親子旅遊

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

其實親子旅行唔係第一次,但因為今次去嘅地方係日本沖繩石垣島,好多人都知道呢度嘅公共交通只有巴士,而且班次好疏,一般人黎都會係自駕遊,但因為我唔識揸車,而且得三個人包車好唔抵,所以只好選擇島上唯一公共交通 - 巴士(唔計的士同船),所以我好想喺度分享一下今次嘅旅程,等一D唔識揸車嘅朋友都可以容易D計劃石垣島旅程。

首先,要介紹一下石垣島。其實石垣島係屬於八重山群島嘅一部分,而石垣島就係整個八重山群島裡面政治、經濟和教育嘅中心。石垣島地形多變,而且島上多被森林所覆蓋,整體黎講係一個主要黎感受郊外清新空氣嘅好地;而八重山群島位於日本沖繩西南方,由那霸搭坐國內線飛機出發大約需要40-45分鐘;但係其實喺台灣出發,搭乘國際線飛機六都只係需要40-45分鐘就可以抵達石垣機場,而喺香港飛過去,都只係需要2個鐘多少少。

今次旅程嘅成員包括:婆婆 + 姨媽 (即係我) + 8歲姨甥女,由於三個都唔識揸車,所以只可以靠島上嘅公共交通工具,所以喺進入旅程之前,要先同大家分享一下有用嘅連結:

石垣島巴士線資料:http://www.cosmos.ne.jp/~bus/azu_hp4-rosen.html
石垣島往外島渡輪資料:http://ishigaki-dream.co.jp/languages/c_tp.html#竹富

對於唔識日文嘅我,最初一打開上面嘅連結真係頭都痛埋,但其實當你用Google map輸入要去嘅地方,選擇路線規劃及乘坐公共交通工具,Google map係可以顯示埋每一個巴士站嘅名稱同埋你嘅定位,咁就可以知道自己去到邊同邊個站落車喇!而且我今次發現Goolge map另一功能,原來我輸入中文,佢都可以搵到佢喺日文嘅位置,所以係非常方便。而且石垣嘅巴士係好準時,基本上唔會遲多過2分鐘,所以只要搵岩巴士站位置而你早過巴士到達時間去到,基本上你就可以上到車。

其實石垣機場唔大,一出國際航線嘅出口直行兩步,向右手邊行已經見到巴士站,而一般從機場去返石垣市中心,係可以坐#4或者#10巴士線,其實兩條線嘅終於站都係石垣巴士總站,只係中間途經嘅地方會有少少唔同,所以就要視乎你酒店嘅位置而決定坐邊班巴士。另外一個重點,就係大家一定要買坐巴士嘅5 days pass,成人2000yen,小朋友1000yen,一上巴士就可以同司機講要買呢個pass,咁黎緊咁多日就可以靠坐巴士周圍走。

PS. 可能大家都會問:「你去6日wor!咁最後一日咪要自己俾錢坐車?」其實當初我都諗住係咁,但到最後一日先發現,原來呢個5 days pass係非常好,因為佢所指嘅「5 days」,即係240小時,係由你上車果刻先開始計架!我係19/4中午12點買呢個pass,所以係可以用到24/4中午12點,真係超讚!!!

我地嘅行程如下(19/4 - 24/4):
Day 1 - 香港→石垣→民宿check in→午餐(日本家庭式餐廳)→公設市場→預約浮潛→晚餐(金牛)→Family Mart #24 #29
Day 2 - 早餐(比嘉豆腐)→小濱島→竹富島→晚餐(一魚一會)→海鹽專門店(食雪糕)#44 #49
Day 3 - 早餐(Yakiniku Parlor)→平久保崎燈臺→玉取崎展望台→西松屋→晚餐(Coco Curry House)→MaxValu、Daiso(100yen店)、藥妝店 #56 #58
Day 4 - 早餐(杯麵)→川平灣→午餐→八重山民俗文化村→晚餐(七輪燒雞)→西松屋、Daiso(100yen店)、Mori #80 #85
Day 5 - 早餐(Family Mart)→幻の島浮潛、午餐(Hamburg Burger Shopきたうち牧場ハンバーガー店)→茶點(鮨人回轉壽司)→メイクマン石垣店→晚餐(石垣屋)→放煙花(Tadahama)→MaxValu→Family Mart #90
Day 6 - 早餐(麵包)→機場 #90

今日先講到呢度,黎緊會同大家繼續分享我地點樣坐巴士同埋旅程嘅經歷。

PS. 由於去完旅行就要返工喇!所以出post可能會慢少少,希望各位唔好介意。

伯爵府

好媽媽勳章

機票價錢?

大宅

Princess_Sa 發表於 17-4-25 13:08
其實親子旅行唔係第一次,但因為今次去嘅地方係日本沖繩石垣島,好多人都知道呢度嘅公共交通只有巴士,而且 ...

追看呀

大宅

BforGirl 發表於 17-4-25 13:22
機票價錢?
HKD2,500 for 3,已包括所有稅項及來回60kg行李。但其實行李買多左,40kg都應該夠 PS. 我係拎左2個24寸行李箱

大宅

其實親子旅行唔係第一次,但因為今次去嘅地方係日本沖繩石垣島,好多人都知道呢度嘅公共交通只有巴士,而且 ...

學下野先,我8月出發都係唔自駕,機票同你一樣價錢

男爵府

Princess_Sa 發表於 17-4-25 13:27
HKD2,500 for 3,已包括所有稅項及來回60kg行李。但其實行李買多左,40kg都應該夠 PS. 我係拎左2個24寸行 ...

HK$2500 for 那霸空港 - 石垣空港來回?機程幾耐?

大宅

takudd 發表於 17-4-25 13:33
學下野先,我8月出發都係唔自駕,機票同你一樣價錢
多謝支持,希望D資訊可以幫到你規劃行程,但因此要返工可能出post會慢D,希望你唔好介意。

大宅

tammykam01 發表於 17-4-25 13:38
HK$2500 for 那霸空港 - 石垣空港來回?機程幾耐?
唔係呀!HKD2,500係由香港直接飛去石垣空港呀!機程大概2個鐘多少少。至於那霸起石垣幾錢我唔太清楚,機程就大概1個鐘啦!

男爵府

Princess_Sa 發表於 17-4-25 13:47
唔係呀!HKD2,500係由香港直接飛去石垣空港呀!機程大概2個鐘多少少。至於那霸起石垣幾錢我唔太清楚,機程 ...

機票價錢很抵

大宅

樓主是否好早訂機票2,500仲要for 3

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

Thanks for sharing!!

男爵府

支持親子油雞

伯爵府

好媽媽勳章

Princess_Sa 發表於 17-4-25 13:27
HKD2,500 for 3,已包括所有稅項及來回60kg行李。但其實行李買多左,40kg都應該夠 PS. 我係拎左2個24寸行 ...

抵抵抵

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

thx for sharing

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

子爵府

我買左7月頭的,$1200/位

子爵府

好野!

男爵府

沖繩有什麼地方值得玩?請介紹吓。

男爵府

虎到金來勳章

我7月中去, 想放煙花, 留毛

水晶宮

留毛學嘢

樓主你覺得石垣好唔好玩?係咪純觀光?

首頁
12345...10

尾頁

跳至