自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

上年搬公司入元朗, 今日第一次聽到外面一直打鑼打鼓, 又有人吶喊好熱鬧咁, 同事話係一年一度巡遊, 但我只能坐响公司齋聽無得睇, 想問下有無嘢玩架? 小朋友會有興趣嗎? 好玩就下年帶埋細路返工蛇出去

寶石宮

回覆樓主:

今日天后寶誕

伯爵府

回覆 milktealai 的帖子

Thx! 我未睇過巡遊好想去添! 除咗影相, 會唔會有嘢啱小朋友玩架? 好想依家就蛇出去呀

男爵府

今日天后旦嗎!(娘媽旦)

男爵府

照計應該落雨喎!

子爵府

畀面勳章

https://www.facebook.com/WoYuenL ... id=1492502006250328

伯爵府

siuka_mama 發表於 17-4-19 16:04
照計應該落雨喎!
剛剛網上睇巡遊去到大樹下抽炮就完? 即係唔會有小食或攤位? 主要係影相? 我以為係玩到夜晚有舞火龍嗰種添

大宅

笑得好勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

天后誕呀

伯爵府

回覆 carolpig888 的帖子

封晒路玩好正喎!

伯爵府

牛年勳章

男爵府

元朗天后旦好有歷史家,有影到相POST上嚟分享吓。

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

屯門都有慶天后誕嘅巡遊

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 分享愛 想生BB熱投 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

子爵府

笑得好勳章

尋晚見到佢地舞龍, 原來依家已經進化到led龍

伯爵府

掛住睇fb盡元 但依家外面靜晒聽唔到嚕

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

元朗噚晚舞左啦!應該叫“燈”龍,不過都岩既,真係好多人,如果係火龍真係隨時有人傷

伯爵府

elaine_20hk 發表於 17-4-19 16:32
元朗噚晚舞左啦!應該叫“燈”龍,不過都岩既,真係好多人,如果係火龍真係隨時有人傷
...
噢!原來噚晚都有架?! 咁下年應該帶小朋友睇夜晚定第二日好呢?

伯爵府

响fb睇到夜晚燈龍喇! 咁我下年帶小朋友睇夜晚, 無咁熱.

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實夜晚唔係巡遊,係每條村帶獅黎廟同天后娘娘叩拜個啲咋,所以每條獅都係舞一陣到,最重要一開始有條長龍,用LED燈裝飾先圍全場先舞下先咁,不過廟唔算好大地方,都會迫人架,加埋每條村都黎,所以人山人海咋,實則無其他野睇架,巡遊會好好多

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

大埔早幾日都有,無嘢玩架,齋睇,不過都好值得睇

首頁

尾頁

跳至