興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題
我都好想帶佢去睇醫生……問題係好難捉佢入袋,之前帶佢睇耳仔,捉佢入袋搞足1個鐘,我出晒汗,又流哂血!
佢睇完返黎又震晒,又驚足一星期!所以想問下大家,我家主子隻眼附近皮膚係咪有病?
因為見近眼內眼角、眼線位紅哂,好似損左咁!

子爵府

應該係發炎, 如果佢驚出街, 不如去藥房買支眼藥水幫佢滴下喇

子爵府

回覆樓主:

呢支眼藥水好有效,上次我隻肥仔眼發炎,滴咗好返。藥房有得賣,唔係寵物用,但配方都適合用於動物,我都係睇咗其他人分享去買的,唔貴,2x蚊,真係好平,可以試下,起碼唔使為咗帶佢去睇醫生,搞到人貓俱疲

子爵府

回覆樓主:

嗰時我隻肥仔隻眼係咁

大宅

如果貓貓怕出街, 可以搵上門獸醫出診睇。

大宅

sorfn89 發表於 17-5-2 09:57
呢支眼藥水好有效,上次我隻肥仔眼發炎,滴咗好返。藥房有得賣,唔係寵物用,但配方都適合用於動物,我都係 ...

唔該晒您!
請問上次你隻貓滴左幾多日先好返?
同埋呢支眼藥水有冇副作用、類固醇?

大宅

zombie 發表於 17-5-2 10:25
如果貓貓怕出街, 可以搵上門獸醫出診睇。

我未聽,過呀!咁請問上門獸醫好唔好?
平時有陌生人上我家,佢一定捐落sofa底、跳上櫃頂…………都有難度喎!

子爵府

大概一個星期到, 唔見有副作用, 類固醇就無睇說明書有無呀, 你可研究下, 我諗比人類用嘅眼藥水, 應該安全啩

瑪瑙宮

venne 發表於 17-5-2 02:18
如題
我都好想帶佢去睇醫生……問題係好難捉佢入袋,之前帶佢睇耳仔,捉佢入袋搞足1個鐘,我出晒汗,又流哂 ...

去R字頭藥房買呢隻眼藥膏。之前我家貓咪眼發炎。都係用呢隻。六十幾蚊支。早,晚,各一次。每次滴2滴。滴完幫佢捽下。眼四周。滴5至7日。攪掂。

之前係屋企人。貓咪眼發炎。寵物醫生開既。我都係照買黎比我貓滴。攪掂。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

瑪瑙宮

sorfn89 發表於 17-5-2 09:57
呢支眼藥水好有效,上次我隻肥仔眼發炎,滴咗好返。藥房有得賣,唔係寵物用,但配方都適合用於動物,我都係 ...

呢隻眼藥水。人都可以用。之前馬會診所醫生開過比我屋企人眼發炎滴。

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

大宅

venne 發表於 17-5-2 10:37
我未聽,過呀!咁請問上門獸醫好唔好?
平時有陌生人上我家,佢一定捐落sofa底、跳上櫃頂…………都有難度 ...
有d專門做上門獸醫架, 好似Pulsevet、homevet果類,我未用過, 不過上網睇口碑唔差,有人話價錢同去醫務所差不多, 唔太大件事隻貓又怕出街既話, 我覺得可以試下。

大宅

zombie 發表於 17-5-2 11:12
有d專門做上門獸醫架, 好似Pulsevet、homevet果類,我未用過, 不過上網睇口碑唔差,有人話價錢同去醫務所差 ...
應該係我.

我都係捉唔到佢先用上門獸醫. 有用過Pulsevet, 診金$500, NT區加$100.藥另計. 不過包埋預防針. 同時睇兩隻. 加多$350. 可試下. 以我個CASE. 來回的士錢. 真係差不多. 不過貓就無咁辛苦. 醫生同姑娘會幫手捉佢.

不過有一隻今個月要去做絕育.. 苦惱中

大宅

sorfn89 發表於 17-5-2 10:41
大概一個星期到, 唔見有副作用, 類固醇就無睇說明書有無呀, 你可研究下, 我諗比人類用嘅眼藥水, 應該安全啩 ...

唔該晒!我去萬寧、藥房買!

大宅

moonlight9198 發表於 17-5-2 10:48
去R字頭藥房買呢隻眼藥膏。之前我家貓咪眼發炎。都係用呢隻。六十幾蚊支。早,晚,各一次。每次滴2滴。滴 ...

咁眼藥膏咪要查上貓隻眼lor?
點幫佢摔“暈”?

瑪瑙宮

venne 發表於 17-5-2 18:06
咁眼藥膏咪要查上貓隻眼lor?
點幫佢摔“暈”?

滴落眼內。合埋佢對眼。輕輕捽眼皮就可。

大宅

moonlight9198 發表於 17-5-2 18:11
滴落眼內。合埋佢對眼。輕輕捽眼皮就可。

明白了,唔該哂

大宅

zombie 發表於 17-5-2 11:12
有d專門做上門獸醫架, 好似Pulsevet、homevet果類,我未用過, 不過上網睇口碑唔差,有人話價錢同去醫務所差 ...

我會keep住record先,滴完眼藥水如果吾好就考慮,唔該您呀

大宅

tabbytabby 發表於 17-5-2 16:06
應該係我.

我都係捉唔到佢先用上門獸醫. 有用過Pulsevet, 診金$500, NT區加$100.藥另計. 不過包埋 ...

即係每次到診,一定有得打埋預防針?(診金包埋?)

聽落好似差吾多錢!舊年貓耳有耳血腫,去荃灣享和放血,連耳藥水,收$800一次!
我又係來回的士!

不過我驚E生一禁鐘,貓貓一定雞飛狗走…………

瑪瑙宮

venne 發表於 17-5-2 18:04
唔該晒!我去萬寧、藥房買!

去有R字頭藥房買都有。會平過萬寧同屈記買。

瑪瑙宮

venne 發表於 17-5-2 20:09
即係每次到診,一定有得打埋預防針?(診金包埋?)

聽落好似差吾多錢!舊年貓耳有耳血腫,去荃灣享和放血 ...

響診所應該有齊藥物同儀器。
檢查都應該方便好多。

首頁

尾頁

跳至