嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

CANANA 發表於
回覆 CANANA 的帖子

上次發濕疹孫醫師開左d外敷藥,又真係見效喎,最初我仲有少少懷疑只外敷得唔得呢。可 ...

媽媽辛苦了,媽媽同小朋友都加油,相信一天會比一天好的。我仔今日第二次睇,每星期一次,每次7日藥,2次都有推拿拔罐,藥你會自己煲定代煎?我就2草5代,星期六同日就自己煲,一至五返工就用代煎,今日孫e師都話最少要半年,我都同自己好好加油。

大宅

CANANA 發表於 18-10-19 00:56
回覆 hotracy918 的帖子

我都有問過,佢話最少都三個月,一般都要六個月以上,佢類似話氣管復原都要六個月 ...

你仔食咗d補藥係唔係抵抗力好咗好多? 孫醫師話遲下都開d補藥俾我仔食,補藥有冇話持續要食幾耐?

別墅

我仔做左35次治療,食左40劑補藥,病既頻率差唔多,但程度輕左,都係一般傷風感冒。近呢兩個星期開始見佢增磅,前個星期重左0.3kg,呢個星期重多0.5kg。之前k1全年都係重左1kg,相信係d補藥開始見效。岩岩呢兩日又病,體重應該又會回一回。

別墅

另外早個月開始一星期只需睇一次,六日藥。醫師話進展算不錯,要有耐性,呢個病急不來,慢慢會好起來,盡量避免病,要注意飲食,唔好亂食野,唔好食過飽,多飲暖水,要保暖,人多帶口罩。

大宅

CANANA 發表於 18-12-2 00:23

另外早個月開始一星期只需睇一次,六日藥。醫師話進展算不錯,要有耐性,呢個病急不來 ...

好開心聽到有好消息,仔仔要好好加油,身體一定會慢慢好起來的。我仔做咗8次治療,約一個半月多些,因為我同孫醫師講仔學校有人中流感,我好擔心,上個禮拜開咗補藥,希望抵抗力可以強d,我都希望可以快d有好消息,大家都好好努力!

別墅

仔仔已做了42次治療,剛好半年,期間依然頻頻生病,但程度是較為輕微,沒影響到氣管。體重又回到起點,因為剛中了甲型流感,燒了6/7天,因為較遲確診,所以沒有服食特敏福也沒有食退燒藥,只是留院觀察了兩日,期間繼續服用中藥,最終順利過渡,沒有傷及氣管,只是體重輕了1kg多...辛辛苦苦儲來的磅數,幾天下來就消耗掉了。總結,相信治療是有用的,回想開始治療前的半年,身體最差,自得過一次肺炎後的那半年幾乎每次病都氣管炎,現在氣管總算穩定下來,只是整體進程是緩慢的,需要很大的耐性與堅持。

大宅

CANANA 發表於 19-1-26 00:05
仔仔已做了42次治療,剛好半年,期間依然頻頻生病,但程度是較為輕微,沒影響到氣管。體重又回到起點,因為 ...

媽媽,好好堅持,仔仔一定會康復的。
我仔做了16次治療,約3個半月,上週五孫醫師同我講話仔好了大半,會完全好的,但還需要點時間,期間不要亂食,注意保暖,不要冷親,近期流感太利害,少去人多的地方,出街要帶口罩,我都要好好堅持。

大宅

hotracy918 發表於 19-1-26 23:21
媽媽,好好堅持,仔仔一定會康復的。
我仔做了16次治療,約3個半月,上週五孫醫師同我講話仔好了大半,會 ...

聽到你同另一個媽咪的仔仔經過孫醫師的治療, 身體有改善, 我都戥你們高興。我都想講孫醫師係真係有料, 我仔之前三年斷斷續續睇左佢 60多次, 次次都有推拿拔罐, 中藥后期就沒有吃, 我想講的是, 他的治療真係有效的, 至於詳細我不說了, 怕小朋友小氣。雖然真係用左好多錢, 但健康才是無價寶。衷心祝福你們的小朋友, 早日完全康復, 媽媽真係會輕鬆多呢。

大宅

CANANA 發表於 19-1-26 00:05
仔仔已做了42次治療,剛好半年,期間依然頻頻生病,但程度是較為輕微,沒影響到氣管。體重又回到起點,因為 ...

請問你仔病咗係睇返孫e師定睇西e? 我仔又咳啦,唉,聽到佢d咳聲個心拿住拿住咁,好唔舒服

大宅

OasisMa 發表於 19-1-31 16:51
聽到你同另一個媽咪的仔仔經過孫醫師的治療, 身體有改善, 我都戥你們高興。我都想講孫醫師係真係有料, 我 ...

謝謝你的祝福,希望所有小朋友都健健康康!

別墅

自兩歲半起開始睇中醫之後,有病都係睇中醫,係肺炎0個次睇西醫,一次0拍左兩支抗生素,氣管藥兼聞氣,怕怕。之後身體差好多,一病就氣管炎。

大宅

CANANA 發表於 19-2-7 00:59

自兩歲半起開始睇中醫之後,有病都係睇中醫,係肺炎0個次睇西醫,一次0拍左兩支抗 ...

係唔係即是病時都係飲孫醫師平時開果d藥? 我今日帶咗阿仔去睇西醫,因為孫醫師放緊大假,西醫話阿仔係傷風留鼻涕同氣管有少少敏感引致咳,冇喘,開咗氣管敏感藥水,咳藥水,消炎藥,傷風藥,敏感藥一大堆,我冇俾佢食,依然都係飲中藥。

別墅

阿仔有病我都係睇孫醫師,剛甲型流感都係睇佢飲中藥(一開始唔知係甲流,燒左5日先入院確診,最終乜西藥都冇食,留院觀察兩日期間都係繼續食孫醫師d藥),如果撞岩佢放假我會睇第二個醫師,多數會睇趙春玲醫師。

別墅

個症轉左,揾其他醫師睇睇好d

大宅

CANANA 發表於 19-2-8 23:45

咁又係,但浸會星期一先開,今日鼻涕流多咗,咳痰都仲有,都要俾d西藥佢食

大宅

CANANA 發表於 19-2-8 23:45

你仔之前有冇試過因為咳睇孫e師㗎? 如果有,快唔快止倒咳㗎?

禁止訪問

別墅

基本上阿仔呢兩年半有病都係睇中醫,除左肺炎睇左西醫。近半年睇開孫醫師,咁有病都係揾佢,我覺得Ok,一般感冒三劑至六劑藥都可以架啦,近期中左甲型就食左12劑,兩個星期左右好番曬,清埋咳。

大宅

hotracy918 發表於 19-2-9 21:38
咁又係,但浸會星期一先開,今日鼻涕流多咗,咳痰都仲有,都要俾d西藥佢食
...

請問你囝囝睇左孫醫師之後d 咳有冇改善呀?我個囡都咳左好耐,想睇下中醫

大宅

hazel2014 發表於 19-4-7 01:45
請問你囝囝睇左孫醫師之後d 咳有冇改善呀?我個囡都咳左好耐,想睇下中醫
...

其實我仔早晚都聞緊氣,而家都睇咗半年,有時久唔久都有幾聲咳,而家發覺天氣突然轉變就會咳多d,而且有痰,孫醫師話係敏感,總括而言睇咗咁耐,身體係有進步,但緩慢,因為中醫係調理好身體,身體好病就自然好,所以相信睇中醫真係要有好大的耐心與堅持

首頁

尾頁

跳至