湊B百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章

已經 10 個月大,除瓜果蓉外可以加邊類形配料一齊煮?配料重係咪要打成蓉或切到好碎比 bb 食?

珍珠宮

2019新春慶豚圓

GIGIYUKI 發表於 17-4-26 11:13
已經 10 個月大,除瓜果蓉外可以加邊類形配料一齊煮?配料重係咪要打成蓉或切到好碎比 bb 食?
...
已經10個月應該已經可以試好多嘢。佢只係食瓜果蓉? 蔬菜呢?有冇俾佢試蛋白質食物,如肉類、魚、蛋黃、豆類、奶製品等? 質感要試,視乎食材軟硬,可漸試粗啲嘅質地。

大宅

豬肉同魚已經可以慢慢添加比bb既...逐樣慢慢試吧

回覆 GIGIYUKI 的帖子

Hello GIGIYUKI10 個月BB食物可以更多元化,一般食到穀物類、瓜菜、水果、肉///豆類。佢地已經有一定吞嚥能力,開始唔駛整到咁爛/碎,質感柔軟、剁碎食材進一步訓練BB咀嚼肌肉。豆類含豐富蛋白質,媽媽有冇試過煲豆蓉粥,粟米、青豆、眉豆、合桃肉(先煮熟去衣再剁碎成蓉)BB有冇試過ABC粉、上海麵、烏冬、通粉嗎?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章

Yvonne註冊護士@牛欄牌 發表於 17-4-27 18:20

Hello GIGIYUKI,10 個月BB食物可以更多元化,一般食到穀物類、瓜菜、水果、肉/魚/ ...
未試過煮粉麵,因為之前聽講話有部份麵高鈉,自己又唔識睇,所以冇煮比BB食。

複式洋房

Yvonne註冊護士@牛欄牌 發表於 17-4-27 18:20

Hello GIGIYUKI,10 個月BB食物可以更多元化,一般食到穀物類、瓜菜、水果、肉/魚/ ...
如果煮粉麵, 用什麼做湯底?
whiskerchiu 發表於 17-5-4 12:47
如果煮粉麵, 用什麼做湯底?
媽媽可以試下用魚湯做湯底,先用易潔鑊不用油煎一煎魚身(例如山斑魚、紅衫、大眼雞),加水放入魚袋餚湯做湯底,如果BB 已經食過魚嘅仲可以將魚肉拆落碗麵。媽媽仲可以試下用天然食材例如蕃茄、南瓜、紫菜、 豬肉碎煮麵,多元化嘅食材配搭可以令BB 更有興趣進食架!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
GIGIYUKI 發表於 17-5-2 13:25
未試過煮粉麵,因為之前聽講話有部份麵高鈉,自己又唔識睇,所以冇煮比BB食。 ...

10 個月BB可以開始食多D唔同質感/種類嘅食物,俾BB學習吞嚥及訓練喉嚨肌肉,試多D唔同嘅味道和質感,可以提高佢對固體食物嘅興趣架。媽媽可以選擇比較食物包裝上鈉嘅成份,選擇低鈉產品,用天然食物整個清淡湯水,媽媽時常改變食物形式/顏色鮮艷食材整唔同食物,BB胃口都好D!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