自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

我仔平時d情緒起伏都唔係咁好,有時瞓瞓下突然發開口夢係到大叫或者喊得好勁之後就醒, 起身後又係咁勁喊要安撫下先無事。問返佢發咩惡夢, 佢有時會講出D好得人驚既野如發夢俾人係二樓推落街、俾MONSTER 追之類, 更多時佢係唔記得咩事。呢幾日佢係學校瞓午覺都係咁,情況愈來愈嚴重。本來已排緊健康院去見醫生但要等多成2個幾月先到, 有無JM 有類似經驗?! 點解決?! 或有無兒童心理醫生介紹?!感激

別墅

回覆樓主:

係唔係日常生活壓力太大? 返學功課好忙?

水晶宮

Jo_be 發表於 17-4-27 11:00
係唔係日常生活壓力太大? 返學功課好忙?
應該唔係, 佢K3 我地讀有學券既學校, 功課唔多而且佢係全日班功課多數係學校已做晒, 返到黎我地都無咩迫佢學咁多野, 只係一星期返一日個半鍾英文, 係屋企佢都係睇下卡通玩下玩具多, 雖然間中我地都會因為佢百厭果日而話佢, 但都好快無事佢仲可以捉住我地玩, 壓力應該唔會大吧?!

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章

jm, 你小朋友幾大??

水晶宮

Felix223 發表於 17-4-27 11:05
jm, 你小朋友幾大??
五歲半, K3

男爵府

Chirley 發表於 17-4-27 12:06
五歲半, K3

除了壓力外,有機會平時玩得太癲。當然另外有一個可能性,唔知你信唔信(本人都是教徒,但是曽試過),遇到不應該的污糟野,咁或者香祝店買份野化一化都ok,唔信咪忘記去。

水晶宮

Felix223 發表於 17-4-27 12:49
除了壓力外,有機會平時玩得太癲。當然另外有一個可能性,唔知你信唔信(本人都是教徒,但是曽試過),遇 ...
EEEE...你講既係咪去D香燭鋪到查日腳果D?!我有聽其他媽媽講過, 我真係無諗過呢點

大宅

回覆樓主:

我媽教我,小朋友瞓得唔好,可以買"天冬,蜜冬,燈芯花"加片糖(去藥材舖你話佢知幾多人飲會執比你,大人小朋友都可以一齊飲),清洗材料水滾後放晒落去煲一個鐘度就飲得,甜度自己調教。

wcpcelia    發表於 17-4-27 16:12

男爵府

Chirley 發表於 17-4-27 12:56
EEEE...你講既係咪去D香燭鋪到查日腳果D?!我有聽其他媽媽講過, 我真係無諗過呢點
...

類似。我自仔PN 時(現在K2)遇過D濕濟...初時自己點都唔信直至有天我feel到...嚇C我..所以先咁提意比你,最後都settle 了。

侯爵府

回覆樓主:

係咪睇左啲暴力電視劇。
我細個幾歲時,都發過夢見到彊師,因細個睇彊師片,之後發惡夢

水晶宮

A仔媽咪 發表於 17-4-27 13:13
我媽教我,小朋友瞓得唔好,可以買"天冬,蜜冬,燈芯花"加片糖(去藥材舖你話佢知幾多人飲會執比你,大人小 ...
多謝你, 今個星期放假試下先

水晶宮

Felix223 發表於 17-4-27 13:15
類似。我自仔PN 時(現在K2)遇過D濕濟...初時自己點都唔信直至有天我feel到...嚇C我..所以先咁提意 ...
多謝, 都係一個方法, 乜都試下先

水晶宮

yin-ting 發表於 17-4-27 13:21
係咪睇左啲暴力電視劇。
我細個幾歲時,都發過夢見到彊師,因細個睇彊師片,之後發惡夢
...
之前都有咁諗過, 但觀查左一排應該唔係, 如呢幾日佢嚴重左, 但佢無咩點睇D咩電視劇, 米奇果D又無呢D恐怖情節, 所以可以唔計呢個原因先

男爵府

JM所講查日腳都係可以試下既方法
日常生活黎講,
阿仔呢排有冇係咁食熱氣野 (煎炸, 辣, 濃味, 香辛料包括蒜頭)呀?
太燥熱都會影響睡眠質素ga bor

水晶宮

yui1625 發表於 17-4-27 13:32
JM所講查日腳都係可以試下既方法
日常生活黎講,
阿仔呢排有冇係咁食熱氣野 (煎炸, 辣, 濃味, 香辛料包括蒜 ...
我仔佢食素, 你講既佢都唔多會食=-=" 佢食野比例平和...所以我先諗下係咪應該去睇心理醫生好D咋

男爵府

Chirley 發表於 17-4-27 13:51
我仔佢食素, 你講既佢都唔多會食=-=" 佢食野比例平和...所以我先諗下係咪應該去睇心理醫生好D咋
...
原來仔仔食素架?
咁睇黎唔關事wor..
會唔會係學校俾同學仔蝦呀??
去睇心理醫生催眠下睇下發生咩事

水晶宮

yui1625 發表於 17-4-27 13:55
原來仔仔食素架?
咁睇黎唔關事wor..
會唔會係學校俾同學仔蝦呀??
都應該唔係俾同學仔蝦啦, 雖然阿仔錯俾同學仔蝦過, 但佢算係比較活潑好動果D, 加上如果佢版蝦都會同我地講返。而且前日老師先走黎同我講話佢蝦坐佢隔離個同學仔 呢個可能性又低左少少...

大宅

我仔發惡夢訓得唔好,飲一兩次七星茶就無事。

珍珠宮

Chirley 發表於 17-4-27 10:59
我仔平時d情緒起伏都唔係咁好,有時瞓瞓下突然發開口夢係到大叫或者喊得好勁之後就醒, 起身後又係咁勁喊要 ...

如果你排除咗在校被蝦、電視的影響,
你平日有冇煲涼茶佢飲?有時"心火盛"會咁架。 你可帶小朋友睇下中医,我以前試過,小朋友每日正正午時午睡都狂喊,跟住睇咗次中医,飲咗2次茶就OK咗

珍珠宮

Chirley 發表於 17-4-27 10:59
我仔平時d情緒起伏都唔係咁好,有時瞓瞓下突然發開口夢係到大叫或者喊得好勁之後就醒, 起身後又係咁勁喊要 ...

可能係有些事佢聽埋睇埋而小腦袋處理唔到。
不過聽過育兒專家講不要反覆和幼童“談”呢啲問題,而是採取強調佢現處嘅環境安全。例如見報導跳樓死狀可怖,咁可以開燈,看清屋企環境,門窗關好架喎,窗花欄位架喎,你有事可以找到爸爸媽媽傾.....強調佢所處地方合理安全,求救求援有方。
平時多帶佢去睇唔同地方,熟悉自己生活嘅地頭地區,俾佢見識接觸到,有助建立個人安全感,比只同佢聽你“講”、“分析”問題有效。

首頁

尾頁

跳至