論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

其實我都諗住換人,但平時要佢帶小朋友放學⋯屋企又冇人⋯都係個句⋯小朋友係佢手⋯點都要忍下⋯加上現在請人唔容易

別墅

小猴子兒 發表於 17-4-15 21:21
我個新工人真係好大膽,係屋叫佢做嘢就唔出聲,又唔回應,比佢返房休息唔該都無聲以為係應該,可能平時我 ...
點解你要俾多5千蚊佢?點解你要俾多咁多錢佢?听你咁講一啲都唔值,仲唔快啲炒?

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

要出聲喎。我工人响阿囡放假時,側側膊瞓到聽到阿囡起身先起身(9點幾10點),即係我起身返工佢都未現身,咁平時佢要倒定杯暖水及切定生果俾我,阿囡放假唔通等於我要自己嚟?所以我每逢阿囡放假前都提定佢要平時咁時間起身,阿囡未起身就清潔定,咁阿囡起身後就可以陪佢(我定晒節目俾阿囡,填顏色,做運動,連線……)。要求係要講清楚,否則佢哋側側膊以為要陪小朋友嘅日子唔洗清潔。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

小猴子兒 發表於 17-4-16 11:50
你講得好!我現在開始對佢嚴勵了,同黑佢面,昨天帶佢出去買菜佢又係玩手機,像木頭那樣站得好遠要我買了菜 ...

你俾嘅時間太多 , 所以吃苦係你 。

第 1 日接佢著貼身衫 - 話之佢著透視迷你裙 , 返到屋企話俾佢聽 , 你屋企基本家規 。
買餸企好遠 - 第一日已經要佢跟身後 , 第三日都唔跟已經炳佢 。
拉門 - 同上
瞓晏覺 - 第1 日眼訓 , 第 2 、3 … … 跟着就會唔瞓覺 。
佢同你講老家唔使做 , 的姐妹去咗加拿大打工 - 我會即刻問佢係咪唔想做要走 , 係嘅話我會即刻同你去辦手續 。

你嗰工人心諗 , 太太怕我唔做 , 就可以要求多多 。

而家係你請工人 , 唔係工人請你 。

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

借錢的工人,難得?

我深信一個拿開$5000一個月的工人,要拿$4500, 一定不憤氣,也不開心。(而且,$4500巳比法例高了)

今時今日的姐姐,重賞下未必出到好姐姐的。反而,持續的管/教/提點可能收效更大。

hsbc005    發表於 17-4-17 03:51

複式洋房

細姐姐 發表於 17-4-16 08:09
你家很大的嗎?你俾$5000!

工人是本地完约,很有本事,咁巴閉要$5000 先肯做?

請問點解返1左三日工第一個星期日無得放既?

子爵府

patricknruby 發表於 17-4-16 23:57
我無仔細睇法例
係咪要工作6天才有一天假,即一星期放一天

放假冇規定一定星期日㗎

大宅

patricknruby 發表於 17-4-16 23:57

跟據勞工法例,做滿六日放一日假(做滿七天,其中一天為休息日)

禁止訪問

子爵府

小猴子兒 發表於 17-4-17 11:42
Hi, 細姐姐!我今天決定炒個新工人,由於佢每次放假都唔按時返來,又唔send下msg 給我話會遲返,三㳄放假一 ...
算吧!
由佢返去Philippines 做太太啦!

我今朝嚇一驚呀!起身,揾工人,想叫佢入我房攞衫去洗,揾晒全屋唔見人,去佢房又冇,但係唔見咗佢個喼,唔通走佬!

但佢d 衫衭又係度,又見佢熨好我d 衫掛咗係厨房,又冲咗茶俾先生,走佬又唔會做埋咁多野先走架!

我問隔離屋司機,話佢15minutes 前出咗去喎!著到好似放假咁

再去佢房,個喼放咗入柜,應該唔係走佬

我諗佢去咗放假,我同佢講咗星期二吖嘛,仲Mark 咗係厨房個大日膺,點解今日出咗去嘅!

揾AGENT 又話冇佢電話,算喇!

等佢今晚返嚟,睇佢搞邊科!

禁止訪問

男爵府

細姐姐 發表於 17-4-17 12:18
算吧!
由佢返去Philippines 做太太啦!
同時唔聽你話放自己假但又做左野至出去,睇你功力了

子爵府

小猴子兒 發表於 17-4-17 12:29
佢係印傭?溝通出了問題,佢可能以為今天係佢假日,不過佢係假日出街前做這麼多嘢!真係要給個like佢,我個 ...
係呀!印傭
我同佢講國語,上一份工,在台灣差不多3年,即未完约,是服待一個4,50歲男人,不會走路,僱主去世,僱主家在台北101旁邊,這全是她說的

我諗佢係誤會放咗假,唔會搞對抗掛!

看她這幾天的表現,也正正常常,做錯了,會說”不好意思“,给她吃的,會講“多謝太太”,叫她做的,她也會跟手去做

係呀!佢又有做好嘢先出去喎!這點我也欣賞!

大宅

我十多年前第一次請工人時,工人亦以為可放紅色假期,後來知道了就修正!

當然你的工人可能是明知冇假放而故意放,總之返來講清楚吧.另外下月3號佛誕亦不是勞工假!

禁止訪問

子爵府

小猴子兒 發表於 17-4-17 14:06
印傭這點很好,出街前會主動做d嘢!菲傭就要叫先會做,我唔鐘意菲了。佢返來要贊下佢,雖然弄錯假日,但佢 ...
工人8點前回來了
她說不好意思搞错了,又唔似做戲

她說去了我區街市,我昨天帶她買餸去過,我講佢知那裏有印尼舖頭,但我不知在那裏,叫她問人

我問佢有幾多錢,她說有$140+,其中$100 是AGENT 俾(我AGENT習慣每個工人新到俾$100責袋),她說用了$10買咗3個印尼餅食,我聽到覺得好鬼惨,我就叫佢煮嘢食,食多d!

今星期日放假,我諗借住佢$500 出街

希望她好好的做

工人也有問我,之前有冇工人,我話有,一個偷戒指,已經blacklist 咗,唔可以再嚟香港,一個賣淫(我用Google translate )

希望她也明白佢太太我不是lulu!

首頁

尾頁

跳至