論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

之前住舊屋時,工人姐姐自己有間房,地方大好多;
但一年前搬左黎依家間屋, 由於係宿舍,細單位,得3百幾尺,2間房仔, 我地3大人+1BB已經好迫, 迫不得已, 只好同姐姐解約;

但無工人的一年, 大家實在太辛苦, 老人家湊小朋友都好吃力; 依家想請番個新工人, 但究竟應該點安排佢的空間呢??

1)訓客廳梳化床嗎--->似乎有d殘忍, 而且法例是否規定要提供睡房俾工人呢?

2)改睡床為碌架床--->改動會好大, 因2間房都要改; 工人跟婆婆一間房, BB變左要跟爸爸媽咪一間, 爸爸訓上格, 媽咪跟BB訓下格, 真係好迫,唔係幾想;

其實我地都plan緊樓市ok時買番間新屋, 但都可能要過多幾個月;
但係呢幾個月, 究竟應該點安排工人姐姐呢?
請大家俾少少意見我好嗎?
THX

大宅

1)訓客廳梳化床嗎--->似乎有d殘忍, 而且法例是否規定要提供睡房俾工人呢?
Yes, law requirements to provide self/shared room (i.e. not toilet, kitchen, non-room) to sleep. Never try yo let your maid sleep in liviing room: it is very inconvenient and affect you use the living room, kitchen and toilet a lot (learn from my painful experience as my maid refuses to sleep on the upper deck on the double bunker bed....in order not to disturb the maid form sleep, I even cannot turn on the kitchen light to clean/boil milk bottles for baby after she sleeps while she does not wash them)

2)改睡床為碌架床--->改動會好大, 因2間房都要改; 工人跟婆婆一間房, BB變左要跟爸爸媽咪一間, 爸爸訓上格, 媽咪跟BB訓下格, 真係好迫,唔係幾想;
How old is your baby? Will you try for a tri-bunker bed (上下格+活動母床)?

原帖由 carfoon 於 09-1-6 11:10 發表
之前住舊屋時,工人姐姐自己有間房,地方大好多;
但一年前搬左黎依家間屋, 由於係宿舍,細單位,得3百幾尺,2間房仔, 我地3大人+1BB已經好迫, 迫不得已, 只好同姐姐解約;

但無工人的一年, 大家實在太辛苦, 老人家湊小 ...
My lovely boy Andrew was born!
He is a July piggy!

viv-viv = andrew-mama

大宅

viv-viv,
好多謝妳的意見呀~!
原來工人訓廳會造成咁多不便.....唉..... 其實以前個工人晚晚好夜至訓,夜過我地; 朝早我地起身,佢都已經醒左; 所以我地都未考慮到呢一點呢;

子母床, 有諗過, 不過空間實在太細啦,根本已經無位去拉張床仔出黎; 依家諗黎諗去,唯有換張碌架床, 俾佢訓上格先啦, 婆婆&BB訓返下格; 呢個變動係最細;

THX THX ~!!

原帖由 viv-viv 於 09-1-6 13:41 發表
Yes, law requirements to provide self/shared room (i.e. not toilet, kitchen, non-room) to sleep. Never try yo let your maid sleep ...

禁止訪問

大宅

請問她適應到嗎? 大約維持了幾耐呢?
THX

原帖由 niuniuma 於 09-1-7 10:41 發表
我工人在她以前的雇主家里就是睡客厅的。。。

大宅

其實好多住政府屋苑而有請工人既,都係要工人瞓廳喎。
我識有個人,住私人住宅(星河明居),因為唔夠房,都係叫工人做廳長。
講真,香港大把人既屋企唔夠大要仔女都做廳長啦!

大宅

我老公都係咁講......

其實如果真係要佢做廳長,有無必要請佢前通知定,等佢有心理準備先呢?
我唔想佢黎到之後黑面....

原帖由 CoffeeCake 於 09-1-7 11:31 發表
其實好多住政府屋苑而有請工人既,都係要工人瞓廳喎。
我識有個人,住私人住宅(星河明居),因為唔夠房,都係叫工人做廳長。
講真,香港大把人既屋企唔夠大要仔女都做廳長啦! ...

