夫婦情感

跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

全為愛 發表於 17-5-5 22:36
JM:

"我不想離婚,因為我的兒子只有18個月,我想他有個幸福的家,我可以怎樣做!" ......

我自己本身性格吾好,之前成日似住老公忍我,成日蝦佢,講野又難聽,又吾比面子佢,但我真係想挽救,但又吾知點做!佢宜家唔理我,我改咗佢都唔知啦!同埋我身形肥咗好多,生咗BB之後!可能咁樣加上脾氣唔好!所以搞成咁

複式洋房

全為愛 發表於 17-5-5 22:36
JM:

"我不想離婚,因為我的兒子只有18個月,我想他有個幸福的家,我可以怎樣做!" ......

請問點為之花點心思重現愛火?我同佢講句嘢佢都好唔like,唔好話出街啦!佢話同我瞓埋一齊好似煉獄咁!怎樣重現愛火啊?

水晶宮

Car2012815 發表於 17-5-5 22:44
我自己本身性格吾好,之前成日似住老公忍我,成日蝦佢,講野又難聽,又吾比面子佢,但我真係想挽救,但又 ...
JM:

"我真係想挽救,但又吾知點做"
你自己都講得出問題所在,要如何做你不是不知道,只是你不願意去做。

"佢宜家唔理我,我改咗佢都唔知啦!"
咁宜家你改好咗未吖?

大宅

我其實好想離婚,只係驚自己搞唔掂。

我冇辦法接受對感情不忠的人。

水晶宮

Car2012815 發表於 17-5-5 22:47
請問點為之花點心思重現愛火?我同佢講句嘢佢都好唔like,唔好話出街啦!佢話同我瞓埋一齊好似煉獄咁!怎樣 ...
至於如何重燃愛火?......

首先你自問是否真的愛你c6?你說你恃著老公忍你,成日蝦佢,講野又難聽,又吾比面子佢 ...... 你是否真的愛他?你都唔愛,你倆之間又何來愛火?

別墅

今次是他第2次外遇,2次都是台灣女人,是打機認識,第1次是3年前,被發現後馬上回頭,我亦原諒他,之後大家都有努力,重新愛過,當中有開心亦有不少爭吵過,而最近幾個月他開始有變,對我變得冷淡,果然,他認識另一個女人,今次發現之後,他決心表明要同我分開,原因是因為佢唔係愛我我又唔愛佢,直至現在他仍然很堅決,表示另一邊放不到手,但又未想離婚,他還在家住,間中沒有回來,而跟我完全沒有互動,現在他的行為是很討厭我!我唔知仲可以點做,我哋有兩個女,依家開始發現我知道我做錯了,所有元配不應做的事我完全做了,後來看過你的文章我完全後悔,到現在我還可以咁做!

複式洋房

全為愛 發表於 17-5-6 11:15
至於如何重燃愛火?......

首先你自問是否真的愛你c6?你說你恃著老公忍你,成日蝦佢,講野又難聽,又吾比 ...

係愛的!只不過我吾識怎做,自己也是單親家庭長大,我母親也是很強,由細到大也灌輸愛情冇永久這些諗法,所以我唔識怎樣去表達我愛一個人!但我真的很想改變!

水晶宮

Car2012815 發表於 17-5-6 13:32
係愛的!只不過我吾識怎做,自己也是單親家庭長大,我母親也是很強,由細到大也灌輸愛情冇永久這些諗法, ...
JM:

好~ 你說你是愛的,但不懂得去愛 (這是很普遍的情況) ......

有兩個層面的東西我建議你可以去嘗試:

1) 簡單一點的,你想如何被愛,你就先如何去愛。
>> 你不會想俾人蝦、聽難聽說話、被人落面,那你就先停止以這方式去對待別人;取而代之,你想想自己想被如何對待,那你就先嘗試用相同方式去對待c6。
>> 你亦可以去看夫妻相處之道的書,甚至找社工或婚姻治療師協助你,學習如何去愛別人。

2) 你不懂得愛別人,其實亦反映了你不懂得愛自己;說實在,你必須要先懂得愛自己,才會真正懂得愛別人。
>> 你在單親家庭長大 (是什麼情況下成為單親家庭?)、母親亦很強,這些是會對你有深遠影響的。
>> 而且你會有傾向要重複母親的經歷,成為單親媽媽,所以你會無意識地吸引來會離開你的男人。
>> 我估計你大概不斷在做著不愛自己的行為,並且無意識地有這個心癮需要
>> 我以上所說的有點深奧、不易明白,這是有關家族治療的範疇,亦需要漫長的一點一滴去找到那個核心和給予恰當的治療
>> 這是比較從靈性層面的切入,我就僅提供以上少少想法給你參考;或者你可以嘗試找家庭或家族治療師協助去探究這課題。

而其實,如果你從家族層面去著手,是比較強效,但不容易。不如你先嘗試第1)個建議,會較容易明白理解,但亦當然不是容易的事喔~

複式洋房

全為愛 發表於 17-5-6 15:01
JM:

好~ 你說你是愛的,但不懂得去愛 (這是很普遍的情況) ......

