自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

月牙兒♡ 發表於 17-4-24 09:43
咩心態? 同行怕搶生意?香港人質素真係低成咁?
踩單車租單車, 沙田大埔啦, 仲要係呢個區試行,

我覺得同行或坨地多, 人地就要鋪租風險,
佢地就係單車安全風險了........競爭對手

有得揀我都會揀後者租單車, 方便

不過車放街一直都唔安全......

男爵府

唔好以為香港及大陸先有vandalism, 好多cities 都有呢個問題, 有d 就公器私用。

水晶宮

Kuri 發表於 17-4-24 11:01
我覺得又唔需要即刻扯到香港人無品,明眼人一睇都知發生緊咩事,真係無品就拆晒啲零件走咗,駛咁辛苦抬起 ...

真係有折零件

大量零件疑被偷 共享單車即日變殘
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170420/mobile/bkn-20170420195641424-0420_00822_001.html

子爵府

亞路 發表於 17-4-24 10:31
2000前真係一片樂土嫁, 係b6多左來港生活, 又唱歌又跳舞, 好多香港人唔知咩係人定鬼, 所以先狗咬狗骨, 連 ...
咁都關B6事, 有時有D嘢, 本身有問題就要正面去面對, 錯就要去改, 一味賴, 真係好咩? 唔識去改善, 唔識去努力, 受害既係我地下一代. 冇公德心唔理咩國家既人都有, 係咁既情況下, 唔係應該一致對破壞者既咩? 順便教育下D小朋友, 唔好學.

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Kuri 發表於 17-4-24 11:01
我覺得又唔需要即刻扯到香港人無品,明眼人一睇都知發生緊咩事,真係無品就拆晒啲零件走咗,駛咁辛苦抬起 ...

而家係有齊晒拆零件, 擲落河, 擺返係度嘅車又甩皮甩骨喎! 咁明眼人又代表邊一項呢?

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

回覆 leungszeon 的帖子

哈⋯⋯總之乜都會入大陸數!

伯爵府

I9528 發表於 17-4-24 11:30
要啩
原來係無本生利:
https://www.hk01.com/sns/article/86233?utm_content=buffera2ac9&utm_medium=Social&utm_source=facebook+hk01&utm_campaign=buffer
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

水晶宮

brindlewin 發表於 17-4-24 11:19

你講的是道理,兩地基建同需要本質唔同。

大陸都有報導有人會偷個gps 或整花個二維碼變私用,

其實任何地方都會有呢啲破壞分子冇得被,做生意呢啲檔壞脹,

最緊要係冇影響其他正常市民用到呢個設施就得啦

伯爵府

alicemic 發表於 17-4-24 11:58
而家係有齊晒拆零件, 擲落河, 擺返係度嘅車又甩皮甩骨喎! 咁明眼人又代表邊一項呢?
...
樓主標題係掉單車落河,我應該係指呢項
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Kuri 發表於 17-4-24 11:06
話時話,我都想知,啲單車就咁泊係路邊,間公司駛唔駛俾租政府?

電視影過出嚟, 共享單車泊晒原本居民泊緊嘅單車位,有無比租就唔知, 但一定知打擾到原本居民嘅生活模式, 你叫本身揸開自己單車嘅人泊係邊?

翡翠宮

畀面勳章

亞路 發表於 17-4-24 10:31
2000前真係一片樂土嫁, 係b6多左來港生活, 又唱歌又跳舞, 好多香港人唔知咩係人定鬼, 所以先狗咬狗骨, 連 ...
你不如搵番2000年前的新聞睇下先啦

日日是好日

翡翠宮

Kuri 發表於 17-4-24 12:00
樓主標題係掉單車落河,我應該係指呢項

明白, 即係睇野唔應該睇全面, 要單獨睇一樣, 咁我錯了

侯爵府

月牙兒♡ 發表於 17-4-24 09:43
咩心態? 同行怕搶生意?香港人質素真係低成咁?

真係同行既就真係好冇品,怕比人搶生意,應該諗下有咩可以改善,就好似的士司機咁,政要推出優質的士,佢地應該檢討自己,唔係出黎慢駛抗議……。

伯爵府

alicemic 發表於 17-4-24 12:03
電視影過出嚟, 共享單車泊晒原本居民泊緊嘅單車位,有無比租就唔知, 但一定知打擾到原本居民嘅生活模式 ...
都係
其實香港根本唔適合,我覺得只有那些真正設計係用單車代步嘅城市先適合。

翡翠宮

畀面勳章

hiragana 發表於 17-4-24 10:36
成個概念錯晒, 本來係要方便日常生活同減碳, 但佢係沙田同天水圍start共亨都唔知為咩。。。
最實際係在 ...
香港市區冇單車徑,唔work
日日是好日

別墅

無品

男爵府

alicemic 發表於 17-4-24 12:04
明白, 即係睇野唔應該睇全面, 要單獨睇一樣, 咁我錯了

唔洗比租架, 所以單車鋪覺得唔公平告佢阻街, 但食環無執法, 可能咁.......所以........其實我都覺得要收番佢租場費好d!

首現香港的共享智能單車GoBee.Bike被發現慘遭丟進城門河,引來不少網民同情,亦惹來疑測是否遭同行毒手,有單車店負責人坦言行內有不滿,但相信毒手之言,只是謠傳。

GoBee.Bike使用公眾泊車位賺錢的經營模式「無本生利」,惹行內不滿,有單車店負責人指,曾遭食環署人員指阻街抄牌,但當時食環署職員卻指找不到GoBee.Bike負責人而未能執法,不滿政府存雙重標準。

GoBee.Bike則回應,已獲政府支持,公司亦會評估停泊情況,防止旗下單車長期霸佔公眾泊車位。

翡翠宮

Kuri 發表於 17-4-24 12:05
都係
其實香港根本唔適合,我覺得只有那些真正設計係用單車代步嘅城市先適合。
...

其實香港路窄彎多加上人多車多, 外國做到嘅嘢香港未必做到, 加上共享嘅前提要人民自律有公德心, 香港人最鍾意周圍mark到此一遊同據為己有,咁點做共享呢?

翡翠宮

guardianangel 發表於 17-4-24 12:11

雖然同行有嫌疑, 但揸開單車嘅市民個位被人霸咗,郁手發洩都唔係無可能

男爵府

alicemic 發表於 17-4-24 12:15
雖然同行有嫌疑, 但揸開單車嘅市民個位被人霸咗,郁手發洩都唔係無可能
...

居民唔會約埋一齊周圍去不同地點搞共享單車啩,我有信心我地嘅香港警察好快捉到人,其實香港人一向牽涉到利益冲突都好兇狠架

首頁

尾頁

跳至