坐月心得

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

生完之後經常腰痛,可能成日餵奶或抱B, 最近生完三個幾月想做下運動,行街行耐d(2-3個鐘)就好想搵地方坐,下半身淵住痛,果種痛係好似黎M果時行耐d妹妹個位淵淵地甘果種痛。請問有冇姐妹都有甘既情況?

洋房

可能要補充番d鈣質

洋房

可能要補充番d鈣質

大宅

我背脊又係冤冤痛

別墅

我都係,我剛坐完月,身體冇咩特別就係腰好重好墜感覺,我是開刀的

回覆 Lavenderjanis 的帖子

Hello Lavenderjanis,產後身體內分泌嘅改變,有機會令媽媽容易患上產後腰背痛,明白腰酸骨痛會好辛苦呀! 媽媽可以留意抱BB/ 日常生活既姿勢會唔會增加左腰背壓力而導致腰痛,盡量睇下屋企有冇位置幫BB換片時,唔使彎腰得好辛苦,盡量減少拎重物,餵奶或瞓覺時可以用腰墊/毛巾/cushion支持一下腰部位置。如果條腰持續好痛,甚至影響日常生活,不如都睇睇醫生,睇下有冇需要安排物理治療。支持您呀!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

樓主係咪做無痛分娩?

複式洋房

babytingbaby 發表於 17-5-25 20:09
樓主係咪做無痛分娩?

我係開刀的

禁止訪問

大宅

我差不多滿月都腰痛 但就係腰骨痛,上胎一樣咁坐月但又無事,今胎痛到行一陣就頂唔順要抖
究竟係生完耐無郁動定還是身體未復原呢?
諗緊洗唔洗落街散下步

子爵府

我生完都係咁
我順產,我估可能湊bb要成日抱住,出街又要non-stop咁抱住bb太勞累所致,生完一年後依加好返d

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
扎肚 ... 2 3 4
. ... 2 3 4