自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2018復活節勳章

家有2個小朋友,有時教導大家要相親相愛個陣....諗諗下現實社會並不是.眼見有錢,中產,以至隔離鄰舍好多兄弟姐妹不和個案或者爭產.其實有冇d兄弟齊心故事????

珍珠宮

回覆樓主:

下,我身邊認識嘅幾個家庭,包括自己,都係互相支持
閒時可能串串貢,但有時一定係一條心

珍珠宮

回覆樓主:

就算世途險惡,唔通你教佢地要自私自利,唔好相信對方咩?。。。

子爵府

2018復活節勳章

終極熊貓 發表於 17-4-25 14:37
就算世途險惡,唔通你教佢地要自私自利,唔好相信對方咩?。。。
就係想搵d正面故事

水晶宮

事實和現實,人都是自私和猜忌的動物

唔係話無相親相愛,總有的,但大部分唔係囉,眼見自己和身邊好多人,兄弟姊妹大晒都各自為政,好多唔同因素反面,吵架,視為仇人咁多的是

芝麻街    發表於 17-4-25 19:51
boccioni    發表於 17-4-25 19:29
sonet    發表於 17-4-25 17:20
lam.9    發表於 17-4-25 17:13
APIGMA    發表於 17-4-25 16:53

珍珠宮

大檸樂 發表於 17-4-25 14:32
家有2個小朋友,有時教導大家要相親相愛個陣....諗諗下現實社會並不是.眼見有錢,中產,以至隔離鄰舍好多兄弟 ...

家人親人也講緣份的,當然會教佢地相親相愛,但也不會強求

男爵府

終極熊貓 發表於 17-4-25 14:36
下,我身邊認識嘅幾個家庭,包括自己,都係互相支持
閒時可能串串貢,但有時一定係一條心
...

可唔可以分享一下成功令兄弟姊妹和睦友愛嘅原因

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我同我身邊既朋友都係兄弟和睦, 就連姑9, 妯娌都有商有量
我二伯好搞笑, 成日對住亞哥細佬講肉麻說話, 親愛既哥哥, 最錫既細佬....

stagea    發表於 17-4-25 16:53

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

家有2個小朋友,有時教導大家要相親相愛個陣....諗諗下現實社會並不是.眼見有錢,中產,以至隔離鄰舍好多兄弟 ...

未結婚前應該有,結婚後多左兩個女人介入。想齊心都可能唔得,如何仔女大埋,大家都要為自己個一房打算。咁就更加唔會,否則郭生同許生都唔會坐監

伯爵府

回覆樓主:

我覺得父母從小教導價值觀,唔會無用,當然,身教更重要,如果樓主有兄弟姊妹,咪多點聯絡。

我身邊朋友,兄弟姊妹情都唔錯。有唔多好的,可能都是父母做成,最明顯的是偏心,如果父母明顯偏心,小朋友會妒忌就好難和諧。

蛋皇哥0127    發表於 17-4-25 16:52

子爵府

hanbb 發表於 17-4-25 14:57
我覺得父母從小教導價值觀,唔會無用,當然,身教更重要,如果樓主有兄弟姊妹,咪多點聯絡。

我身邊朋友, ...

父母偏心是兄弟姊妹關係疏離的主要原因

芝麻街    發表於 17-4-25 19:52
sonet    發表於 17-4-25 17:23
wcpcelia    發表於 17-4-25 16:20

珍珠宮

我覺得父母取態係好重要嘅角色,直接影響我地如何相處。
我家五個性格愛好都唔同,上兩輩仲重男輕女添,好多時會苛責女孫寬縱男孫,但我父母返嚟會擺平返。所以家哥細佬亦唔會恃寵,阿婆一開聲責怪我地姊妹反而即幫返我地,咁本來爭嘈開的都一筆勾消,

蛋皇哥0127    發表於 17-4-25 16:52

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

根本生出來就話感情好,
邊可能 ,係呃人呃自己,
人夾人緣,
邊可能個個都咁好,相親相愛

sonet    發表於 17-4-25 17:23

珍珠宮

好媽媽勳章

身邊好多都唔係正面既結局,爺爺麻麻果邊叔伯姑姐為錢反目,婆婆公公舅父呀姨為爭遺產反目,自己同細佬關係疏離,c6同個妹打交打到大,關係疏離。
所以我都只生一個,兄弟姊妹相親相愛好多時只係父母既幻想,講真有邊對父母唔想?教一定係教佢地要互相幫助,相親相愛,現實歸現實,有時有兄弟姊妹仲煩過無,我真心寧願無細佬,煩少好多,但我有得揀咩?

男爵府

jellyfish1989 發表於 17-4-25 15:00

呢句我同奶奶講過兄弟不和皆因父母偏心

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我6姊妹感情係好好,我諗最主要係父母要持平,人愈大各有家庭,另一平都好重要,如果溶入到咁會更和諧更密切!因為父母從中都唔會將我地比較,所以而家我地6個一共生左8個小朋友,我地從冇互相比較,咁會好d。

子爵府

BK Milk勳章

回覆 大檸樂 的帖子

樓主想找童書?

以下的都係講兄妹/姐妹間手足既故事,

穿過隧道

http://www.books.com.tw/products/0010042916

勇敢的莎莎

http://www.books.com.tw/products/0010158555

大姊姊和小妹妹

http://www.books.com.tw/products/0010015511

我睇左第一本,
未買.

同意其他JM, 兄弟姐妹既不和, 好大原因&係來自父母, 繪本只係輔助~

大宅

Edelweiss88 發表於 17-4-25 14:46
可唔可以分享一下成功令兄弟姊妹和睦友愛嘅原因

父母愛錫子女,經濟沒有負擔 ,而且不偏心子女, 肯定會兄友弟恭。

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

除左父母持平,兄弟姐妹另一半亦好重要
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

jellyfish1989 發表於 17-4-25 15:00
絕對係

首頁

尾頁

跳至