3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

別墅

[tr][/tr]
兒子知道有弟弟快出世就已成日痴住媽媽,連去廁所都要一齊。大病之後,脾氣好差,好多時小小事都發大脾氣,例如拍地,拍門,踢腳。。呢幾日都仲要一日兩三次,一喊就半個鐘,之前都未試過,各位媽媽有冇試過?可分享下?

男爵府

回覆樓主:

我細囝下個月出世,大囡三歲半,我有買啲相關嘅圖書同佢瞓前講故仔打定底。灌輸意識叫佢到時要幫媽媽手,做個小小好幫手…… 本來佢講明唔鍾意細佬,又咁啱好彩佢個死黨都就嚟有細佬,暫時佢表現得好接受。

珍珠宮

病左應該都會痴媽咪多D.可能平時佢都想吸引多D關注,好好分配你嘅愛俾兩個BB

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

或者得閒既時候同佢好好咁傾下?

大宅

回覆 maxwong12 的帖子

我會直頭教孩子如何發脾氣,3歲小孩識用字不多,講唔通也會發自己脾氣,要教就是教孩子認識多啲用詞,讓孩子發脾氣時可以用多幾個字詞。到時,孩子發脾之時,也可以變成學習的動力,如果孩子接受,他好快就會停止的了。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

可能唔關細B事,小朋友有時都會發脾氣,耐心D同小朋友溝通下。

複式洋房

回覆樓主:

個陣妹妹就出世,C6教囝囝做男仔要照顧要讓女仔,所以我地宜家要照顧媽媽同妹妹。一開始佢唔明,around 3-4個月後,囝囝有日主動同我揼骨,問我係咪妹妹曳係肚度蝦我,然後佢耳仔靠近肚好溫柔甘講:「妹妹乖乖,哥哥俾糖你食,你唔好蝦媽咪啦。」個下好感動到妹妹出世,囝囝成為左妹控

首頁

尾頁

跳至