婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 ac321 於 09-1-5 11:17 發表
It depends .........
as a daughter in-law, what will you do then (in the coming 30-50 years)?
If you treat your 62 99 as those daughter in-law in the old China (i.e. you should like a bun bun / yan ya ...

講得好啱

男爵府

原帖由 See 於 09-1-5 02:31 AM 發表
分開講。
萬8真係唔算多,除非比唔起啦!
有左入門真係唔多好,我的家庭比較保受,如果當年我因為有左而嫁,我娘家一定會唔高興。而且我唔讚成因小孩而結婚。
不過,有左bb都係值得高興的事。不要想太多,愉快地做新娘子啦!
...

100% agree~

而且男家會覺得米已成炊,女既反正嫁硬佢地個仔,可以食住佢...唔多唔少對女家果邊會少咗一份尊重!

不過妳99萬8都嫌多...又真係好過份囉! :;pppp:

大宅

原帖由 sbandliz 於 09-1-5 18:58 發表

99嫌多咩?
好!你俾18800禮金給99,娶c9入你門.
以後吾駛理佢.

你呢句好掂呀 佩服!!!!!!
我記住先,有必要的場合發表下我地d新抱偉論

子爵府

原帖由 mother904 於 09-1-5 13:19 發表
如果意外有左要結婚,男友冇儲開錢而又要問99拎,可能真係有d唔中意。

如果係男友自己俾既話,99講乜都駛理。

我當年都係有左先結婚
我c6又係無儲開錢
咁為有問銀行借錢結婚
我地都無問99攞過錢
只係99話要擺酒(之前話唔擺架)
咁c6叫佢出d錢找擺酒條數
因為99話過我c6平時比果d家用
係比返佢第時結婚用既
到過大禮果日
我c6攞$10000出黎入利是封做禮金
99一手收起$8000
話駛乜咁多呀(呢d係c6d呀e講番出黎)
我當時睇到果$2000就問我媽咪呢d係乜黎
我媽咪話係禮金喎(佢同我d眼淚已經流左出黎)
我即刻打比c6
我話我嫁得咁賤我唔嫁喇
最多自己養大個bb
我又唔係一定要嫁比你既
c6就話佢聽日過黎先講
我媽咪話都知唔係c6做既
話一定係99要佢咁做
因為c6一早同我媽咪講左話比$10000禮金
跟住第2日c6過黎比返果$8000我媽咪
仲同我媽咪唔知講左d乜

男爵府

我雖然唔係有左先結婚, 但講起禮金都係一肚氣, 我姑9結婚既時候, 我99自己開聲收人$3800禮金, 到我同c6結婚, 99同我講, 話自己好隨便, 禮金方面求其就得啦, 佢嫁女時都係收人$3800咋, 當時我心諗, 佢係唔係食錯藥呀, 而家佢娶新抱呀, 唔係嫁女呀, 你收人咁少, 將個女攪到咁cheap咁, 唔代表我地女家都一樣(我爸媽都知呢件事), 起初99話佢出禮金錢, c6出錢擺酒(但6299就要我地選擇酒店最貴既果款酒菜), 咁我呀媽就同佢講要$25000, 點知99就話我地女家要得多, 叫我c6自己比返, 我爸媽知道禮金錢係我c6比後, 唔想再增加我地既壓力, 就叫我c6比$8800就得, 講真, 我爸媽真係冇所謂, 但我99咁講野就令到佢地慶慶地, 其實我爸媽唔係窮, 都唔自在佢d禮金, 而且佢地收左d禮金都係用黎買曬金比我......
好啦, 我99仲有兩個女, 而家同我c6係度呻,覺得好後悔, 覺得之前收人咁少禮金蝕底左, 仲話姑9嫁收人$3800, 其餘兩個女嫁都要收返$3800, 費事唔公平咁話......我心諗, 呢d野關我地鬼事咩, 係佢自己開聲收咁少, 第時佢再嫁女可以收多d架, 但自己又要懶公平咁....我99d衰野, 真係講10日10夜都講唔曬.....

