懷孕前後

跳至

首頁
34567...37

尾頁

複式洋房

jjbtong 發表於 17-5-2 20:14
上胎孖胎,陀到23週子宮打開!BBs去左天堂。今胎不容忽視,12週轉睇孫錫鴻。每二星期睇一次。今日17週,宮頸 ...

請問第一之小x之後,知唔知係因為宮頸短既問題,還是要等第二胎先會知?

別墅

florianowen 發表於 17-6-7 20:50
回覆 jjbtong 的帖子

係喎,so far戴左環,子宮頸長度仲有冇再短?上次去孫醫生覆診我記錯戴環前個長度,以 ...

我感恩,戴左頭2週佢話我子宮頸長番少少。同埋比預產期大6天。訓得多都會長胎架~~

別墅

whkkatherine 發表於 17-6-7 20:57
請問第一之小x之後,知唔知係因為宮頸短既問題,還是要等第二胎先會知?
...

小產好多原因,有無問醫生原因?週數幾多?細週數通常是胎不穩定。20-23週則是有機會同子宮長度有關。係啊!有左第二胎時會易點check ,大約12週左右可以用陰超check,但我唔知其他醫生知不知,但孫醫生就專業於子宮頸短問題。我12週開始,每2星期一次睇佢,佢就搵到我是子宮頸短。ps:懷單胎都有機會子宮頸短,唔一定淨係孖胎。是子宮結構問題。

複式洋房

jjbtong 發表於 17-6-7 21:06
小產好多原因,有無問醫生原因?週數幾多?細週數通常是胎不穩定。20-23週則是有機會同子宮長度有關。係啊 ...

之前17周肚痛,一入院仲有心跳,之後突然出血就冇左,政府醫生事後抽血話搵唔倒原因

別墅

whkkatherine 發表於 17-6-7 21:08
之前17周肚痛,一入院仲有心跳,之後突然出血就冇左,政府醫生事後抽血話搵唔倒原因
...

我個時無出血。你有無再睇出面私家醫生問下?

複式洋房

回覆樓主

我想問醫生係咪平常咁照超聲波就知道宮頸係咪短?

別墅

Keunghohappy 發表於 17-6-7 21:20
我想問醫生係咪平常咁照超聲波就知道宮頸係咪短?

應該不能~~用陰超會確定一點。因為直接照子宮,平常的肚皮有肉,無咁準。

複式洋房

回覆樓主

咁您地係點樣發現宮頸短?有症狀?

大宅

我5周開始瞓床,但懷孕反應好大,我到而家已經輕左6kgs,係kgs,我追問孫醫生點算,佢話叫我唔好理體重問題,bb正常就可以,感恩到而家bb size都符合週數,所以我都覺瞓多會長胎。我已經好乖唔係瞓就躺,衰在仲有瘜肉,有時會流血,所以醫院都入過幾次,而家仲要食抗生素預防佢發炎

大宅

回覆 Keunghohappy 的帖子

你最好專登問下,因為有時醫生可能照左見正常又唔會特別同你講

別墅

Keunghohappy 發表於 17-6-7 21:26
咁您地係點樣發現宮頸短?有症狀?

第二胎睇開既醫生建議我轉睇孫醫生

複式洋房

我想問,一開始點知係宮頸短?照超聲波?

大宅

回覆 whkkatherine 的帖子

我之前幾次都13週之前突然肚痛,當時仲有心跳,但好快就唔得。我幾個私家醫生都冇話過我子宮頸短。後來自己做左好多資料搜集,懷疑自己有子宮頸短問題,所以今次懷疑我主動同私家醫生講我既情況同擔心,佢就每次檢查都幫我check長度,到12周佢覺得我長度比較短,就立即戴環了

大宅

回覆 納豆 的帖子

要照陰道度長短

別墅

florianowen 發表於 17-6-7 21:29

我5周開始瞓床,但懷孕反應好大,我到而家已經輕左6kgs,係kgs,我追問孫醫生點算, ...

係架!媽媽體重暫時唔重要,我呢幾次睇都無乜重過,反而重向阿b度。我都係問佢我無乜重,正唔正常,佢就話重向bb度。我去年都係啊!有媳肉,私家check完,點知漏多左血。醫生星期六下午放假,去政府睇。佢直接剪!痛到傻,嗚⋯⋯你下次見孫醫生同佢講有媳肉

複式洋房

florianowen 發表於 17-6-7 21:36

我之前幾次都13週之前突然肚痛,當時仲有心跳,但好快就唔得。我幾個私家醫生都 ...

嗯,謝謝您既資訊,上一次都係私家兩個星期左右照一照超聲波,冇特別針對宮頸問題,我都係上網睇大家分享有咁既懷疑
希望下一個有更好既準備,同埋主動同醫生request睇埋依樣野啦

大宅

孫醫生都知有瘜肉,但位置太入,加上戴左環而家會遮住左,佢唔建議搞佢,只希望食藥幫助唔好發炎

大宅

可以再揾中醫調理下,我都調理左3年先敢再懷孕。再加上我有睇個血科專科,免疫力系統某啲指數太高,都會造成自己身體會攻擊bb,所以我再做左個療程。希望幾方面幫助下,今次會順順利利

別墅

florianowen 發表於 17-6-7 22:02

孫醫生都知有瘜肉,但位置太入,加上戴左環而家會遮住左,佢唔建議搞佢,只希望食藥 ...

佢知道就Good幫你mon住好好多。你上次話帶環un住係唔係就係粒野阻住?定佢再幫你帶過?

別墅

florianowen 發表於 17-6-7 22:07

可以再揾中醫調理下,我都調理左3年先敢再懷孕。再加上我有睇個血科專科,免疫 ...

我朋友都係啊!佢自己免疫系統攻BB.佢第二胎就係咁。然後食藥。4月底順利生左。

首頁
34567...37

尾頁

跳至