自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

過往幾年我經常同C6傾移民的事,C6及女兒有外國passport. 講真想走都是因為個女,再加上香港的生活壓力亦越來越大。之前C6講起移民都幾抗拒,但近期他工作不愉快,加上女兒快上小-,老公主動提議今年走。其實移民對老公影響不算大,他的親友都在外地,而他亦有親友表示可安排c6當地工作。但c6忽然話想九月前走,一來配合個女開學,二來份工作亦不能等C6太久。
但這突如其來的決定令我七上八落。我所有親朋也在香港,工作雖不是高薪厚職,但都工作挺開心。我忽然好擔心自己可否適應,但見到c6工作到人乾一樣,個女又有更好的學習環境,又冇理由唔走。
有冇過來人分享下移民遇到的開心同唔開心?等我有個心理準備。

禁止訪問

禁止訪問

回覆樓主:

侯爵府

HK太多人及讀書壓力太大,如有機會,會鼓勵下一輩走.起碼不用做屋奴.或佢等小朋友大再回流

PS:我無錢,所以只流入內地,搶番佢地資源

世上千百萬人,不求別人幫助.只求不被惡攪,已很感恩

大宅

建議等你個女中學先走,而家呢個年代學好中文好重要

男爵府

張就仁 發表於 17-4-29 15:13
HK太多人及讀書壓力太大,如有機會,會鼓勵下一輩走.起碼不用做屋奴.或佢等小朋友大再回流

PS:我無錢,所以只 ...

唔係想掃你興,澳洲加拿大啲樓價都係高到嚇死人。高到新一代靠打份工都係買唔到樓的。

話時話,中國一線城市,例如深圳的樓價不比香港低。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

只能說習慣就好了

男爵府

frombetter 發表於 17-4-29 15:29

yes, that's true.

男爵府

我自己住美國小鎮,我老公過嚟嘅時候,連上網都冇!
到今時今日,有視像會議,已經好好多啦!
可能我住小鎮,物價比較低,對於我來講,其實仲舒適,在香港,一定冇可能住千四尺嘅屋啦!
而且我本身就係一個宅女,所以我幾喜歡美國架!

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

一家人齊心,保持開放態度嘗試,樂觀D,慢慢就會習慣。

初初會幾多搞笑情況,因為生活小事都從頭學起。例如係香港你會大概估到乜野去超市或屈人寺買,新地方唔知頭唔知路就真係要研究摸索下。
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

男爵府

回覆樓主:

其他地方我唔知。但澳洲屋貴,生活費貴係肯定的。藍天白雲係有代價的。

wcpcelia    發表於 17-4-29 17:27

男爵府

有得走一定走.
為小朋友著想, 愈早去適應愈好.

男爵府

回覆樓主:

好多時,叫人走或者好想走的都係未喺外國生活過的。

kamjjj    發表於 17-4-30 09:37

侯爵府

回覆樓主:

我覺得同香港差唔多,除左無咁多野食,我移民星加坡

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

厚多士 發表於 17-4-29 14:35
過往幾年我經常同C6傾移民的事,C6及女兒有外國passport. 講真想走都是因為個女,再加上香港的生活壓力亦越 ...

我唔知同你Case同唔同,我地都係有外國passport, 老公同我大部分親人都喺嗰邊,都係老公一路香港有高薪厚職唔想走,我仔都中學了,我地協議讀埋中二就移民,嗰邊一路都keep住間屋,香港層樓到時唔會賣,會租出去,年年都返去探親,出年返去順便睇吓school broad 啲學校,攞定資料。我一路都想走,但都要顧及老公,我亦覺得喺香港讀多啲中文冇壞,我仔喺香港都只係讀直資英小,冇安排佢讀國際,我情願儲多個錢,因我打算移民後就退休,全力照顧老公同仔。可交流吓

禁止訪問

侯爵府

frombetter 發表於 17-4-29 15:29

深圳的樓價不比香港低。---這是知道,間中住南山(家人工作居所,正_或去三線祖屋住)

PS:全世界有中國人去的地方都炒貴曬,或許日本首都圈一小時外會較香港平,因日本好難入者籍
世上千百萬人,不求別人幫助.只求不被惡攪,已很感恩

大宅

醒目開學勳章

過往幾年我經常同C6傾移民的事,C6及女兒有外國passport. 講真想走都是因為個女,再加上香港的生活壓力亦越 ...

同你情況一樣,仔囡老公全有外國護照。要走好容易,只有不舍父母、朋友、親人。不過為了仔女,我在兩年前已離開香港。外國生活同香港完全不同,如果你在香港有工人,建議你辭去工人先,自己照顧家庭。自己做家務,照顧仔囡。因為外國不會有工人。我剛剛搬嚟澳洲時最唔慣是做全屋家務加凑小朋友,間屋又大,家務永不做完。仲有考定車牌,練好揸車技術。外國一定要揸車。小朋友一定容易適易。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

我相信會幾有壓力,因為所有事要從新適應。自己又生路不熟,你想像一下新移民在香港的生活就想象到,講又講得唔好,去那裡玩/搵學校/搵工,所有基本的都是會問題。
但你有優勢,你丈夫有親友在那裡願意協助(要知道有些親戚未必想幫你架),已經一個是指引。
你要加油!

水晶宮

我超期待。生完就返澳洲。希望下年有新生活。不過老公就要從新識過朋友。

首頁

尾頁

跳至