大宅

申請佢黎既時候係要填點樣安排佢瞓既。
你可以填果陣話要SHARE空間,私下同佢講唔會有獨立房比佢。
我印印初時到果陣,我屋企未裝修佢都做左兩個月廳長

原帖由 carfoon 於 09-1-7 11:58 發表
我老公都係咁講......

其實如果真係要佢做廳長,有無必要請佢前通知定,等佢有心理準備先呢?
我唔想佢黎到之後黑面....

複式洋房

如果比工人訓應咁係咪要用廉/布圍住佢架?
仲有我家sofa好細,咁訓地下可以嗎?

大宅

我當時無簾喎。
如果瞓地下,你就要買張床墊比佢啦。

複式洋房

原帖由 CoffeeCake 於 09-1-7 14:33 發表
我當時無簾喎。
如果瞓地下,你就要買張床墊比佢啦。

我會買床墊呀,不過因為裝左cam,所以煩緊點樣係個廳度整個簾

大宅

我地習慣夠鐘入房就唔再出廳,所以都叫做比左個廳佢。朝早佢又係要早起過我,所以我從來都無撞過佢瞓覺既時候。
我估,係估咋,未必個個廳長都有簾。

原帖由 夢熊 於 09-1-7 15:42 發表

我會買床墊呀,不過因為裝左cam,所以煩緊點樣係個廳度整個簾

禁止訪問

子爵府

我家印印係睡客廳的.

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

暫時住客廳係無問題既, 最重要係溝通, 暫時性工人大多接受, 但長遠就唔係幾好, 屋企有男人講到尾都唔係咁方便...

好似我咁, 我就無可能比工人瞓廳, 因為c6好夜瞓, 又鐘意睇電視玩電腦, 咁夜都咁光又咁嘈, 你叫佢點瞓丫?! 所以每個家庭既情況都唔同....
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

大宅

我之前個工人都係瞓廰, 因我地當時申請多個單位,但又未攞到. 咁佢黎之前都廣明頭頭都會瞓廰, 直到我AR MUM搬爲止囉, 不過到佢黎到, 都係唔中意, 最後佢都係做咗6個月走咗

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我以前去看樓的時候,見過其中一個單位把客廳入門口的入牆柜的其中一大格給工人睡,還可以趟門讓她有點私隱,不過我就覺得不太好,像日本的棺材酒店一樣!

大宅

我之前個工人初初搬黎時都訓左一個月廳,佢已經做熟左,而且份人比較單純, 就無咩怨言;
不過新請工人, 我都怕有呢個情況出現呢.....

我諗真係要一早同佢講定先, 有定心理準備, 唔想佢到時走人~
我地大家到固定時間就會入哂房, 俾番個空間佢, 希望ok啦~
(只係婆婆夜晚會去下夜尿咁, BB半夜尿尿都唔會煩佢)

多謝大家意見呀~!

原帖由 Casttle 於 09-1-7 17:21 發表
我之前個工人都係瞓廰, 因我地當時申請多個單位,但又未攞到. 咁佢黎之前都廣明頭頭都會瞓廰, 直到我AR MUM搬爲止囉, 不過到佢黎到, 都係唔中意, 最後佢都係做咗6個月走咗 ...

侯爵府

原帖由 saiwanho 於 09-1-7 18:28 發表
我以前去看樓的時候,見過其中一個單位把客廳入門口的入牆柜的其中一大格給工人睡,還可以趟門讓她有點私隱,不過我就覺得不太好,像日本的棺材酒店一樣! ...

我去看樓時, 又係見過呢個design, 我反而覺得幾好wor, 佢又有自己的空間, 又吾駛同我個女一間房

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 hinhinmummy 於 09-1-8 10:41 發表

我去看樓時, 又係見過呢個design, 我反而覺得幾好wor, 佢又有自己的空間, 又吾駛同我個女一間房

haha, 這是沒辦法中的一個辦法。

首頁

尾頁

跳至