︿"

別墅

MsBusy 發表於 17-4-10 12:53
法國酵母係呢隻?
係呀,我係依隻呢。
因為我用P記麵包機,而且係新手, 所以都按食譜指示,放烤母入烤母格的呢。。。

子爵府

czche 發表於 17-4-10 12:57
有呀, 我都係用電子磅去量材料的。︿︿"

咁你試下跟我個食譜做一次啦。
高筋麵粉,我建議你試以下牌子:

Marriage Very Strong Bread Flour (百佳、City'super )
日清強力粉(759 , City'super )
富澤商店北海道HB麵包機専用強力粉(City'super)

以上麵包粉非常適合麵包機,發得靚,有麵粉香,價格相宜

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

czche 發表於 17-4-10 12:58
係呀,我係依隻呢。
因為我用P記麵包機,而且係新手, 所以都按食譜指示,放烤母入烤母格的呢。。。
...
呢隻我都用過, 覺得大味D, 所以用前圖嗰隻, 咁你用乜麵粉? 我都係烘焙店買, 或者用日清, 韓粉都有用, 你再試下用食譜方法, 成功左再自己加加減減, 麵包機其實好方便, 好易用, 唔好灰心, 祝妳成功

別墅

hchu06 發表於 17-4-10 13:04
咁你試下跟我個食譜做一次啦。
高筋麵粉,我建議你試以下牌子:

謝謝呀~~

不過因為有小朋友(只有15個月大)食呢,所以都暫時唔敢用日本食材呢。而家用緊的高筋麵粉係有機的(要返去屋企睇返係邊度產地呢,因為係英文的 )

別墅

MsBusy 發表於 17-4-10 13:09
呢隻我都用過, 覺得大味D, 所以用前圖嗰隻, 咁你用乜麵粉? 我都係烘焙店買, 或者用日清, 韓粉都有用, 你再 ...

謝謝妳分享就真,我今晚返去,有時間影低再補充資料呢

子爵府

czche 發表於 17-4-10 14:21
謝謝呀~~

不過因為有小朋友(只有15個月大)食呢,所以都暫時唔敢用日本食材呢。而家用緊的高筋麵粉 ...

我個人經驗,有機粉係發得差D,建議你買Marriage Very Strong Bread Flour,係100% Canadian Flour, 同一牌子亦有organic. 我以前用過英國Dove的有機粉,發得麻麻,相信是蛋白質含量低。
你bb歲幾,試下唔落油,反正用全脂鮮奶都有脂肪。

別墅

hchu06 發表於 17-4-10 14:35
我個人經驗,有機粉係發得差D,建議你買Marriage Very Strong Bread Flour,係100% Canadian Flour, 同一 ...
我想問"Marriage Very Strong Bread Flour"在邊有得賣的?我都想試下呢。 謝謝呀~
另一方面, 因我用奶粉的,所以OLIVE OIL都有跟足落呢︿︿"

子爵府

czche 發表於 17-4-10 14:41
我想問"Marriage Very Strong Bread Flour"在邊有得賣的?我都想試下呢。 謝謝呀~
另一方面, 因我用 ...

我通常響City'super 買,比百佳、惠康平及齊貨。我仍然唔建議你用橄欖油,因為我自己都失敗左好多次!

子爵府

呢隻

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

kylieyee 發表於 17-4-8 18:56
回覆 czche 的帖子

水份會唔會多左呢?近排濕度高,我會.....水120ml, 糖12g,salt2g,高粉250g, butter15g, ...
蛋亦要計入液體份量, 你的液體量約為 160-175克之間, 視乎蛋的大細。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

大宅

我冇乜做包經驗,只係隔日做同一款吐司白包。我覺得你水太多。一般250g粉,P仔食譜教180g 水,我落165ml便可以(170ml也多),試過Waitrose organic 粉 (U.K.) & 不同牌日本粉都可以。酵母我用小包包裝3g/pack, 從來冇失手。牛油、糖、盬,我隨意加減,又冇試過出事。

大宅

andyman 發表於 17-4-10 15:05
蛋亦要計入液體份量, 你的液體量約為 160-175克之間, 視乎蛋的大細。
茅錯呀jm,通常蛋重45-50g,再加水或奶,大約總重都有170g。好多時仲要計埋天氣溫度呀濕度呀酵母活躍度呀水溫呀...好多時同一份量都會今日成品好高大,後日成品變矮仔....架。

公爵府

以下是我用17半份麵包的食譜,很軟熟起絲,
也許妳可以試下 (少油少糖無蛋奶配方)。

台灣水手牌法國麵包粉180g
燕子牌紅依士2.1g 即3/4匙
冰水125g
糖7g
鹽1g
無鹽牛油2g

成品大約有280g, 10.5cm 高。

別墅

andyman 發表於 17-4-10 15:05
蛋我就無落既,因為見食譜未有落呢😅

別墅

kylieyee 發表於 17-4-10 18:11
茅錯呀jm,通常蛋重45-50g,再加水或奶,大約總重都有170g。好多時仲要計埋天氣溫度呀濕度呀酵母活躍度呀水溫 ...
雖無落蛋,但都試下減水先,謝謝呀~ :)

首頁

尾頁

跳至