自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

時移勢易,香港曾經盛產唔少偶像紅到去東南亞,可惜呢支歌仔已經冇得再唱,依家反而係韓流襲港,淨係4、5月都已經有四大泡菜型男池昌旭、蘇志燮、李東旭同孔劉車輪式襲港,俘虜唔少港女嘅春心兼騎劫埋佢哋個銀包,睇場見面會都要成千蚊落樓!型靚帥嘅男神幾乎全靠外勞,其實港男係咪真係咁不濟?近排唔少網民都玩「愛港」,猛話其實依家香港已經有新四大天王,就係「演得」嘅吳業坤、「唱得」嘅陳柏宇、「寫得」嘅周柏豪,同埋「頂得」嘅洪卓立!嘩!呢四位民選四大天王,雖然冇泡菜男神咁型咁靚仔,但真係文又得武又得,乜都得咁喎!

先講吳業坤,佢唱得係人都知,雖然成個戇男咁款堅唔係靚仔,但可以「食」盡歌影視七位女神包括Super Girls 成員Aka、孫慧雪、周秀娜、吳若希、鄧佩儀、龔嘉欣、王卓淇等,緋聞樹開枝散葉!屋邨出身嘅佢突然彈起,畀人話愈紅愈寸唔識人,早排仲傳連同期出道嘅胡鴻鈞都寸話坤坤扮忙唔得閒食飯,但唔好理,依然有人同坤坤一齊食好西,好似田蕊妮咁就親自請埋坤坤返屋企食住家菜!

坤坤早知自己好戲,未等做到天王級歌手,就跳線做埋演員,早排佢喺劇集《迷》嘅演出,簡直係發揮「神」級演技,好似嗰場跳樓戲,跳成10秒都未跌落街都算,跌緊落街時仲可以雙手攤開、一副好似曼聯入波向天振臂高呼咁嘅樣,跳樓都可以跳到咁有戲,我Nuts哥真係要畀個服字佢!唔係得我服,坤坤喺首部處男電影《幸運是我》嘅表現真係犀飛利,整部戲片長1個鐘52分29秒,而佢出鏡只有三場戲,計埋大約有6分鐘出鏡,對白就有55句,就係呢6分鐘同55句對白,就可以被提名今屆香港電影金像獎嘅「最佳新人演員」獎!問你服未!

陳柏宇堅唱得 治埋「男人最痛」

新四大天王中最靚仔嘅梗係周柏豪,既俊俏又才華洋溢,鍾意作歌、影相同埋做「大文豪」,人家打碎隻玻璃杯,梗係第一時間攞垃圾剷同掃帚掃走玻璃碎啦!不過呢位心思細膩嘅「大文豪」就借題發揮佢有幾咁「寫得」,芝麻綠豆事都會啟動佢詩興大發,寫出「原來人生覺得最爛的事情也未必是最糟」的警世真言,得閒到「用了十五分鐘去細心欣賞」,睇完一輪「再用了十分鐘去打掃地方,再為其拍照」。呢篇文章係「無病呻吟」定係「文采飛揚」,就視乎觀點與角度,但教人領悟到打爛嘢係靈感來源,柏豪作咗咁多歌,佢屋企嗰啲杯杯碟碟係咪已經跌爛晒呢?

之前同坤坤爭「叱咤我最喜愛的男歌手」獎嘅陳柏宇(Jason),係四個入面最「唱得」兼最搵得,近年頻頻返內地登台唱到笑,你見佢咁快話要娶老婆就知啦!成個老婆本唱晒返嚟!而佢唱到最終解除「紅歌唔紅人」惡咒,唱到有「隱世歌王」之稱,啲情歌更聽聞有療傷作用,講到可以醫到人咁,嗰首代表作《你瞞我瞞》真係好似威而剛,當年喺個Show度唱Live,佢一開口唱咋,歌迷聽到毛管戙,連佢自己受不了下身疑似「動L」,無意中竟以音樂治療「男人最痛」。

洪卓立夠命硬 「死訊」無限Loop

至於洪卓立(Ken),千祈咪被佢書生型嘅外表呃咗,其實生命力勁過小強,非常「頂得」!佢出道第二年就因肺積水復發而入院,手術後要療養而少咗曝光,點知就好慘咁同「死訊」結下不解之緣,八年嚟無限次被傳,唔係病就係撞車死,多到「命硬Ken」都話計次數贏「一日死五次」(電視劇重播)嘅羅樂林成條街!好彩佢夠樂觀,每次面對呢啲無聊惡搞都頂得住。「頂得」係好事,做娛樂圈要命硬先襟撈,即係Ken已踏上成功之路。

水晶宮

辛苦你專登開新戶幫佢地一把

子爵府

畀面勳章

是但啦⋯⋯聽歌唔睇人
各有各喜好

不過呢編文作得真係長
長到唔想睇

珍珠宮

回覆樓主:

始終淨啲吸引力

珍珠宮

我個帳戶唔係依家先開!只不過係最近才上來留言!

