自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

侯爵府

剛剛由10/3結婚到現在對新人都不斷有野對屋企人不滿。
由結婚噪到清明,由清明噪到今日,剛剛整個家族飲茶各人收到一個白信封。
(上上一篇,上一篇事件,再引申出來的昨晚下半part)

先補充返上一單婚禮事件的座位安排過程,

當晚新人安排自己親兄弟姊妹攝位坐,坐男或女家留下單丁的一個位。
安排二女&表妹拉衫尾座新人自己個位,
所以到開席二女&表妹企晒係度,而新人先坐主家席食乳豬,到第二道菜先叫人座返新人位。

另外有賓客唔夠位,大家與新人同輩分近親的,都先企晒起身,讓位給長輩和其他賓客。

開席播成長片段還有6-7位表姐堂兄企晒係度,包括我。

新人堅持唔加多一圍!
原因酒店擺酒冇得話加就加多一圍,呢個位唔到父母話事!

結果大家分散晒,還要請兩位長輩上前坐主家席,幸好人家俾面幫手尷尬地說笑,緊張才混亂 冇可能酒店唔俾加圍。

新人當場聽到,事後第二朝指責呢2位長輩賓客''阿之阿左''!
還指責阿媽奶奶安排座位不當,叫她''反醒下''!

--------------------------------------------

上一篇已經講述過,過門第一朝的鬧劇(新人找上門鬧屋企人的劇)。
當時有幾位長輩係個男仔阿媽屋企度,所以即日通天(包括姑媽我媽,滾水敬茶位姑姐,大表姐)

事後有長輩(姑媽姨媽級,睇住新朗大的長輩)找新朗傾計,或用傳短信他愛惜家人。

而我就安慰表二女大女,二女哭住同我講,當佢係自己親人儲左成一萬蚊人情,佢地冇良心到要冇座位給她,要坐新娘子後面,新娘子走左佢先有位坐。

望住佢地幾個大,細細個教佢讀書,搵左女友開始爭屋 踢兄弟出房,結婚後開始鬧母親,位老婆坐住大廳睇鬧劇沒有阻止,她還live拿手機現場直擊報導人家鬧劇情況。事後我都短信大仔新朗哥,希望佢愛惜父母親 珍重家人 男人要有承擔 懂分吋。

--------------------------------------------
news:

剛剛一個月過了,
清明長輩有見面去拜山,得知個大仔新抱整個月有搵過父母,還惱父母親與父母吵架一餐。

父母要求俾返一份親戚人情人價目名表,新抱阻止唔可以俾返!

(當初新人以父母名義中式帖印父母名請賓客,由父母交給親戚)

父母/老爺奶奶叫佢地唔係俾返人情錢,只是俾返一張人情名單表,都唔可以?!

私下親戚都講,大多數都二至三千/每位大人去封俾佢地,只係俾面佢地父母老爺奶奶。

入席又要姊妹擋住門口問人簽名(出名入口窄),要賓客對名簽到經姊妹批查才知座位號碼

完全冇放sitting floor plan給賓客,簡單d一句門口姊妹收左人情利是,冇人可以直接入場交俾新朗父母。(已經疏堂親戚的女分開入場,她當晚直接話,被姊妹門口閂)

直到今日男方父母都唔知各親戚封左幾多人情,

各親戚當然覺得對新人"知書失禮"大學生

-----------------------------------

2nd news:

昨日新人將自己弟妹&幾位"阿之阿左"親戚的人情全數掉回俾人。放底白信封唔出聲走人。

其中一個就是(滾水敬茶)的長輩姑姐,

她慶到一個點炆到面都紅晒,因為剛剛50大壽前後日子,新人一個白信封入幾張銀紙俾佢[白信封入錢似咩jm自行思考],冇thank you卡。

同一時間,某些親戚當日幫手出的士塔車錢就入紅利時封!!

總之有幫個母親話左新人有關人情價目表要給父母知道。話左幾句都,人情白信封全數退還。

wcpcelia    發表於 17-4-13 10:48
chanhaiyi112    發表於 17-4-12 21:42
funfun759    發表於 17-4-12 14:23
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

侯爵府

最初以為摘回禮利是,

原本唔係,有d封左8-9000一家三口都冇摘回。

只有新人認為"阿之阿左" 睇唔順眼的幾位,收白信封。

個個都問咩原因,咩動機,咩意思呀?! 多謝賞面參加都冇,見口見面掉個白信封黎
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

禁止訪問

複式洋房

回覆樓主:

怪獸新人

wcpcelia    發表於 17-4-12 17:29

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

回覆樓主:

睇左結婚當晚既事,安排表妹坐新人個位,已經覺得不可思義,無得救
我是一隻喵

公爵府

虎到金來勳章

正垃圾。

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

對新人咁差,個做咁厚禮。

侯爵府

Sumyeema1 發表於 17-4-11 20:49
對新人咁差,個做咁厚禮。

父母平時好人,封得唔少俾我們後輩

有些摘回人情

而且新人的結婚帖,新人自己都印有父母的名義去請人來

珍珠宮

其實做咩事啫?唔好見,唔往來得唔得?呢D人都費事睬佢。side. 鬼氣

珍珠宮

搞到眾叛親離

不如放手唔好再理
當個仔離家出走
等個仔同新抱好好生活算
搞到而家家嘈屋閉,有排氣受

伯爵府

回覆樓主:

清明咁玩野

侯爵府

回覆樓主:

唔彩父母老爺奶奶,但還霸住間房,當迷你倉,唔俾細老

公爵府

好媽媽勳章

呢啲所謂親戚有今生冇來世
網上世界咩人都有 ,謝絕介紹買賣 ,謝絕代購!

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

文筆可以好少少嗎? 定係我中文租程度低。睇得好辛苦。

Anyway, 祝對新人年年有今日。

admiral2525    發表於 17-4-12 22:23
karenfayelam    發表於 17-4-12 16:53
piklam1    發表於 17-4-12 15:09
30908742    發表於 17-4-12 12:40
qooqoo514    發表於 17-4-12 11:41
funfunfunzz    發表於 17-4-12 10:55
littleangelyy    發表於 17-4-12 10:23
flashsilver    發表於 17-4-12 09:43

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

Huuu 發表於 17-4-11 20:53

扔哂佢d野

子爵府

開心吸收勳章

咁搞笑?!個仔同父母有仇?

公爵府

瞓得好勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

大宅

放消息出去:
有得鬧對無品新人,鬧完仲有錢收番,拉大隊去囉

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

未聽過安排親友坐新人座位咁怪。。。

不過我覺得新郞哥唔係識左女朋友先係咁,你應該對得佢少唔了解佢本性,兩個人唔夾,又點可以係埋一齊呢?新郞同新娘本是同類人。。。

男爵府

開心吸收勳章

Huuu 發表於 17-4-11 20:53

掃佢出門口啦!仲比佢霸房

wcpcelia    發表於 17-4-13 10:48

首頁
12345...9

尾頁

跳至