為什麼是單親!因為爸爸有女人

水晶宮

Car2012815 發表於 17-5-6 16:01
為什麼是單親!因為爸爸有女人
你當時多大?對事件有什麼感想、感受?
你對爸爸有什麼感想、感受?
你媽媽當時是如何面對和處理的?
你對媽媽又有什麼感想、感受?

複式洋房

全為愛 發表於 17-5-6 16:32

當時七歲左右!老豆帶左我反北京,之後去了酒店,我訓廳,佢同個女人訓房,我果時成訓冇訓,第二早入去搵爸爸,見到佢哋分喺張床度
細個佢哋成日嘈交,老豆又成日打我出氣,媽咪又見我讀書唔叻,又成日打我出氣,有時見到媽咪喊,老公又對佢唔好,啲細路又讀書唔叻,覺得媽咪好辛苦,媽咪自己一個女人每日做兩份工帶大我地!所以我覺得我媽在裝強,可以冇人可以依靠

複式洋房

全為愛 發表於 17-5-6 16:32

我阿媽當時知道搞女人,有執野走又吵又鬧!
我冇見過我媽咪做一個女人溫柔嘅女人嘅一面!我媽咪只係甘同我講男人信吾過⋯⋯⋯等等果D!

水晶宮

Car2012815 發表於 17-5-6 17:00
當時七歲左右!老豆帶左我反北京,之後去了酒店,我訓廳,佢同個女人訓房,我果時成訓冇訓,第二早入去搵 ...
JM:

你當時知道是爸爸外遇了嗎,當你目睹他倆在床上?

你看見媽媽辛苦,在裝強,沒有人可以依靠,你當時覺得自己可以做點什麼嗎?

另,你被灌輸了 "男人信唔過" 的信念,你相信這信念是真的嗎?你相信男人真的是不可信嗎?

別墅

unconditionaluv 發表於 17-5-1 23:05
但發生外遇之後 c6 一直話放唔低個女人 又話同我冇哂感情 唔想勉強維持 所以提出離婚
我要點做?
...

我c6係話放唔底個女人,但又好愛我和個女,咁我又可以點做?

複式洋房

全為愛 發表於 17-5-6 18:14
JM:

你當時知道是爸爸外遇了嗎,當你目睹他倆在床上?

當然知!如果唔係唔好到到30歳了,6歳左右,可以有咩感覺,個腦空白,知道爸爸嗰一刻係難過,見到媽咪話要走要成,但咪又係繼續玩女人!
希望自己第時大個,比到好生活Y媽,(emoji)用擔心呢樣擔心個樣!
我覺得男人定力好弱,男人靠感覺唸野,好嘅時,你發脾氣就幾可愛,唔好嘅時候,你連抖氣都係錯既

別墅

全為愛 發表於 17-5-2 17:41
"我有主動關心他多一點 約下佢二人世界"

男人最終想要的並不是 "關心"。

全為愛,請問可以加我嗎?我也很想看呀…!!!請救救我……

水晶宮

Car2012815 發表於 17-5-6 19:00
當然知!如果唔係唔好到到30歳了,6歳左右,可以有咩感覺,個腦空白,知道爸爸嗰一刻係難過,見到媽咪話要 ...
JM:

當我們帶有某個信念,我們就會創造出相應這個信念的實相 (reality)。當你相信男人不可信、定力弱,你就會創造出處處看見男人不可信、定力弱的狀況,亦會吸引來不可信、定力弱的男人,好去證實自己的信念是正確的,男人的確是不可信、定力弱。這是我們心識運作的模式。可是我們大部份人都並未覺察事情是這樣發生著的。

然而,並不是說你現在立即跟自己說 "男人是可信的",就會吸引來可信靠的男人,因為你的那個 "男人是不可信" 的信念已經很根深蒂固,需要漫長時間才能去除。而且,我看到你還帶著很多其他信念,在阻礙你去愛與接受愛;這些加起來,真的不容易哩!

你希望自己第時大個,比到好生活媽媽 ...... 而且~ 其實你心底亦期望爸爸回來,爸爸的缺席是這個原生家庭的一個遺憾,你希望在自己現在的婚姻裡去彌補當時的遺憾,所以你想挽救。我其實不太感覺到你是因為愛他,所以想挽救。

我想說,想挽救並沒有對與錯,而是要清楚為何想挽救,先搞清楚這個,之後的決定及行動才會是對你人生最好、最合適的。

複式洋房

DEL

子爵府

樓主,

有緣睇到你嘅帖。

我想講,你帶到一個新嘅視點比我!

所以講聲多謝、同埋祝福!

大宅

全為愛 發表於 17-5-2 17:41
"我有主動關心他多一點 約下佢二人世界"

男人最終想要的並不是 "關心"。

我也想加你成好友,可以嗎?

首頁
12345...7

尾頁

跳至