家庭理財

跳至

首頁
23456...50

尾頁

大宅

Thanks for sharing !

伯爵府

LapHo 發表於 17-4-24 13:31
我從來未買過債券,請問你IB戶口買債券選擇多嗎?我有興趣去開個戶口,另外買債券後抵押摃桿,可以無其他 ...

用IB最大困難係可以買的產品太多,幾乎全世界有上市的產品都可買到(除了封閉落後國家㚈)

IB買唔到大陸的債券,我問過職員。

佢樣樣產品的槓桿比率不一樣,我都唔知係點計

別墅

回覆樓主:

係咪一定要開到私人銀行戶口先得?最小150萬花期?

伯爵府

kby 發表於 17-4-25 23:46
係咪一定要開到私人銀行戶口先得?最小150萬花期?
PB 係800萬, 花肥150萬, IB 係好似無最低入場費, 但係有每個月最低交易佣金10美元, 倉內有10萬美元以上免收。

大宅

我之前係imoney睇到那個blog主既專欄,驚為天人,之後有like佢Facebook page。他主推既bond + reits 現金流組合實際操作仲係唔太明,要慢慢研究。我原本以為本書只係集合所有blog文,但聽到你咁講我都想買一本

別墅

回覆樓主:

不如整個whatsapp group 一齊研究

伯爵府

aliceay 發表於 17-4-26 01:31
我之前係imoney睇到那個blog主既專欄,驚為天人,之後有like佢Facebook page。他主推既bond + reits 現金流 ...
我無玩開FACEBOOK, 昨晚CLICK 入去睇, 原來5月份有個聚會, 不過好快滿了, 本書好多己間書局己售罄, 要等再版, 或者上出版社個裝站訂購。

伯爵府

kby 發表於 17-4-26 08:50
不如整個whatsapp group 一齊研究
係度公開POST可以大家討論, 等高手入來指教我地。
大家有看過什麼好BLOG 或YOUTUBE, 歡迎 POST 出來大家學習。

別墅

據blog主講,5月聚會名額已滿

大宅

maymaggie 發表於 17-4-26 10:30
大家有看過什麼好BLOG 或YOUTUBE, 歡迎 POST 出來大家學 ...

其實好多 blogger 既 blog 都好值得睇,好似止凡,巴黎,東昇,80 後,龔成。。。我都有追開, 各有各特色
仲有 BK 既大力,佢教人既投資態度都好好,自已本身都有月供股票,之後仲跟佢學買理財產品
最重要要識分析各人投資方法,吸取當中知識技巧,理念,再學以至用

伯爵府

chasiusiu 發表於 17-4-26 13:12

其實好多 blogger 既 blog 都好值得睇,好似止凡,巴黎, ...

大力有教理財產品?買咩野?

大宅

chasiusiu 發表於 17-4-26 13:12

其實好多 blogger 既 blog 都好值得睇,好似止凡,巴黎, ...
得罪講句,我睇左大力咁耐,我覺得佢跟本唔得。

大宅

boy9289 發表於 17-4-26 17:47
得罪講句,我睇左大力咁耐,我覺得佢跟本唔得。

得唔得就各人睇法唔同,我覺得之前講既人仔,月供股票,國内理財產品,我自已都有運用,成績不過不失,大力只係唔建議大家炒賣,投資保守,隱陣,我覺得 ok 呀

大宅

maymaggie 發表於 17-4-26 13:45
大力有教理財產品?買咩野?

應該有,除非我之前睇錯人名,個 topic 應該都一兩年之前,好 HOT 架

伯爵府

maymaggie 發表於 17-4-26 10:30
大家有看過什麼好BLOG 或YOUTUBE, 歡迎 POST 出來大家學 ...
好呀! 大家討論下, 分享一下。 我之前都有睇開starman個blog, 我都想自己set up個portfolio, 但暫時有啲無從入手, 債市又預佢一定會跌或調整因為加息, 而股市或REITS現價又升左咁多, 又唔敢出手買住。我而家都係將啲錢搬嚟搬去做住定期先, 咁你個portfolio 進展如何?

大宅

maymaggie 發表於 17-4-26 10:24
我無玩開FACEBOOK, 昨晚CLICK 入去睇, 原來5月份有個聚會, 不過好快滿了, 本書好多己間書局己售罄, 要等再 ...

我買左本書了
但我對現在的市況可唔可以直接複製bond+reits有點疑問。這個組合在前幾年低息環境是很適合的,但問題現在加息週期來臨,債劵牛市已結束,加息週期也不利reits這種高息股,有人問過作者但他的答案非常玄,基本沒得出一個答案。

男爵府

aliceay 發表於 17-4-27 03:08
我買左本書了
但我對現在的市況可唔可以直接複製bond+reits有點疑問。這個組合在前幾年低息環境是 ...

其實盡信書不如無書,書中最大概念就係賺息差,同樣操作未來環境可能唔再work,作者主要提到現金流分散:物業、債、股、生意,條條大路通羅馬,未必要跟足作者條路而行。

男爵府

maymaggie 發表於 17-4-20 23:25
希望你可以花些時間去睇, 因為呢個BLOG, 改變了我過去一些投資想法做法, 我現在每月收息已足夠我生活有餘。 ...
謝謝分享, 可唔可以透露一下, 你用多少資本能做到每月收息足夠生活, 而每月收息又是多少?

伯爵府

Danjunior 發表於 17-4-26 22:17
好呀! 大家討論下, 分享一下。 我之前都有睇開starman個blog, 我都想自己set up個portfolio, 但暫時有 ...
原來你都有睇開, 我都係近幾個月先知有呢個BLOG, BK 唔見有人講。
我仲砌緊個 POOL , 仲買緊貨, 優化個投資組合。

男爵府

畀面勳章

我用了他的方法加d變化:債券(本金加加按層樓)+Reits(加埋盈富)+其他投資, 扣除利息, 現在每月有4萬幾收入....

已經退休了, 大家也加油 !

首頁
23456...50

尾頁

跳至