自由講場

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

她就像一位站在台上表演得好爛....而死都要找一位觀眾一樣.

我家族中一位女長輩,近來應該非常得閒...就好似今日咁, 打來6.7 次( 我BLOCKED 左佢無聽)..佢經常打來講別人的事

例如: 阿邊個邊個層樓賣平左/阿邊個邊個好大使/阿邊個邊個揾幾多錢/阿邊個邊個讀書唔叻.

總之全部負面野

我試過佢一打通, 我無唔收線任佢UP唔回應(佢旨在搵位聽眾,你無回應,比個位佢任UP 就可以了)

我試過不勝其煩, 唔好老皮大喝一聲: 你同番當事人講啦!

唔打來一排又來過....

如果有緣閱到此POST 的人, 你怕唔怕自己晚年安逸而變成咁呀?

用戶要求終止服務

岩岩又打來.....今日第10 次來電了.

你去左旅行呀?...阿邊個邊個......

我只回: 唔得明閒聽負面野, 係咁啦!

禁止訪問

大宅

我遇見過,分析過應該太得閒

所以我要持續返工,唔比自己變成噉

用戶要求終止服務

最愛凍檸茶 發表於 17-4-10 18:36
我遇見過,分析過應該太得閒

所以我要持續返工,唔比自己變成噉
我都覺得她太安逸...

由於年紀問題, 小接觸新事物新東西新朋友.....變左話題小左,想搵聽眾...

但講來講去三幅被...(但偏偏因為佢自己上左岸, 所以要數人...唉)

我第時老左幾"帶" 都要蒲長者中心, 學下野, 做長者義工.

象牙宮

mok239 發表於 17-4-10 18:13
她就像一位站在台上表演得好爛....而死都要找一位觀眾一樣.

我家族中一位女長輩,近來應該非常得閒...就好 ...

有精力, 有健康。生活太安逸了, 為何不做義工。

也可以讀下書.....長者 好多野學。歡迎年滿55歲的香港居民參加。

http://www.ouhk.edu.hk/wcsprd/Satellite?pagename=OUHK/tcSchSing2014&sch=LIP&c=C_LIPACE&cid=191135106000&lang=chi

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

「長青活學計劃」網上學習課程試用版

AELP1001CW 長者健康飲食
AELP1004CW 中醫葯常識入門
AELP1005CW 理財基本法
AELP1007CW 香港文化欣賞
AELP1017CW
環保與生活

長者學苑簡介
[p=24, null, left]
香港公開大學長者學苑為響應香港特區政府提升長者生活質素的政策方向,香港公開大學在安老事務委員會支持下,於2009年成立「長者學苑」,為長者提供持續進修的機會,以發揚積極樂頤年的精神和老有所為的理念。學苑由李嘉誠專業進修學院負責營運,將提供3類課程予長者修讀:
[p=24, null, left](1) 專為長者而設的「長青活學計劃」:計劃內設有多門短期面授科目,遍及健康護理、個人理財、藝術與文化、人際關係、個人生活管理、電腦與資訊科技、科學與科技和語文應用等多個範疇。
[p=24, null, left](2) 旁聽遙距學分課程和
[p=24, null, left](3) 旁聽面授學分課程:當中包括多項大學學位程度、為期1學期或1學年的學科。
目標

• [p=24, null, left]使長者能夠學習所需的知識與技能,以達至豐盛及充實的退休生活。

• [p=24, null, left]鼓勵長者透過學習與朋輩之間的交流,繼續積極投入及回饋社會。

• [p=24, null, left]鼓勵長者透過學習與年青學生之間的交流,促進長幼共融的氣氛。

• [p=24, null, left]鼓勵長者發展學習的興趣及發掘自己學習的能力。

• [p=24, null, left]推廣終身學習的理念。

適合對象

[p=24, null, left]凡年滿55歲或以上之香港永久性居民,不論學歷及背景都可參加。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

2018復活節勳章

mok239 發表於 17-4-10 18:46
我都覺得她太安逸...

完全明白, 我姑姐又係咁上下
佢只係50中, 但做左接近30年ftm.
以前我要返工佢主要都係打比我阿媽阿嬸講, 近呢两年知我無做野, 就轉左target去我度.
開初都係講下仔女家常細務都無乜野, 之後傾落左就講佢男家果邊d人點點點, 三两日打黎又係講咁上下野.

用戶要求終止服務

robbieyan 發表於 17-4-10 18:58
完全明白, 我姑姐又係咁上下
佢只係50中, 但做左接近30年ftm.
以前我要返工佢主要都係打比我阿 ...
我次前都有開POST 講過...

但唔知點解, 佢一日可以打10 次電話來( 佢好似唔醒水是我刻意唔聽咁)......

總之, 佢係都要找人聽佢講野.

人要面樹要皮, 唔通我又要大喝一聲, 才換來平靜的大半個月???

晚上8-10 是她的黃金時段...佢又似生果日報果D 記者咁, 專講負面野...

老左真係唔好比自己太得閒... 老左先做八婆多管閒事, 簡直千年道行, 一朝喪

一聽到佢打通, 開口講----阿邊個邊個呀

我就好想罵佢..

子爵府

回覆樓主:

同我媽一樣

首頁

尾頁

跳至