跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 ousryan 的帖子

我仔仔就昇三年班,學校無要求買平板,只係有統計過邊D家庭無可上網的電腦設備,以方便提供比學生相應的協助。暫時都以紙質作業為主,其實學校真無建議過比低年級同學購買平板。

大宅

其實happy school都係一個賣點,睇返家長想點揀,有朋友讀緊都讀得幾開心,又有宗教背景,是十分熱門的選擇之一

大宅

bobo_2014 發表於 17-5-1 17:37
我上年都有去聽初時都覺得幾好,似圓玄嘅後備,不過觀完課感覺唔同晒,因為佢又中又英咁教, 教學進度慢課 ...

咩科目又英又中咁教咁奇怪?

大宅

mothercare8888 發表於 17-6-29 00:01
咩科目又英又中咁教咁奇怪?

我個次觀課睇嘅係數學, 廣東話教一次, 再用英文教

大宅

bobo_2014 發表於 17-6-29 09:39
我個次觀課睇嘅係數學, 廣東話教一次, 再用英文教

哦,好似記得校長話呢個係佢地學校特式,等佢地上英文中學時容易適應。

男爵府

adjennym 發表於 17-5-6 10:06
因為換了校長,現在的校長是這一兩年才上任的

唔係喎,我仔讀5年級,係同一校長,副校長今年離任,阿仔話副校話需要多啲時間放番落家庭。校長我仍然覺得有heart,以我理解校長所講既父母及工人用英文溝通,係話如果家長或有工人識講英文,多鼓勵用英文溝通,揸車部份,其實早一兩年接送放學塞車十分嚴重,我估學校收到屋村投訴得好犀利,而家直頭棟埋塊牌,我估車呀,中產呀講呢D?唔肯定。我印象中呢5年阿仔既老師都好有heart.就算今年位班主任同我教學方式意見有分歧,佢都好樂意接受意見,重點阿仔返學開心。

大宅

回覆 chiu51057 的帖子

Hi,想了解一下,我小朋友派位今年9月入讀,請問英語方面係咪屬於不標準?我見有家長話老師港式英文,同埋我想了解是否每星期都有默書測驗之類?

男爵府

Wonderful-Baby 發表於 18-6-2 17:53

Hi,想了解一下,我小朋友派位今年9月入讀,請問英語方面係咪屬於不標準?我見有家 ...

真心恭喜你 相信你小朋友會有一個 愉快嘅小學童年、 英語方面 我自己認為 兆霖教得好好喎! 我小朋友五年班仲有機會去澳洲交換咗兩星期 交流添!

男爵府

Wonderful-Baby 發表於 18-6-2 17:53

Hi,想了解一下,我小朋友派位今年9月入讀,請問英語方面係咪屬於不標準?我見有家 ...

默書會比其他小學少嘅 每一個月有一日無功課日!

大宅

chiu51057 發表於 18-6-2 18:34
真心恭喜你 相信你小朋友會有一個 愉快嘅小學童年、 英語方面 我自己認為 兆霖教得好好喎! 我小朋友五年 ...

多謝!
我比較關心英文原因因為我小朋友本來讀英文幼稚園!距英文有一定程度!我擔心入到其他學校會放低曬!聽妳講完我鬆佐!開心迎接小一生活!謝謝你的詳細講解(emoji)

大宅

chiu51057 發表於 18-6-2 18:36

(emoji)我就係最愛呢種學校,可以俾小朋友更多時間享受其他活動和生活!謝謝你!(emoji)

大宅

chiu51057 發表於 18-6-2 18:36

唔好意思啊!請見諒我的問題多多!至於普教中係咪都教得好好?我見學校介紹普教中同英文語境我已經好心儀呢間學校!同我都見距有比較多元學習同發展!仲要有遊學交流

男爵府

Wonderful-Baby 發表於 18-6-2 19:59
唔好意思啊!請見諒我的問題多多!至於普教中係咪都教得好好?我見學校介紹普教中同英文語境我已經好心儀 ...

其實英文同普教 都需要家長配合、 學校會要求小朋友返去讀英文及普通話俾家長聽之後要家長簽名、我屋企用英文同廣東話為主、少用普通話、知道學校有閱讀、聆聽、口語考試、香港水準一向高、帶阿仔去台灣佢都同人溝通到!相信學校都教得好

大宅

chiu51057 發表於 18-6-2 20:17
其實英文同普教 都需要家長配合、 學校會要求小朋友返去讀英文及普通話俾家長聽之後要家長簽名、我屋企用 ...

感謝妳的分享!我會好好努力配合學校!(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

chiu51057 發表於 18-6-2 18:34
真心恭喜你 相信你小朋友會有一個 愉快嘅小學童年、 英語方面 我自己認為 兆霖教得好好喎! 我小朋友五年 ...

請問可否分享多點兆霖嘅英語教學?我原本揀兆霖都係因為佢重英普,但又見有家長話兆霖英語語境一般,而且net teacher 只有一位,對嗎?如果屋企無英語語境,又想小朋友英文有進步,係咪要外補,不能靠學校?

男爵府

momoky 發表於 18-6-12 23:32
請問可否分享多點兆霖嘅英語教學?我原本揀兆霖都係因為佢重英普,但又見有家長話兆霖英語語境一般,而且n ...

常識有分、 中文常識、 英文常識、 數學有分中文數學、 英文數學、學校環境有好多機會比學生講英文、亦用唔同方式鼓勵學生講英文!其實英文師資以我所認知係好好、重有學校好注重學生自理同埋學生都好 純品!

複式洋房

回覆樓主

想問下現讀既家長,知道呢間升中派位如何嗎?

複式洋房

請問分班是否真的如講座所講,按照家長職業分配?!
例如律師醫生一班........
thank you!!

男爵府

回覆 Babye113 的帖子

請問你係聽幾時講座??我今年都有去, 去左一次講座同埋另一日觀課, 都無聽到呢樣嘢喎?....唔通我有兩下望左電話聽唔到???不過我觀課咁啱安排去左"國際班"觀課, 果一班的某幾個小朋友英文的確係聽得出屋企平時係英語為主的, 同埋個老師有兩次被一位同學話佢講錯左, 家長都覺得好笑....
同埋校長兩次講座都好奇怪咁話某網站將佢地排名屯門區第五受歡迎, 仲要顯示埋該網站, 然後又話個網站唔知可唔可信等...唔係好明佢咩意思

複式洋房

laibebemama 發表於 18-9-25 23:45
回覆 Babye113 的帖子

請問你係聽幾時講座??我今年都有去, 去左一次講座同埋另一日觀課, 都無聽到呢樣嘢喎 ...

個講座係喺兩年前我嫂去聽嘅,
佢話連新聞都有講過。
因為我個仔下年先升k1,
所以我都唔知,
希望而家唔係咁樣排啦!

另外你話嗰個頭五名,可能佢想show off,
但係又唔敢咁明顯100%話畀你聽,
所以扮謙虛話唔知可唔可信㗎

首頁

尾頁

跳至