自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

諾貝爾得獎者都被趕落機

於耶魯大學任教的席勒及其妻維珍妮婭,上月廿四日準備乘搭聯合航空客機從丹佛飛往科羅拉多州亞斯平。雖然席勒夫婦已經登機坐在位置上,不料仍被聯合航空機位職員請落機。據指,聯合航空人員原打算看看是否有人願意主動讓位拿錢,但無人回應,遂請席勒夫婦落機。

經濟學家批一班蠢材
維珍妮婭認為,聯合航空因見他們透過旅遊網站購買機票,所以選擇請他們落機,指他們的機票價錢顯然最便宜。她續指,聯合航空向他們提供二千七百美元(約二萬一千港元)補償,但是無法彌補他們另外安排行程的所有費用。

席勒(圖)曾獲諾貝爾經濟學獎。
席勒(圖)曾獲諾貝爾經濟學獎。
有末日博士之稱的經濟學家魯比尼亦就事件表態,形容聯合航空是「一班蠢材」,竟因為機位超賣而請諾貝爾獎得主席勒落機。維珍妮婭則指,席勒未有因為拿過諾貝爾獎而認為應獲特別待遇。

公爵府

回覆樓主:

著 leggings 唔上得飛機?
兩名穿上打底褲(Leggings)的女童,周日(26日)在丹佛國際機場(Denver International Airport)準備登上美國聯合航空(United Airlines)前往明尼阿波利斯(Minneapolis)的內陸機時,被機場閘口職員拒絕登機。
https://www.hk01.com/%E5%9C%8B%E9%9A%9B/80580/%E7%BE%8E%E5%9C%8B%E5%A5%B3%E5%AD%A9%E7%A9%BFLeggings%E4%B8%8A%E6%A9%9F%E6%9C%89%E9%8C%AF-%E8%81%AF%E5%90%88%E8%88%AA%E7%A9%BA%E7%A5%9E%E5%9B%9E%E8%A6%86%E9%83%BD%E7%84%A1%E6%B3%95%E8%A7%A3%E7%AD%94%E7%9A%84%E5%95%8F%E9%A1%8C

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

有無攞獎,唔係理由 /擋箭牌
而係無理由上埋機,先知無位,趕人落機,擺明公司政策有問題

funfun759    發表於 17-4-12 14:30
davywm    發表於 17-4-12 11:23
願望石    發表於 17-4-12 10:50

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

babyco 發表於 17-4-12 09:20
諾貝爾得獎者都被趕落機

於耶魯大學任教的席勒及其妻維珍妮婭,上月廿四日準備乘搭聯合航空客機從丹佛飛往 ...

我覺得只要係經正常程序買票, check in, 登機, 又無對航機安全構成潛在危險, 唔理佢係什麼人種, 職業, 身份地位, 都要一視同仁, 唔可以強迫人地落機

funfun759    發表於 17-4-12 14:30
gobaa49    發表於 17-4-12 11:54
Ocean11    發表於 17-4-12 11:06
願望石    發表於 17-4-12 10:50
lojo11    發表於 17-4-12 09:38

水晶宮

babyco 發表於 17-4-12 09:23
著 leggings 唔上得飛機?
兩名穿上打底褲(Leggings)的女童,周日(26日)在丹佛國際機場(Denver Interna ...
依個睇過話係STAFF, STAFF FREE/ DISCOUNT 票係會有DRESS CODE既.

大宅

回覆樓主:

搭過 UA 一次,感覺麻麻,之後無再幫襯了。

男爵府

睛靈勳章

I9528 發表於 17-4-12 09:27
...

正確。完全係公司政策失誤(超賣)和職員執行不當。

大宅

都某有愛咯

大宅

其實我都唔明..
登機果陣唔係已經MARK緊位架咩?!
點解會唔知FULL仲比人上機?!

公爵府

I9528 發表於 17-4-12 09:27
...

agree
多數airline check in已經知有無位 ,點會坐底晒先知超賣 ,就係話佢兩年前趕諾貝爾獎得主落機已經上晒報 ,都唔識改善

公爵府

imcd 發表於 17-4-12 09:36
其實我都唔明..
登機果陣唔係已經MARK緊位架咩?!
點解會唔知FULL仲比人上機?! ...

呢個真係最唔明 ,多數airline check in時都知有無位,點會上左機先知唔夠位

象牙宮

2024年龍年勳章

babyco 發表於 17-4-12 09:20
諾貝爾得獎者都被趕落機

於耶魯大學任教的席勒及其妻維珍妮婭,上月廿四日準備乘搭聯合航空客機從丹佛飛往 ...

就醫生被打暈拖落機件事,上至 CEO 下至 crew, 都係班春蟲,多付幾千美金可以令客自願下機,卻變成 Ua 一日市值跌 USD2.5billions。

子爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章

係佢咃公司嘅問題 !
如果真係冇人讓位(又真係好難嘅)咁咪叫兩個空中服務員俾返個坐位出黎囉, 上少兩個服務員. 叫啲經理級服務員做埋啲工作.

男爵府

Sumyeema1 發表於 17-4-12 09:54
就醫生被打暈拖落機件事,上至 CEO 下至 crew, 都係班春蟲,多付幾千美金可以令客自願下機,卻變成 Ua 一 ...

唔係股價跌,CEO都唔出來 sorry.

禁止訪問

開心吸收勳章

子爵府

管理層好有問題!

珍珠宮

禁止訪問

大宅

劣績斑斑的公司,由地勤到CEO ,態度都很有問題,不作檢討,反而越演越過份,為何仍能繼續生存下去?憑什麼呢?

象牙宮

2024年龍年勳章

babyco 發表於 17-4-12 09:42

呢個真係最唔明 ,多數airline check in時都知有無位,點會 ...

因為客人上機坐定定後,四位 crew 才 show up, 話需要機位。

首頁

尾頁

跳至