少年成長

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

阿女係小六生,成日沉迷玩電話,IG / fb 又follow埋朋友既朋友,成日掛著睇IG / Whatsapp,fb又係咁loop人地d history 睇,其實我已經係考試期間沒收電話,平日因為要自己返學先比佢keep電話。
尋日同我講佢同學個補習Miss問佢小六自行interview學校既野,成日Snapchat, 我仲以為係經同學一問一答,後來比我發現,係阿女自己add個老師,自己主動hi個老師傾計,最重要既係唔係Miss 係阿sir(後生仔)

阿女一有電話就沉迷又怕佢識到d唔知詳人,如果我delete咗佢IG / SnapChat會唔會冇咁好呢?

angelicaman    發表於 19-8-13 04:42
ami703    發表於 17-5-9 10:01

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

IamDirector 發表於 17-4-27 01:35
阿女係小六生,成日沉迷玩電話,IG / fb 又follow埋朋友既朋友,成日掛著睇IG / Whatsapp,fb又係咁loop人 ...

家長諗諗當初出電話比小朋友嘅目的是甚麼??追上潮流?人有我有心態?很多家長忘記了出電話比小朋友只是想方便與小朋友聯絡,確保孩子安全,而非譲小朋友玩遊戲、IG/fb,家長出之前就要考慮,約法三章,若小朋友自制力弱做不到就要收機。小六都管不了睇怕升中後一樣會失控。女孩子早熟,小六至初中少女十月芥菜,要睇緊啲小心比人呃。

angelicaman    發表於 19-8-13 04:42
CheungKeeKee    發表於 18-9-26 11:21

侯爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 17-4-27 08:36
家長諗諗當初出電話比小朋友嘅目的是甚麼??追上潮流?人有我有心態?很多家長忘記了出電話比小朋友只是 ...

呢個電話剛剛買給她,之前有一段長時係用只可出打入的電話,fb亦比我改了password, 係最近考完試送了新電話給她,呢兩星期經常都同佢講「再玩就收電話」,佢會收一陣,做完野又玩過,其實說好做完哂野就可以玩20分鐘,但有時拎黎查字典有時要whatsapps 同學問功課,先放手比佢用,當然用用下就去睇埋其他野啦

angelicaman    發表於 19-8-13 04:43

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

IamDirector 發表於 17-4-27 09:14
呢個電話剛剛買給她,之前有一段長時係用只可出打入的電話,fb亦比我改了password, 係最近考完試送了新電 ...
要教佢好好保護自己,唔會亂同陌生人頃計同add人地,比啲少女被欺騙新聞佢睇,表明你只是關心佢,唔希望佢沉迷。其實 fb果啲唔啱佢玩。

侯爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 17-4-27 12:52
要教佢好好保護自己,唔會亂同陌生人頃計同add人地,比啲少女被欺騙新聞佢睇,表明你只是關心佢,唔希望佢 ...

明白!五月考final exam, 早d搵籍口沒收電話先

男爵府

我仔都係小六,佢用緊部壞壞地既舊電話,只係一星期一次補習比佢攞出街,平日番學唔比帶。喺屋企要用黎打機要問過家長先,佢冇fb a/c,冇whatsapp, 唔識玩ig, Snapchat 嗰d,佢上到中學亦唔打算比個電話佢平日用。

其實管得嚴既中學係唔比學生帶電話既,送個電話比個女根本係錯著!

大宅

家長真係要好好把關,大人都會中智能電話毒,何況心智還未成熟的小孩呢

EllenHui    發表於 19-9-19 14:29
溫馨一家123    發表於 19-7-28 18:50

大宅

收埋距

別墅

阿女係小六生,成日沉迷玩電話,IG / fb 又follow埋朋友既朋友,成日掛著睇IG / Whatsapp,fb又係咁loop人 ...

JM

真係好媽, 睇得出你好擔心囡囡

請問佢生上有冇因為下玩電而受影響?

除左沒收電, DELETE APPS, 仲有冇其令到囡囡明嘅用?

大宅

回覆樓主:

家長多花時間陪孩子,帶她出去玩,讓他們意識到外面的世界也是有趣,就不會沉迷於手機了。

EllenHui    發表於 19-9-19 14:29

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

我女都算聽教
早排我先同佢清理左fb好多個group
佢地其實未知有乜弊處

複式洋房

回覆樓主:

沉迷的話還是管下比較好,可以限時用手機或者關WiFi

禁止訪問

MommyPanel勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章

複式洋房

試吓諗通透啲,俾佢一日玩12個鐘電話,佢自己都攰

子爵府

回覆 IamDirector 的帖子

不明白小學生有何需要用手提電話?查字典為何不用實體字典?聯絡同學大可講家居電話。要用社交媒體,可以開桌上電腦,起碼你可以望到。大人都未必個個有自制能力,何況孩子?約法三章也未必行得通,最好就是不供給。

珍珠宮

樓主,我見到有張圖,很合你女女看啊`

洋房

回覆 IamDirector 的帖子

只怕佢會天加反抗呢

大宅

回覆樓主:

我女也一樣,但她有藉口話要做功課寫Apps, 我冇佢符,信佢又死,唔信佢仲死。

民房

女兒上網識了外國朋友,原來已經有半年,思想塗毒,現在傾心事已經不再是媽咪,我亦看她網友叫她遠離家人,我覺得好傷心和擔心。這個星期我未收了電話,但我知她們仍可在電腦iG chat。我很擔心,不知如何處理

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

grumpy_sleepy 發表於 18-12-20 09:10
女兒上網識了外國朋友,原來已經有半年,思想塗毒,現在傾心事已經不再是媽咪,我亦看她網友叫她遠離家人, ...

咁恐怖?妳個囡幾大呀?

首頁

尾頁

跳至