想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

我剛新婚幾個月,早前去左跑馬地間醫院想檢查身體狀況,點知一坐低個醫生講到我無希望,即刻sell我做IVF,心情跌到落谷底。

現希望jm們分享成功自然懷孕經驗及助孕秘方鼓勵和參考一下,感謝!

大宅

你有驗血驗amh/fsh嘛?

大宅

該位專科醫生無叫我驗啊。請問我可以到普通科醫生到驗嗎?

大宅

回覆 husky1206 的帖子

該位專科醫生無叫我驗啊。請問我可以到普通科醫生到驗嗎?

別墅

應該一般婦產科醫生都可以驗,你話要驗amh 同 fsh就可以了。fsh要m來第二或第三日先可以驗,如果amh低,真是唔好等,時間唔等人,到時你想做 ivf 可能會後悔太遲。

你可以出 post 叫呢到 d jm 介紹一下!加油!

我同樣 over 40,iui/ivf 努力了3年還末成功,不過我係 amh低,所以每個人唔同!

大宅

回覆 大眼B仔 的帖子

感謝啊!請問有助孕維他命介紹嗎?係邊到買呢?
有朋友建議我去睇中醫,子宮按摩,我吾肯定做邊樣先定全做。

男爵府

Shibin 發表於 17-4-19 22:20
我剛新婚幾個月,早前去左跑馬地間醫院想檢查身體狀況,點知一坐低個醫生講到我無希望,即刻sell我做IVF, ...

時間不等人,不要浪費時間了,趁卵巢功能未完全衰退,趕快ivf吧

男爵府

回覆 Shibin 的帖子

甘奇怪既?冇叫你驗就話你冇希望?

大宅

回覆 Yes_Mom 的帖子

所以一聽到就好失落。。。醫生仲話IVF都只係將機會提高至百分之十

別墅

Shibin 發表於 17-4-19 22:43
回覆 大眼B仔 的帖子

感謝啊!請問有助孕維他命介紹嗎?係邊到買呢?
我自己食 dhea (因為低amh)同 CoQ10,不過dhea唔係人人有効果,低amh 先ok。仲有我聽過天喜丸,我住外國,所以唔清楚,你 search 下啦!呢到好多 jm講。食 supplements 改善卵子 quality 要3個月以上。如果你已經備孕3個月以上都冇,真是唔好等啦!試下 iui 先,平d,不過試1、2次好啦!我們的年齡係要同時間比賽,我真心後悔冇早d開始ivf。加油!

複式洋房

大眼B仔 發表於 17-4-19 22:37
應該一般婦產科醫生都可以驗,你話要驗amh 同 fsh就可以了。fsh要m來第二或第三日先可以驗,如果amh低,真 ...

請問你amh幾多呀?

別墅

losoSSS 發表於 17-4-20 07:11
請問你amh幾多呀?
我2年前0.69,今年再驗0.34

大宅

回覆 大眼B仔 的帖子

請問amh數值最少要有幾多?

大宅

回覆 大眼B仔 的帖子

請問要先諮詢醫生先食supplement嗎?

洋房

我家姐生BB時超過40,試過做了多次ivf不能成功,後來中醫調理後自然懷孕。我剛40歲,今年結婚,希望生BB。決定試家姐的中醫調理(家姐的blog: http://ivfbbb.blogspot.hk/2014/11/ivf.html?m=1 她現在已經有個可愛的兒子了。)劉中醫師轉介檢查激素,其中FSH竟然12.8,她除了建議服用中藥及針灸外,還建議服用維他命E, Q10, dhea 和葉酸,戒煙酒,排卵前做多些運動、浸腳和足夠休息。我帶我先生一齊睇,劉中醫建議我先生對我溫柔和耐心,因為女性在興奮及足夠分泌的情況下更易懷孕,而我先生服了中醫師的中藥後似乎「勁了」。不過調理2個月未懷孕,我會比心機調理半年至一年,不過一年後未有懷孕都可能會試做ivf,如果最後都不成功可能會借卵或收養,因為我和先生都喜歡小朋友。現階段可能想得太多⋯, 但是在BK裡實在看到很多困難生育的例子,有的成功有的最終都不成功,我也不想給自己壓力,所以想定plan A和plan B和 plan C,希望大家最终都能成功生個健康寶寶。

大宅

盡快安排去驗amh啦

大宅

回覆 Kittykittykwok 的帖子

感謝你的分享。

複式洋房

大眼B仔 發表於 17-4-20 07:18
我2年前0.69,今年再驗0.34

不用哭,我比你更差,我雖然未夠40 歲,但amh 0.38 咋

建議樓主盡快驗amh, 如果太低,無可奈何都要選擇ivf

大宅

回覆 Pokemongo 的帖子

會的,今天就去問問。公司附近有位醫生可能幫到我。=)

大宅

我over40,自然懷孕
你地可驗左卵子同精子先,若一切正常,自然懷孕唔出奇

首頁

尾頁

跳至