自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

雞煲煮家明 發表於 17-4-20 10:23
係水銀Hg 定硫柳汞C9H9HgNaO2S呢?知唔知2者有咩分別?
就咁一篇文章都可以令咁多人相信,我開始明白點解 ...

我唔會信呢啲網絡文章。

jeanne1120    發表於 17-4-20 12:03

男爵府

以前我同我老公都覺得打流感針係多餘
直至小朋友返學不停病,仲要搞到全屋人到陪佢輪流病之後就年年都打。。。。
雖然打左都會病但真係快d 好同症狀輕微d

至於樓主話佢d point 有根據仲quote cdc 話vaccine 有水銀。。。 真係唔知就嚇死知嘅就笑死
你可以列出每個point quote 嘅paper/ research 嗎?
你明白所謂證據都有分堅定流 , 同埋就佢嘅可信程度都有好仔細同專業嘅劃分嗎?
https://www.cdc.gov/hicpac/guidelineMethod/008_methods_tables.html

jeanne1120    發表於 17-4-20 12:03

禁止訪問

水晶宮

Gerard 發表於 17-4-20 10:48
係香港你當然可以選擇唔打,因為普遍市民打左,其實你也是受惠之一;就好當年沙士個個人都帶口罩流感都少 ...

我明,我都有咁講架

子爵府

hunghungb 發表於 17-4-20 09:23
難道精油比疫苗可靠?

子爵府

畀面勳章

你講緊CDC 話疫苗有水銀,我係CDC網站搵到原文。
https://www.cdc.gov/vaccinesafety/concerns/thimerosal/

Thimerosal contains ethylmercury.
Mercury is a naturally occurring element found in the earth’s crust, air, soil, and water. Two types of mercury to which people may be exposed — methylmercury and ethylmercury — are very different.

Methylmercury is the type of mercury found in certain kinds of fish. At high exposure levels methylmercury can be toxic to people. In the United States, federal guidelines keep as much methylmercury as possible out of the environment and food, but over a lifetime, everyone is exposed to some methylmercury.

Thimerosal contains ethylmercury, which is cleared from the human body more quickly than methylmercury, and is therefore less likely to cause any harm.

你搵既文中講既"水銀"根本係十分斷章取義。
你信CDC (美國疾病預防中心), 不如又睇下佢呢篇

https://www.cdc.gov/vaccinesafety/concerns/autism.html

佢寫
There is no link between vaccines and autism.
Vaccine ingredients do not cause autism.

你POST 呢D野, 我本人覺得同POST假新聞冇咩分別。

公爵府

回覆樓主:

信醫生, 健康院建議打疫苗!

伯爵府

長毛免 發表於 17-4-20 10:11
我識人佢小朋友
出世已經冇打
而家兩個讀中學

主要因為大環境個個都打
99.9%既人都打左,好似天花被d病毒根本就係呢個環境出現唔到,所有好少部分無打既人就覺得我無打咪一樣無事。
但當越來越多人唔打既時候,呢d病係有機會出返黎。距地無事係因為其他人保護距地。

伯爵府

回覆樓主:

之前朋友屋企個印尼姐姐就係生麻疹,我以為依隻病已絕跡,原來係外國仲有,真係井底之蛙

男爵府

我的育兒心得勳章 熱血勳章

fionstone 發表於 17-4-20 11:16
之前朋友屋企個印尼姐姐就係生麻疹,我以為依隻病已絕跡,原來係外國仲有,真係井底之蛙
...

仲有肺結核都仲好常見

男爵府

豬仔嘜 發表於 17-4-20 10:17
謝謝
因為我就係冇印象細個時有打過

樓主:我就是不信疫苗的一個,不過,基於家庭壓力,都好難完全唔打。我的重點是免疫針干擾了自身免疫系統,所以個人相信分開打好過幾合一,因為身體無咁亂,亦即是d jm話傳統比較好。現代人越來越強調快靚正,其實同大自然越走越遠,各種問題也越來越多

伯爵府

2011精緻種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

adam112 發表於 17-4-20 10:25
你朋友既小朋友唔係香港出世?
係香港應該一出世就打左針

未出世要同醫生講定
醫生係唔敢打既
因為有咩事佢負責唔起

子爵府

呢個疫苗關注協會,我去佢網頁想睇下咩架構,但完全搵唔到係由咩人組成,連係咪有醫護人員在內都唔知... 只係有好多唔知真定假的資訊。

我只想講,唔係話在網上搵到的資料就一定係o岩,之前無記有個新聞節目都有講,網上有好多似是疑非的訊息,市民係要有一定智慧去分辨。例如健康資訊,就通常要睇係咪信得過的醫療衛生機構發出,例如香港的就係衛生處,國際的就係世界衛生組纖。如果唔係呢類大型機構發出,就算話係咩大學咩教授出的研究報告,都唔會信曬。

我有親戚係做科學方面的學術研究,話其實學術界做假非常容易,就算係名牌大學的教授都一樣,有時行外人根本無法分辨真偽同報告質素,而且不同的journal (學術期刊) 的質素非常參差,有d 係d 人求其寫d 野都會刊登,做peer review 亦非常那西。

所以通常科學研究要經過反覆論證,結果先可以當真,由我所講的可信機構發出,咁先係可信。舉例說,世衛話餵母乳係好的,就可信;美國疾控中心話疫苗不會引起自閉症,也可信;但唔知咩叉協會叫人唔好打針,我就唔會信。

男爵府

講真, 你幫唔幫d 仔女打係你嘅選擇, 但我真心替小朋友feel sorry...哩d 父母我都係解釋一次就算

就好似之前有單個女病左,阿媽寧願帶佢去黃大仙都唔帶佢去睇醫生,個阿媽比阿爸怒摑一樣。。。。

我都拜黃大仙,我都用精油,我都睇中醫,但你要識分咩時候做咩野

伯爵府

其實真係好多網絡假post
沒有相關醫學知識既人
唔識分析 自己相信唔緊要 唔好周圍發放假消息害人

除世衛呢類組織可信之外 其他都係笑下就算

想當年我中五會考 全班男生患上德國麻疹
只有女生幸免
就明白疫苗重要性

子爵府

豬仔嘜 發表於 17-4-20 08:55
嗯,我唔生小朋友的
如果我真係有左,99%唔會比小朋友打

生左又唔同諗法,一出世就叫簽名打乙型肝炎。
到時又要衡量自己能承擔患病?疾苗?風險。

子爵府

豬仔嘜 發表於 17-4-20 09:25
咁又唔駛咁激
有d嘢係咪一定要靠打針去預防,仲要係種菌落自己body到
老生常談,充足睡 ...
如果係咁簡單,肺炎鏈球菌就唔需要打疫苗囉。

男爵府

回覆 豬仔嘜 的帖子

你應該仲細,小兒麻庳上一代人,好大影響

男爵府

回覆 大將軍 的帖子

幾十年前...如果係HK出世應該大部份人有打液苗....有針哠記錄...我到現在仲keep住小時候針咭....但要移民外國係要針咭架...如美國...佢地要睇你接種過那一種...如chicken pox係一定要打...

男爵府

luvkaka 發表於 17-4-20 09:18
通常冇小朋友先會咁講, 唔打又边有學返呢?

我啲仔女無打都有學返!
無問題喎!

首頁
45678...11

尾頁

跳至