請留意呢篇野唔係我寫的,我係轉載東網的!唔好搞錯!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

嘩!超長
我都係鍾意食泡菜多啲

子爵府

cudy119 發表於 17-4-8 22:46
是但啦⋯⋯聽歌唔睇人
各有各喜好

睇左2行,再推下面 Give up
see comment 就完

珍珠宮

適逢明天金像獎頒獎典禮,我見到以下呢個提名人士,覺得好驚訝,才轉發這篇文:

坤坤喺首部處男電影《幸運是我》嘅表現真係犀飛利,整部戲片長1個鐘52分29秒,而佢出鏡只有三場戲,計埋大約有6分鐘出鏡,對白就有55句,就係呢6分鐘同55句對白,就可以被提名今屆香港電影金像獎嘅「最佳新人演員」獎!問你服未!

珍珠宮

只拍過一套戲,成套戲只出過三場計埋大約六分鐘,對白55句,就可以提名金像獎最佳新人獎?會唔會太離譜呀?

侯爵府

豬仔嘜 發表於 17-4-8 22:44
辛苦你專登開新戶幫佢地一把

呢排有好多post踩其他藝人,想幫某人轉移視線?

侯爵府

ChingYee123 發表於 17-4-8 22:59
只拍過一套戲,成套戲只出過三場計埋大約六分鐘,對白55句,就可以提名金像獎最佳新人獎?會唔會太離譜呀? ...

咁又點?

侯爵府

2018復活節勳章

「演得」嘅吳業坤、「唱得」嘅陳柏宇、「寫得」嘅周柏豪,同埋「頂得」嘅洪卓立

=====

哈哈," 演得" ? 扮宅男真係叻,食唔少好嘢。

其他三個,ok 啦,畢竟捱咗咁耐。

珍珠宮

即係話,一個藝人,要成名唔係咁樣夾硬捧上去囉!以前任何年代,幾出色既藝人都唔會咁神奇捧法,太離奇囉!

一個極平庸既新人,只演過3場戲及55句對白,就可以提名最佳新人獎?無問題咩?呢個金像獎越來越兒戲,毫無認受性可言!

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

kkvicky 發表於 17-4-8 23:02
呢排有好多post踩其他藝人,想幫某人轉移視線?

係喎,明明係鄭俊宏出事,一陣又拉鄭e面,鄭少秋,一陣又同李潤庭比,一陣又燒埋坤哥,真係唔知關咩事
我是一隻喵

子爵府

好媽媽勳章

樓主,放過坤歌啦,佢都係被提名角逐之嘛,多數陪跑,贏面好細嘅。利申: 無睇過套戲,但喜歡聽佢嘅歌。

珍珠宮

朱朱 發表於 17-4-8 23:25
樓主,放過坤歌啦,佢都係被提名角逐之嘛,多數陪跑,贏面好細嘅。利申: 無睇過套戲,但喜歡聽佢嘅歌。
...

我轉發唧!呢篇野係東網Nuts哥寫的!不過,我睇咗之後,覺得坤哥果部份真係好離譜,又諗起聽日金像獎頒獎禮,所以貼出來大家討論下唧!唔係針對佢!唔好誤會!

水晶宮

回覆樓主:

坤哥咁多緋聞,我冇聽過,只覺係on男

侯爵府

siumeow 發表於 17-4-8 23:20
係喎,明明係鄭俊宏出事,一陣又拉鄭e面,鄭少秋,一陣又同李潤庭比,一陣又燒埋坤哥,真係唔知關咩事:unk ...

幫某人轉移視線囉,其他藝員真無辜!

珍珠宮

我個重點係,坤哥公司或老細捧佢捧得太離譜啦,根本唔關坤哥本人事,係佢公司去同金像獎評審小圈子溝通打點得來的。

但係咁樣,果三場戲及55句對白就提名最佳新人獎,大家唔覺得好過份咩?咁樣根本就係害咗坤哥囉!

成龍、發哥、朝偉、劉華、青雲等等,都無咁離奇啦,你坤哥好出色?你坤哥曉飛咩?憑咩咁樣?

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

ChingYee123 發表於 17-4-8 22:41
時移勢易,香港曾經盛產唔少偶像紅到去東南亞,可惜呢支歌仔已經冇得再唱,依家反而係韓流襲港,淨係4、5月 ...

香港新一輩歌手?

我淨係識林奕匡

日本の平安を祈ります

首頁

尾頁

跳至