大宅

佢唔肯俾咁多咪你C6俾囉,
其實咁咪仲好,
唔使好似求人咁&第時唔使聽佢地支笛,
你99都唔敢出聲啦
我都係大肚入門,我地從不要求62 99俾,係C6搞掂,我地冇擺酒,我C6都唔係有錢,只俾左4位數禮金我媽媽

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 kitty7124 於 09-1-4 02:58 PM 發表
我未來奶奶距話我阿媽收噶禮金多.我覺得哩句好離譜囖.你地覺得收18800會多咩.?

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

禮金同有左bb 係兩樣野..
如果男家係想聚你既..而經濟能力ok 既..點都會比你架啦
我都有左先嫁老公..
我老公自己主動提出比5萬蚊我媽咪做禮金..
果時奶奶都話老公比佢d家用係拿黎結婚用架..
到結婚果時..咪同老公講..佢d錢拿左去做定期..
最終..係我媽咪借錢比我地擺酒..
擺完酒我地就還返d錢比媽咪..

如果禮金都唔係你奶奶比既..你洗乜埋佢丫..

男爵府

原帖由 irisang2007 於 09-1-6 00:44 發表
講真, 我爸媽真係冇所謂, 但我99咁講野就令到佢地慶慶地, 其實我爸媽唔係窮, 都唔自在佢d禮金, 而且佢地收左d禮金都係用黎買曬金比我......

有d人好刻薄,縮骨兼話你賣女添~!

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 bearbear2003 於 09-1-5 11:05 發表
If your C6 pay for that, not a problem. Otherwise, should not pay by your 99 or 62.

agree,
禮金應該是你或你C6比你父母的,為什麼是你99比呢?
結婚是你倆人的事,你倆個組織家庭,禮全應該是你或你c6比你父母的作為報答父因養育之思

大宅

原帖由 coco-cat 於 09-1-6 18:04 發表

agree,
禮金應該是你或你C6比你父母的,為什麼是你99比呢?
結婚是你倆人的事,你倆個組織家庭,禮全應該是你或你c6比你父母的作為報答父因養育之思 ...

我發覺在BK一講禮金, 就有好多媽咪埋怨當年6299俾得少, 我真係覺得奇怪, 佢地係嫁俾人地個仔, 結婚都係班後生既去結, 老人家有錢都留俾自己安享晚年啦, 唔通仲要羅老本幫班後生做大龍鳳?! 連結婚都無錢, 又學咩人組織家庭呢? D老人家養到個仔甘大個都仲要貼埋錢佢娶老婆, 真係前世欠左個仔同個新抱架咩?!

各位媽咪, 如果你嫌收禮金少, 可以唔嫁架, 個老公係你揀, 佢俾唔起既話, 開心就將就一下, 唔開心就咪嫁, 唔好入6299數!

侯爵府

好媽媽勳章

If you read more topic here....... you may think like me (when my son get marry):

1) I (as a 99) won't give 禮金 to them.
It is because even you give all your saving to your daughter in-law's parents, your daughter in-law still think you should pay more. However, after get marry, she will tell you that she is marry to your son, not your family. Therefore, she does not have any responsibility to follow your instruction, take care of you (99), or join your family's activities. She will tell you that moden woman don't follow those old traditions. (expect she want to ask for your help such as borrow $ to buy her flat......)

2) Never live with your daughter in-law. It is because even they do not have the ability to rent a flat outside and live in your flat (free of charge), she will still complain about you are too dity, too much things, bad cooking, too lazy, your other son/daughter/relatives always come to visite you ........... and tell all other people/friends that you treat her bad!

3) never help them to take care of their baby.
She will complain that your method is not good, you haven't follow her instructions, you want to hurt her kids (such as give xxx to kids). After the kids go to school, she will tell you it is your responsibility to take care of her kids. It is because the kids is your grandson!!!!!! Therefore, she don't need to say 'thank you' to you.

原帖由 為食熊 於 09-1-6 20:34 發表

我發覺在BK一講禮金, 就有好多媽咪埋怨當年6299俾得少, 我真係覺得奇怪, 佢地係嫁俾人地個仔, 結婚都係班後生既去結, 老人家有錢都留俾自己安享晚年啦, 唔通仲要羅老本幫班後生做大龍鳳?! 連結婚都無錢, 又學咩人 ...

