自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

1928mickey 發表於 17-4-24 21:48
教左冇用,上錯車出錯口必經過程

的確係,自我解決問題很重要

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

自由行

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我都有小朋友。。。舊年一家5口。。。我係自由行日本。。。從來都冇諗過要跟團 舊年我3個小朋友仲係6歲幾,4歲同未夠2歲
我地舊年係去名古屋。。我地未去過大阪。。。但一聽到去d景點都要搭成個鐘車。。我就放棄了。。
朋友剛去名古屋。。。佢睇其他人blog。再去左好多“新”地方玩。。。好吸引,有機會都會再去

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我睇左D搭車路線,睇到有D暈暈地

公爵府

2024年龍年勳章

回覆 mercurycc 的帖子

同意,真係怕怕

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

RITTY 發表於 17-4-23 22:28
諗住暑假1家4口去日本,但未去過跟團定自由行?同埋邊度啱小朋友玩?大阪?沖繩?北海道?
...

大阪食玩都適合小朋友, 交通便利, 食水, 衛生及治安等好好, 唔需要擔心呢方面問題.
如果沖繩, 北海道, 可能自駕方便D, 都另有樂趣, 而且孩子上車訓, 都有好處, 但要大人肯做司機.

否則大阪交通就好似方便D.

行程唔好咁急趕, 最好每日一個/兩個境點. 最好可以返酒店休息下.

大阪可以考慮去:
神戶的包超人館
大阪cup noodle館做下cup noodle
大阪兒童樂園
環球影城(可能排隊都會辛苦, 自己考慮去唔去)
海遊館+ 隔離LegoLand

禁止訪問

侯爵府

諗住暑假1家4口去日本,但未去過跟團定自由行?同埋邊度啱小朋友玩?大阪?沖繩?北海道?
...

沖繩,好啱小朋友,但暑假會唔會成日打風?

公爵府

回覆樓主:

先去旅行社睇行程有咩景點想去,上google search 大阪親子遊又得。

www.skyscanner.com search 機票
www.hotelscombined.com & trip advisor search 酒店
搭車dl google map & Y!乘換案內

上年暑假我一家四口(6 and 11歲)第一次京阪神自由行玩10天好easy,完全不用問路。搭車用IC卡(即八達通),有時間可上大阪周遊卡網,買2日卡包好多景點&遊玩&地鐵。

我家去完大阪去東京都冇難度。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

象牙宮

RITTY 發表於 17-4-25 10:35
我睇左D搭車路線,睇到有D暈暈地
咁就第一次跟團,有印象才自由行,有小朋友又推喼又拖住係幾煩。

象牙宮

Honey 發表於 17-4-25 12:19
先去旅行社睇行程有咩景點想去,上google search 大阪親子遊又得。

www.skyscanner.com search 機票
而家有電話已經好方便,想做咩都有晒資料,以前拿住本地圖年代差好遠。

1928mickey    發表於 17-4-25 16:36

象牙宮

回覆樓主:

我都未去過,北海道地方大會跟團,大阪會自由行!儲緊錢

大宅

自由行啦!跟團太早起身,吃飯未必安胃口,自由行自己跟自己情形調整.你跟團人家不會就你小朋友的.去大阪市區比較多小朋友選擇.選擇酒店在地鐵附近.

子爵府

自由行啦,大阪其實晤難自由行。同埋依家可以隨時上網,更加容易左。

男爵府

...
除非你有強迫症一定要跑景點,如果唔係自由行一定係首選
由其帶埋小朋友,幾時醒幾時食幾時痾唔駛限住晒,抱住輕鬆遊既心態,輕鬆咁玩

沖繩冇咁城市,冇咁多人,陽光海灘遊樂場,小朋友一定岩玩,不過前提最好自駕

北海道小朋友怕唔怕太長途?

大阪簡單易安排行程,好多地方會講中文,不過某D地方太多大陸人
我係第一胎, 祝各媽咪開開心心 !

男爵府

睇下自己鐘唔鐘意PLAN行程, 如果怕煩就跟團

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

RicardoKaka 發表於 17-4-25 15:06
有冇人幫手一齊plan? 如果自己一個,不如跟團吧

冇人plan呀…而家努力上網睇緊路線同行程,如果睇唔掂就跟團

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至