在職全職

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我喺依家間公司做咗 12 年 merchan, 金融風暴後, 公司就大不如前. 近呢 4 年再冇加人工.
我依家 15K 一個月. 老實份糧真係唔夠洗.

呢半年, 我不停 send resume 出去.
要求人工 17K, 但一個月通知.
會見我既工, 數埋 5 隻手指數到.
我明白顧主希望搵立即上到工既人返工.
而且呢個世界, 唔係你揀人時, 人地都會揀你.

呢幾日, 好強烈想辭職. 搵過份高 d 人工既工.
但知道出面市道唔好, 冇份工係手就辭職.
係好冒險. 而且會手停口停.

依家日日返工好唔想做嘢.

男爵府

回覆樓主:

我近排都幫我老公睇工。佢又係裸辭。登出黎既工係少左。暫時佢都有2~3份請佢。你做左甘耐。搵新工唔難呀。試試佢。

伯爵府

牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

CorrineNg 發表於 17-4-28 16:15
我近排都幫我老公睇工。佢又係裸辭。登出黎既工係少左。暫時佢都有2~3份請佢。你做左甘耐。搵新工唔難呀。 ...

恭喜.

水晶宮

珍珠宮

畀面勳章

15k 真係好低, 但辛唔辛苦先?
出面好多 merchant都幾辛苦下.

大宅

Valais 發表於 17-4-28 15:51
我喺依家間公司做咗 12 年 merchan, 金融風暴後, 公司就大不如前. 近呢 4 年再冇加人工.
我依家 15K 一個月 ...

會唔會你 CV 寫得唔好呀? 因為公司請人,都預左 one month notice ,冇理由間間公司都等唔到一個月架

伯爵府

s7824 發表於 17-4-28 21:00
會唔會你 CV 寫得唔好呀? 因為公司請人,都預左 one month notice ,冇理由間間公司都等唔到一個月架
...

我既 resume 係相熟既 agent 幫忙執。我相信佢地既專業。

而我既職位,係中下。所以市場上,有好多 available 既人。

相熟既 agent 話,好多公司唔會等人等一個月。
而我亦請其他 agent 幫忙搵工,知道我話要一個月通知,講明唔會幫我搵同試。叫我辭咗職先。

我想問你,如果你係人事部,你會希望想請等一個月既員工定立即返到工既人?

換另一個角度,如果我要人,我都只會揀可立即返工既人,而唔會揀等一個月既人。我連佢既 resume 都唔會睇。

別墅

轉工,再唔係轉行,$15000真係少左啲,話哂做左12年

大宅

轉field 搵 customer service, 其他行業 的跟單 sales admin, sales coordinator 有機會會去到 您想要的位。
我假設您無大學學位,您可以去 讀d part time diploma, 駁到 part time topup degree 果d , 系大學生氾濫的情況下, 您會有較好競爭力

伯爵府

同現公司請加人工得嘛,你講緊都係多2k, 重有未必太關一個月通知事,見工時其實佢急定唔急都會傾,好急而你又好鍾意份工扣假扣錢早走,我之前份工都補10日錢走因太喜歡而家份工

子爵府

如果自己很有條件,公司等一個月唔出奇,如果通街都有同級數的求職者,僱主就搵其他人,就是看你有否比其他人強項。

伯爵府

其實我 in 過幾次,in 完人事部同去見 senior 或 manager,佢地問完我平日要做既嘢之後,就直接同我講,一個月等唔到,佢地希望要立即返到工既人。見幾次後,對呢個答案唔陌生。

我知我條件唔係好過人,雖然有張 high dip,但細公司做嘢。大公司既制度,我知我唔明。

朋友中,佢地真係有同事,搵到工先辭職。但佢地大多數係 senior 級。

我依家都開始唔搵 merchan 既工,因為嚴重感覺到係夕陽工業。所以依家睇下 coordinator,purchasing 既工。希望可以係個大海入面搵到船載我。

大宅

Valais 發表於 17-4-28 22:01
我既 resume 係相熟既 agent 幫忙執。我相信佢地既專業。

而我既職位,係中下。所以市場上,有好多 avail ...

你見咩行業?邊區?我公司比較偏遠,好難請人。
除左agent 以外,你可以試下自己搵多啲,唔好靠agent。

Agent 可以幫你fight 到高啲人工,因為你人工越高,佢越多 commission。但agent 都係sales,佢要你過probation 先出到commission,換句話,即係僱主越早請你,佢越早有 commission 出,如果你係個 agent,你會幫個 immediate available 定係one months notice 搵工?未必係僱主唔想請 one month notice, 係agent 唔想entertain one month notice,因為影響佢跑數出糧。

我都有幾個下屬,我重視嘅係佢嘅能力、工作態度,而唔係佢係咪 immediate available。我都見過好多 immediate available,但佢唔掂,我幾等人用都唔會請,請返嚟玩自己咩?況且我會諗(我唔知其他interviewer 會唔會咁諗)佢即刻返得工,係畀人炒定裸辭?

大宅

Valais 發表於 17-4-28 22:01

而我既職位,係中下。所以市場上,有好多 avail ...

如果裸辭,有機會比人壓價

男爵府

回覆樓主:

兩難, 祼辭 hr又問點解唔忍落去。

本身份工福利如何?準唔準時收工?

伯爵府

s7824 發表於 17-4-29 01:26
你見咩行業?邊區?我公司比較偏遠,好難請人。
除左agent 以外,你可以試下自己搵多啲,唔好靠agent。

你係一個好清晰及明白自己要咩既上司。

有 d 唔係。

我朋友做大公司,之前佢話佢條 team 請人,我咪試下。等咗成個月冇消息,問問朋友,佢話請咗人。咁算啦。唔夠 3 個月,又係 jobsxX 見到廣告,我又試。之後約咗朋友食飯,8 下佢呢排點,仲乜佢公司又請人,朋友話新同事搞錯嘢,抄咗。再詳細問,先知佢上司話明要請大公司出來既人。咁我明白,點解佢上司唔揀我。再 3 個月後又請人。再問朋友話全部請咗返來既,冇實戰經驗,最叻打表,上司頂唔串順,KO 唔過試用期。

有時 d 上司唔知自己要乜,佢地只係知,我依家要人,仲要大公司出來既先係好嘢。

伯爵府

cc2012 發表於 17-4-29 09:08
如果裸辭,有機會比人壓價

呢個我唔知~ 多謝提醒

伯爵府

西檸 發表於 17-4-29 10:16
兩難, 祼辭 hr又問點解唔忍落去。

本身份工福利如何?準唔準時收工?

一段福利,唔洗加班。

別墅

而家市道唔好, 想加人工好難呀

公爵府

回覆樓主:

只要你係合適人選,好多公司都肯等一個月

首頁

尾頁

跳至