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

有左bb先入門同禮金多少係兩樣o野.
或者我保守, 個人認為有左先結婚就唔係o甘好.
至於禮金問題, 我結婚時所有支出係我同老公一齊比,
而我一向對6299都好尊重,
所以我係男家好有地位, 佢地唔敢比說話同面色過我.

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 ac321 於 09-1-7 10:43 發表
If you read more topic here....... you may think like me (when my son get marry):

1) I (as a 99) won't give 禮金 to them.
It is because even you give all your saving to your daughter in-law's parent ...

我又係2個仔, 雖然仲好細. 但有時會諗佢地娶老婆時, 我要點做好.講真响度見到d新抱成日都話奶奶唔好, 我都好驚.

侯爵府

好媽媽勳章

me too!!!!
我結婚時所有支出係我比, (It is because my 99 use all my husband's $ to buy her a flat before .....)
My partens never ask for 禮金, tables, and all other things (give only 1 addition: we won't live with 62 99)
We (I and my husband) share our living expenses.

=>所以我係男家好有地位, 佢地唔敢比說話同面色過我.

原帖由 littleangelyy 於 09-1-7 11:10 發表
有左bb先入門同禮金多少係兩樣o野.
或者我保守, 個人認為有左先結婚就唔係o甘好.
至於禮金問題, 我結婚時所有支出係我同老公一齊比,
而我一向對6299都好尊重,
所以我係男家好有地位, 佢地唔敢比說話同面色過我. ...

侯爵府

好媽媽勳章

Then, you should save $ for the living expenses when you are old.
It is because most of the daughter in-law think that your son's (husband) $ is hers...... If your son want to give you living expenses /extra $, she will complain that you (99) are using her $........ (I always find similiar topics here..... she complain that she give too much $ to her 99. When she write more, I find that it is not her $. It is her husband's $. She even don't share living expenses with her husband. Her $ is hers, and her husband's $ is also hers. )
However, when your daughter in-law give living expenses / extra $ for her parents, she will say that it is her $. Those $ are not related to his husband (your son) !!!!!

原帖由 mywong 於 09-1-7 11:13 發表

我又係2個仔, 雖然仲好細. 但有時會諗佢地娶老婆時, 我要點做好.講真响度見到d新抱成日都話奶奶唔好, 我都好驚.

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

我都覺得樓主好奇怪,
現代人結婚,禮金以男家名義比女家,
人人都知禮金是老公比啦,如果老公唔夠錢結婚會兩公婆一齊比,兩公婆都唔夠錢結婚先會問6299攞錢結婚(其實要用都老人家錢都唔好啦)
禮金比得少是你和你老公的問題,我唔明關你99咩事?

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

如果你99口痕話18000多,你應該叫你老公比夠48000,然後同你99講老公話18000太少太失禮

別墅

禮金...唔係賣身錢.
唔係講老爺唔比, 自己兩公婆攪店就OK架.

記得當年我地結婚都因為呢個問題攪到好煩.
6299當時又話多, 唔願比,叫我同c6自己攪店.
我媽唔肯...仲1分錢都唔可以減(實際要幾多我唔知)一定要佢地出, 唔系就唔好娶.有要生仔又好, 女又好都就跟我姓.
我地結婚註冊年幾之后.....男家(6299)都系要比, 先至做返中式(過大禮,出門,入門.....擺酒)

侯爵府

好媽媽勳章

禮金 is = 賣身錢 in chinese history.

原帖由 25lam 於 09-1-7 11:39 發表
禮金...唔係賣身錢.
唔係講老爺唔比, 自己兩公婆攪店就OK架.

記得當年我地結婚都因為呢個問題攪到好煩.
6299當時又話多, 唔願比,叫我同c6自己攪店.
我媽唔肯...仲1分錢都唔可以減(實際要幾多我唔知)一定要佢地出, ...

首頁

尾頁

跳至